Презентація на тему : "Білорусь"

Про матеріал

В презентації викладено:

  1. Географічне положення
  2. особливості рельєфу
  3. кліматичні умови
  4. внутрішні води
  5. природні зони
  6. населення та господарство
  7. визначні місця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: Білорусь

Номер слайду 2

План характеристики країни На якому материку та в якій частині розташована держава Географічне положення в межах материка, прикордонні держави,столиця Особливості рельєфу Кліматичні умови Внутрішні води Природні зони і їх особливості Населення і його господарська діяльність Визначні місця

Номер слайду 3

Білорусь- держава, яка знаходиться в Центрально-Східній Європі, територія країни простягається з півночі на південь на 545 км, а із заходу на схід — на 620 км.

Номер слайду 4

  Прикордонні держави На півночі межує з  Литвою (спільний кордон — 502 км) Латвією (141 км); на сході —  Росією (959 км); на півдні — з Україною (975 км); на заході — з Польщею (605 км).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Столиця Біларусі- Мінськ

Номер слайду 7

Прапор та герб Білорусії

Номер слайду 8

Гімн Білорусії Мы, беларусы – мірныя людзі, Сэрцам адданыя роднай зямлі, Шчыра сябруем, сілы гартуем Мы ў працавітай, вольнай сям’і. Приспів: Слаўся, зямлі нашай светлае імя, Слаўся, народаў братэрскі саюз! Наша любімая маці-Радзіма, Вечна жыві і квітней, Беларусь! Разам з братамі мужна вякамі Мы баранілі родны парог, У бітвах за волю, бітвах за долю Свой здабывалі сцяг перамог! Приспів. Дружба народаў – сіла народаў – Наш запаветны, сонечны шлях. Горда ж узвіся ў ясныя высі, Сцяг пераможны – радасці сцяг!

Номер слайду 9

Рельєф Республіка Білорусь розташована на Східно-Європейській рівнині. Рельєф території країни характеризується преважанням пологих і полого-хвилястих рівнин та низин, річкових долин і пасмово-горбистих комплексів різного розміру та конфігурації. Абсолютна висота коливається від 345 м (Дзержинська гора на Мінській височині) до 80 м в долині Німана біля кордону з Литвою. Средня висота поверхні Білорусі становить 160 м над рівнем моря.

Номер слайду 10

Корисні копалини У надрах Білорусі станом на 2000 рік виявлено понад 4 тисячі родовищ мінеральної сировини. Найважливіші корисні копалини Білорусі — калійна і кам'яна солі, нафта, нерудні будівельні матеріали, торф (див. таблицю). Розвідані запаси мінерально-сировинних ресурсів дозволяють повністю забезпечити перспективні потреби країни в калійних і кам'яних солях, вапняковій і цементній сировині, тугоплавких і керамічних глинах, будівельних і формівних пісках, піщано-гравійному матеріалі, будівельному камені, прісних і мінеральних підземних водах. Незабезпечені потреби в паливно-енергетичних ресурсах, хоча республіка має в своєму розпорядженні деякі запаси нафти, попутного газу, торфу, бурого вугілля, горючих сланців. 132 родовища корисних копалин, в тому числі 59 розроблюваних потрапило в зону радіоактивного зараження після Чорнобильської катастрофи

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Клімат — помірний, кількість опадів (до 700 мм/рік) перевищує випаровуваність, що спричиняє заболочення значної частини території. 

Номер слайду 13

Внутрішні води Основні річки: Дніпро (із притоками Березина, Прип'ять, Сож), Західна Двіна, Німан (із притокою Няріс), Західний Буг. Понад 10 тисяч озер (Нароч, Освейське, Лукомльське, Дрисвяти та ін.). Більше 1/3 території займають болота, головним чином розповсюджені в Поліссі. Є водосховища (Вілейське, Заславльське та інші).

Номер слайду 14

Дніпро

Номер слайду 15

Західна двіна

Номер слайду 16

Німан Західний Буг

Номер слайду 17

Мішані ліси займають приблизно 1/3 території країни. Майже 2/3 лісопокритої площі становлять хвойні породи (сосна, ялина); на півдні поширені дуб, граб, клен, ясен

Номер слайду 18

Тваринний світ Білорусі налічує понад 81 тис. видів[1] Стор. 16. З них хребетних 453 види, серед хребетних найбільшим різноманітністю відрізняються птахи — 298 видів, з яких 225 гніздяться на території країни. Фауна білорусі складається з мешканців широколистних лісів, тайги і лісостепу. Більшість тварин є представниками європейських широколистних лісів, особливо вони розповсюджені на півдні. Це їжак, соня лісова, олень благородний, сарна, кабан тощо, з птахів — костогриз, соловейко східний, дятли, сови тощо. Тайгові тварини переважають у середній частині й на півночі — лось, бурий ведмідь, рись, білка (вивірка), ялиновий шишкар тощо. Серед тварин лісостепу трапляються заєць сірий, ховрах крапчастий, хом'як звичайний, куріпка сіра, посмі́тюха тощо. На болотах і біля водойм водяться бобер, видра, норка, з птахів — куріпка біла, журавель сірий, сова болотяна, кулики, мартини, чаплітощо. У водоймах Білорусі 59 видів риб (карась, лящ, окунь, плітка, щука тощо) з 18 родин, у тому числі 14 видів, завезених для акліматизації і зарибнення (карась сріблястий, сиг, форель райдужна

Номер слайду 19

Населення держави у 2006 році становило 10,3 млн осіб (76 місце у світі), на 1 березня 2013 року 9,461 млн осіб[8]. У 1926 році населення Білоруської РСР становило 5 млн осіб, у 1939 — 5,6 млн осіб, у 1983 — 9,8 млн осіб. Густота населення: 48,1 осіб/кмІ (118 місце у світі). Згідно статистичних даних за 2006 рік народжуваність 11,2 ‰; смертність 14 ‰; природний приріст -2,8 ‰[6]. Вікова піраміда населення виглядає наступним чином (станом на 2006 рік): діти віком до 14 років — 15,7 % (826 тис. чоловіків, 792 тис. жінок); дорослі (15-64 років) — 69,7 % (3500 тис. чоловіків, 3700 тис. жінок); особи похилого віку (65 років і старіші) — 14,6 % (499 тис. чоловіків, 1000 тис. жінок).

Номер слайду 20

Визначні місця У Білорусі колись налічувалося 116 замків, але зберігся до наших днів 21. Частина з них являють собою лише руїни. Навколо них існує безліч легенд, приданий, таємниць. Кілька замків відреставровано, вони приймають відвідувачів як музейні комплекси. Наприклад, Несвіжський замок в Мінській області, Мирський, Лідський, Любчанський в Гродненській, Коссовскій, Ружанскій в Брестській.

Номер слайду 21

музей Полоцька, розташований на заході Вітебської області

Номер слайду 22

Найвідоміші місця, комплекси-меморіали, куди можна поїхати на машині і влітку, і взимку – Брестська фортеця, Хатинь, Тростенец, Лінія Сталіна.

Номер слайду 23

У Брестській області знаходиться знаменита Біловезька пуща – найбільший ліс центральної Європи. Ці місця відомі віковими дубами (вік більше 5 століть), ялинами, ясенами, могутніми зубрами і безліччю інших тварин, птахів. У пущі розташоване казкове місце – будинок Діда Мороза. Дітей дуже порадує подорож сюди взимку, але казковий герой приймає гостей цілий рік. 

Номер слайду 24

Використані джерела https://www.youtube.com/watch?v=R0qQtDyENNk https://www.google.com.ua/search https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%96%D0%BB%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D1%8C

ppt
Додано
27 листопада 2018
Переглядів
2345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку