Презентація на тему: Боротьба з танками та іншими броньованими машинами. ПТРК NLAW – ефективний засіб знищення танків та бронетехніки.

Про матеріал
В презентації надані тактико-технічні характеристики ПТРК NLAW. Незважаючи на широке застосування ручних протитанкових гранатометів, це ефективний засіб знищення танків та бронетехніки, наданий ЗСУ, для боротьби з російськими агресорами. Матеріал до уроків за темами «Ручні гранати та поводження з ними» (Вогнева підготовка), та «Дії солдата у складі бойових груп, відділення».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: Боротьба з танками та іншими броньованими машинами. Бойові властивості ПТРК NLAW Захист України

Номер слайду 2

ПТРК NLAW: призначення, принцип роботи та тактико-технічні характеристики.

Номер слайду 3

Призначення NLAW Next Generation Light Anti–tank Weapon (NLAW) – шведсько-британський одноразовий протитанковий ракетний комплекс. Головне призначення ПТРК NLAW — знищення броньованих машин, БТРів та танків. Може використовуватися проти іншої техніки та укріплень ворога. ПТРК має принцип — вистрілив і забув. Комплекс має інерційну систему наведення та магнітний підривач. Бойова маса — 12,5 кг, що дозволяє використовувати його лише одному піхотинцю, а також пасивний алгоритм наведення, який не дозволяє сенсорами лазерного опромінення зафіксувати загрозу. Має два режими ведення вогню:- перший – пряме наведення. Режим прямого пострілу дозволяє не брати підвищення на 1–2 метри над ціллю, а вразити прямим пострілом укріплення, легкоброньовану техніку чи навіть гелікоптер.- другий – основний вид пострілу з використанням інерційної системи PLOS (predicted line-of-sight), тобто прогнозованої прямої видимості. Оператору потрібно лише зафіксувати ціль на 3–5 секунд. Система сама визначить наступну точку переміщення цілі після пострілу. Випущена ракета NLAW летить по розрахованій автоматикою комплексу траєкторії до цілі та підривається над баштою танка на висоті близько метра, уражаючи його зверху.

Номер слайду 4

Дистанція стрільби розробником визначена у межах від 20 метрів, що, відповідно до заяв Saab, є найменьшим показником серед ПТРК, максимальна - до 600-800 метрів. Останній показник напряму пов’язаний із засобом наведення ракети. Варто зазначити, що NLAW фактично є останнім елементом протитанкової оборони піхотних підрозділів і, як все інше озброєння, є частиною загальної системи. Фактично на полі бою він починає діяти вже після того, як були застосовані далекобійніші засоби, які вже вимагають професійних операторів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Принцип роботи NLAW Розробник NLAW свідомо відмовився від теплової головки самонаведення. Такі головки, по-перше, підняли б вартість ПТРК, а по-друге, сучасне поле загальновійськового бою має велику кількість хибних теплових сигнатур, включно із відкритим полум’ям. Saab застосував доволі цікавий режим "прогнозована пряма видимість" (predicted line-of-sight) PLOS. У NLAW немає лазерного далекоміра чи інших лазерних систем. Навідник має навести перехрестя прицілу та протягом 3-5 секунд супроводжувати ціль. Електроніка пускової вираховує траєкторію, дальність та кутову швидкість - після чого можливо зробити пуск. Цей алгоритм працює навіть в умовах, коли ціль видна не повністю, наприклад - лише башта танка, або навіть його антенна. Тобто важливо лише супроводжувати ціль у перехресті. Після пуску ракета рухається за заданою траєкторією завдяки інерційній системі з перевищенням, так щоб над ціллю було близько 1-2 метри, тобто, враховуючи висоту бронемашин, на висоті 3-4 метри від землі, без огинання рельєфу. Активація кумулятивної бойової частини відбувається завдяки магнітному сенсору, який фіксує наявність під ракетою значного металевого об’єкта. Аналогічна система успішно використовується на американському ПТРК BGM-71 TOW-2. Боєголовка детонує над танком та уражає його зверху. Бронепробиття NLAW декларується у межах близько 500 мм, що у рази перевищує бронювання верхньої полусфери танків.

Номер слайду 7

Також Saab опрацював алгоритм, коли на лінії польоту ракети знаходяться інші металеві об’єкти, які зафіксує магнітний сенсор, що могло б призвести до промаху. Така ситуація прямо зазначена на сайті виробника."Наприклад, у 50 метрах стоїть вже підбитий танк, а реальна ціль у 150 метрах. Необхідно просто перемкнути шкалу "дальність до цілі" на 100 метрів. Ракета пролетить над першим, вже знищеним об’єктом, а потім розпочне пошук цілі". Окрім режиму "прогнозованої прямої видимості" - PLOS, комплекс NLAW має режим "прямого пуску" - Direct Attack, для знищення легких цілей - автомобілів, вантажівок та вертольотів. Також він використовується для ураження цілей за укриттям, проте враховуючи особливість бойової частини, для цього необхідно влучити в амбразуру або вікно.

Номер слайду 8

Плюси та мінуси NLAW Окрім простоти використання, на чому наголошує Saab та представники Великої Британії, беззаперечним плюсом NLAW є його вага та габарити. 12,5 кг та 1 метр у довжину. Це дозволяє його переносити та стріляти одному бійцю з плеча. Більше того, пускова - одноразова, після пострілу з неї можливо забрати лише приціл, у звичайній версії - оптичний, але це може бути й тепловізійний прилад, який має значно більшу цінність. У поєднанні із принципом "вистрілів та забув" це не зобов’язує бійця тягати з собою вже пусту пускову, як у випадку з Javelin. Водночас проста система наведення та габарити наклали обмеження на дальність використання NLAW до 600-800 метрів, з яких можливо чітко утримувати ціль у перехресті. Хоча сама ракета може долати, за різними джерелами, до одного кілометра. Реальна дистанція бою, яку доволі часто відпрацьовують ті ж шведські військові - 400-600 метрів. І саме від майстерності оператора під час утримування цілі буде залежати результат пострілу.

Номер слайду 9

Також відмова від тепловізійної головки призвела до ще одного доволі не очевидного "плюсу" NLAW. Цикли вмикання/вимикання, а також загальний час роботи NLAW обмежено лише акумулятором. У того ж Javelin перед пуском теплова ГСН охолоджується аргоном на пусковій установці і має бути замінена після кожної активації. Його до речі вистачає, "за паспортом", на чотири хвилини за які має бути зроблений постріл. До того ж Javelin має мінімальну дистанцію пострілу у 150 метрів, що обумовлено "гіркою" яка робить ракета під час польоту. Такий різкий набір висоти зумовлює необхідність знайти точку пуску без електропередач та інших подібних перешкод на траєкторії польоту ракети. Для пологої траєкторії NLAW - цих обмежень немає. Проте перед пуском слід враховувати, щоб ціль не заїхала за перешкоди висотою понад 4-5 метрів на кшталт дерев чи будівель. Хоча, враховуючи час польоту ракети навіть на 600 метрів у 3 секунди, це не має такого величезного значення. До речі на 200 метрів ракета NLAW летить всього 1 секунду, що у режимі "прямого пуску" дозволяє фактично не брати похибки. Також слід зважити на те, що шведський ПТРК адаптований для пусків із приміщень - ракета має "м'який старт". Окремо обумовлені й кути нахилу пускової - +/- 45 градусів, що дозволяє "працювати" ним навіть з верхніх поверхів будівель.

Номер слайду 10

Тактико-технічні характеристики. Маса: 12.4 кг. Довжина: 1.016 м. Калібр: 102 мм (ракети)/150 мм (кумулятивна бойова частина)Швидкість ракети: Початкова: 40 м/с. Найбільша: 200 м/с (0.7 махів)Дальність: Мінімальна: 20 м. Ефективна максимальна: 600 м. Максимальна проти нерухомих цілей: 800 м. Бронепробиття: >500 мм. Система наведення: упередження за лінією візування/інерційна. Приціл: Trijicon TA41 NLAW 2,5×20 Боєголовка: комбінована для атаки з гори та контактна. Вартість: близько £20 000 (2008)[13]Діапазон робочих температур: -38 … +63 °C

Номер слайду 11

Слава Україні!Презентацію підготував вчитель предмету “ Захист України “Пирятинського ліцею №6 Холод А. М.

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
18 грудня 2022
Переглядів
1214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку