Презентація "Тактична Медицина"

Про матеріал
Презентація "Тактична Медицина" . Вступ до курсу тактичної медицини. Причини превентивних смертей унаслідок бойових травм. Етапи надання домедичної допомоги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ до курсу тактичної медицини. Причини превентивних смертей унаслідок бойових травм. Етапи надання домедичної допомоги.

Номер слайду 2

Тактична медицина -це надання медичної допомоги під час військових дій.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Всіх поранених на полі бою можна об'єднати в три категорії:а) поранені, які помруть, незалежно від надання медичної допомоги;б) поранені, які будуть жити, незалежно від отримання медичної допомоги;в) поранені, що можуть померти, якщо не вжити негайні заходи домедичної допомоги.

Номер слайду 5

1. Масивні кровотечі. Зупинка такої кровотечі вимагає тугого тампонування рани з посиленням на неї тиску протягом кількох хвилин. В 13,5 % поранені помирали від кровотечі з кінцівок, які можна було б зупинити шляхом своєчасного накладання джгута. За кровотечі з магістральних артерій кінцівок (стегнова, плечова) поранений гине протягом 2 хв (локалізація рани - ділянка плеча (пахвова ямка) або стегна (пахвинна ділянка)). Причина смерті - швидка втрата значної кількості крові, розвиток шоку. Під час кровотечі з судин шиї (сонна артерія, яремна вена) смерть настає теж до 2 хв (локалізація рани - ділянка шиї). Причини смерті - швидка втрата значної кількості крові,

Номер слайду 6

2. Виникнення непрохідності верхніх дихальних шляхів через западання язика за умов втрати свідомості (травма голови, шок) у положенні на спині поранений гине протягом 5-ти хв. Причина смерті - зупинка серця внаслідок недостатнього надходження кисню.

Номер слайду 7

3. Проникне поранення грудної клітки (відкритий або напружений пневмоторакс) смерть настає протягом однієї години (локалізація рани - ділянка грудної клітки). Причини смерті — виключення легені з боку поранення з акту дихання, втрата значної кількості крові.

Номер слайду 8

Під час бойових дій виділяють 3 етапи (зони) надання домедичної допомоги:1. Допомога під вогнем (червона зона) - (CUF, Care Under Fire);2. Допомога в тактичних умовах -секторі укриття (жовта зона) -(TFC, Tactical Field Care);3. Допомога під час тактичної евакуації (зелена зона) - (ТЕС, Tactical Evacuation Care).

Номер слайду 9

У червоній зоні й поранений боєць, і боєць, який може надати домедичну допомогу, перебувають під прямим вогнем супротивника. Є загроза їхньої загибелі.

Номер слайду 10

У червоній зоні необхідно:1. Виконання бойового завдання й насамперед подавити вогонь супротивника. 2. Надати домедичну допомогу пораненому 3. Зупинити критичну кровотечу з кінцівок шляхом накладання джгута4. Швидко евакуювати в безпечну зону. Якщо швидка евакуація неможлива, варто 5. Забезпечити прохідність дихальних шляхів пораненого, перевернувши, за потреби, його в стабільне положення на боці або на животі. За цих умов використовують ресурси аптечки пораненого. Джгут у кожного бійця має бути в найбільш доступному і видному місці.

Номер слайду 11

У жовтій зоні поранений вже не перебуває під безпосереднім вогнем супротивника. Тому пріоритетом у цій ситуації є надання домедичної допомоги першим бійцем, що прибув до пораненого. Останній проводить обстеження пораненого, усуває безпосередні загрозливі для життя стани (масивні кровотечі з кінцівок та вузлові кровотечі, забезпечує прохідність дихальних шляхів, усуває напружений і відкритий пневмоторакс), використовуючи аптечку пораненого. За цих умов на допомогу може прийти бойовий медик взводу або старший бойовий медик роти з додатковими засобами, розташованими в їх наплічниках. Пораненого в жовтій зоні готують до евакуації в медичний заклад.

Номер слайду 12

В зеленій зоні надають постраждалому зазначені вище медичні працівники взводу або роти, які перевіряють, доповнюють або усувають недоліки того, що зроблено до них. За наявності транспортного засобу для евакуації, таку ж допомогу надає персонал цього засобу з використанням наявного табельного обладнання.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Бовшик Вадим
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
24 грудня 2022
Переглядів
6082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку