Презентація на тему "Данило Галицький"

Про матеріал
Презентація до факультативу "Видатні постаті України" 7 клас. Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 7 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Данило Романович Галицький

Номер слайду 2

Нещодавно Верховна Рада Укрїни внесла зміни до Закону про днржавні нагороди України, заснувавши медаль князя Данила Галицького. Нею нагороджуватимуться військовослужбовці Збройних Сил України й інших військових формувань, а також державні службовці за значний особистий внесок у розбудову України, сумлінну й бездоганну службу українському народовіє Багатьом нашим сучасникам, окрім істориків і тих, хто добре знає минуле нашої країни, це імя, напевне, мало що говорить. Хтож такий Данило Галицький, на честь якого засновано ще одну державну нагороду?

Номер слайду 3

У Галицькій землі правили в різні часи представники династії Ростислава Володимировича, онуки Ярослава Мудрого: Рюрик, Володар, Василько. Володарів син Володимирко об’єднав ці князівства в одне зі столицею в Галичі. Далі правив Ярослав Осмомисл, а родоначальником нової династії князів і видатним будівничим Галицько-Волинської держави став Роман Мстиславич, який князював з 1199 по 1205 рік. Йому вдалося об’єднати під своєю владою два уділи – волинський та галицький.

Номер слайду 4

Данило Галицький – князь Галицько-Волинської землі, дипломат і полководець, державотворень. Народився у 1201 році. Крім нього, в родині князя Романа та княгині Анни був ще син Василько, також пізніше князь. Данило був старший син від другого шлюбу князя Романа Мстиславови­ча (Великого).

Номер слайду 5

У розквіті сил і слави загинув батько, Роман Мстиславич, безст­рашний переможець половців та «иных народов», як звали його літописці. “Після його смерті влада на галицько-волинських зем­лях переходила з рук у руки багато разів. Право володарювати тут вибо­рювали як руські князі, так і поляки та угорці. Зовсім малим хлопчиком, у чотири роки, Данила посадили на «золотокований» престол великого князівства Галицько-Волинського.

Номер слайду 6

Княгиня Ганна стала регентшею при своїх малолітніх синах, галицьке боярство воліло позбавитися вдови й синів владного князя, молод­шому з яких Василькові ледве виповнилося два роки. Одразу ж по до­сягненні сумної звістки про смерть Романа проти його родини піднялося могутнє галицьке боярство, подолане, але не викоренене великим князем.

Номер слайду 7

“1211 року галицькі бояри під час однієї з усобиць виганяють княгиню Анну Романову з сином з Галича, а самі правлять під іме­ні малолітнього князя Данила Романовича”. Їй з синами довелося залишити Галицько-Волинське князівство й просити притулку у володарів сусідніх держав, Польщі й Угорщини, з якими її чоловіка зв'язували союзні взаємини. 

Номер слайду 8

Данило пройшов важкий шлях борні з непокірним боярством та іноземною агресією. Лише наприкінці 1230-х років він остаточно повернув собі батькові володіння й навіть поширив свій політичний контроль на Київ. Саме його воєвода Дмитро організував оборону міста у 1240 р. — хай і не зміг врятувати від ворога  давньоруську столицю.

Номер слайду 9

Зовсім юний, але розумний, розважливий, сміливий і наполегливий Данило з кожним роком наганяв страху на галицьке боярство, яке не могло не зважати на народне прагнення бачити старшого Романового сина великим князем 

Номер слайду 10

Не встиг огледітися Данило, як юність минула. Та чи й була вона? Адже ще хлопцем мати й волинські бояри посадили його на висо­кого батькового коня й сказали: «Ти наш повелитель і заступник, веди нас!» І княжич на все життя запам'ятав ці слова. Він з малих літ виявляв неабияку розсудливість і почуття обов'язку щодо своєї родини і оточуючих його бояр і старших дружинників, роздумував про дер­жавні справи й про долю Русі. Де вже йому було виявляти юнацький запал і безпосередність.

Номер слайду 11

1219 р. Данилові виповнилось лише 18 років, але в суспільстві його сприймали як дорослого й досвідченого мужа, про що не раз свідчить галицький літописець. Та й сам князь розумів, що він і лише він є опорою дому Романовичів, єдиним, хто зможе захистити його й відновити втрачену єдність Галицько-Волинського великого князівства. 

Номер слайду 12

У 1223 р. князь Данило Галицький збудував місто Холм, нову столицю держави і перевів туди єпископат. 

Номер слайду 13

Протягом десяти років Данило Романович докладав зусиль до оволодіння Галичем. Народ Галицької Русі загалом співчував намаганням Данила повернутися на батьківський престол і допомагав йому. Адже в Галичі сидів угорський королевич, що був іграшкою в руках боярства. Фе­одальна олігархія розперезалась, нещадно грабуючи трудовий люд, мораль і закон для неї не існували.

Номер слайду 14

З гіркотою галицький літописець писав про черговий спалах феодальних замішань: «Почнемо ж розповідати про незліченні раті, й про великі діяння (Романовичів), і про часті війни, і про численні крамоли (бояр), й про часті повстання, й про багато мятежів (боярства). Змолоду не було спокою Данилові й Василькові».

Номер слайду 15

Створивши піше військо, за підтримку простолюду Данило Романович зумів відвоювати у бояр і угорського королевича Галич й відновити Галицько-Волинське князівство. Сталося це 1238 р. Того ж року очолене Данилом військо розгромило німецьких хрестоносців Тевтонського орде­ну, що захопили Дорогочин і насували на Галицько-Волинську землю. Перемога над хрестоносцями і визволення Дорогочина вибили меч з рук Тевтонського ордену, занесеного над народа­ми Прибалтики і Русі .

Номер слайду 16

У 1239 році Данило Галицький оволодів Волинню, Києвом і став великим князем Київським. Тоді помер його багаторічний союзник, київський князь Володимир Рюрикович, і престол захопив ворог Данила, смоленський князь Ростислав. Галицько-волинський володар вигнав його з Києва і доручив місто намісникові, боярину Дмитру, наказавши обороняти град «від іноплеменних язичників, безбожних татар». 

Номер слайду 17

Ось, що написано з цього приводу в Галицько-Волинському літописі: «… прийшов Батий до Києва, з великою силою, многим-множеством сили своєї, і окружив город. І обступила Київ сила татарська, і був город в облозі великій. І пробував Батий коло городу, а вої його облягли город. І не було чути нічого од звуків скрипіння теліг його, ревіння безлічі верблюдів його, і од звуків іржання стад коней його, і сповнена була земля Руська ворогами…»

Номер слайду 18

Завдяки мудрій державній політиці Данило все ж зумів зберегти свою державу від знищення монголо-татарами. Незважаючи на певну залеж­ність, він фактично не підкорився владі Золотої Орди. Восени 1245 року Данило Романович їздив в Орду й отримав від хана ярлик на князюван­ня, згідно з яким Данило повинен був пе­ріодично надавати свої дружини татарам для їхніх походів на Польщу, Литву, Угор­щину, сплачувати річну данину, віддавати певну шану ханові. Натомість Галицько-Волинське кня­зівство фактично зберігало незалежність у внутрішній і зовнішній політиці 

Номер слайду 19

Князь галицький розпочав послідовну й обач­ливу політику, спрямовану на визволення Русі від іга кочівни­ків. З цією метою розбудовував неприступні фортеці у горах (саме тоді й був заснований Львів), здійснив ряд походів на ли­товське плем'я ятвягів, що нападали на прикордонні землі Во­лині, поширив свій вплив на Турово-Пінське князівство. Щоб піднести свій авторитет на руських землях, у 1246 р. призначив митрополитом Русі свого сподвижника Кирила.

Номер слайду 20

Данило проводив активну зовнішню політику із сусідніми європейськими країнами. Близько 1246-го року між ним та угорським королем Белою IV налагодилися дружні стосунки, які були закріплені шлюбом сина Данила Лева з дочкою Бели Констанцією

Номер слайду 21

1252-го року Данило сам од­ружився з племінницею литовського князя Міндовга. А дочка Міндовга була видана за молодшого сина Данила – Шварна. Був укладений військовий союз проти монголо-татар. На короткий час після смерті Міндовга Литва опинилася під владою Шварна.

Номер слайду 22

 У 1253 році Данило Романович прийняв королівський титул і став королем Русі, давши згоду на унію православної і католицької церкви. Римський первосвященик сподівався, що це поставить галицько-волинського князя в залежність від нього. Щоб за­охотити Данила, Інокентій IV 1253 р. оголосив хрестовий похід проти татар, закликавши до участі християн Польщі, Чехії, Померанії й Сербії. То був підступний маневр, адже похід не міг відбутися з ба­гатьох причин, і намісник святого Петра добре про це знав. 

Номер слайду 23

Коронация галицко-волынского князя Даниила Галицкого

Номер слайду 24

1254 року Данило дав відсіч татарській кінноті і татарському воєводі Куремсі, що зробив спробу окупувати галицьке Пониззя (землі на Південному Бузі, Случі, Тетереві, був здобутий Зв’ягель – Новоград-Волинський). Далі князь перейшов у рішучий наступ проти орди Куремси, не раз завдавав їй поразок, тому ординські правителі відкликали Куремсу, що став боятися Данила й уникати сутичок а русичами, й прислали на його місце досвідченого полководця Бурундая з величезним військом. Те сталося 1258 р. Князь змушений був зруйнувати укріплення найбільших галицьких і волинських міст. Зберігся лише Холм, штурмувати який Бурундай не наважився. Хан усе ж змусив Данила визнати владу Золотої Орди.

Номер слайду 25

Данилові годі було сподіватися на допомогу ззовні. Адже незаба­ром після коронації він пориває стосунки з папою, оскільки той не думав про підтримку Русі в боротьбі проти Орди, а намагався насадити католицизм у державі Романовичів. Угорський король та польські князі поринули у власні справи й навіть не думали про поміч сусідові. Тому Данилові нічого не залишалось, як скоритися долі. Він розпрощався з надією вигнати ординців з Руської землі. Те гірке розчарування не минуло марно для князя.

Номер слайду 26

В останні роки свого життя Данило Га­лицький приділяв велику увагу власній державі: будував міста, фортеці, посилю­вав військо, утримував у покорі бунтівне боярство. Так, найголовнішими містами, які збудував Данило, були Львів і Холм 

Номер слайду 27

На схилі життя Данило Романович хворів, майже втратив зір. 1264р. він помер у збудованому ним улюбленому місті Холмі. З його смертю закінчило існування Галицько-Волинське велике князівство, одне з наймогутніших державних утворень Східної Європи. Галицька і Волинська землі були поділені між його та брата Василька синами. По суті, повернулися часи феодальної роздробленості. Однак до війни не дішло. Викоренення Данилом галицького боярства позбавило на довгий час грунту для усобиць в Галицько-Волинській Русі.

Номер слайду 28

Зусилля Данила не пропали марно, бо в пам’яті нащадків він залишився як володар, який подавав приклад до єднання задля великої мети – утвердження державності. Його держава, поставши на терені Європи у ХІІІ столітті на короткий час під владою руського монарха, рівного між європейськими володарями, відіграла визначну роль в історії України на першому етапі українського державотворення.

Номер слайду 29

Галицько-Волинське князівство його часів – величезне державне утворення. Данило спирався на широкі маси населення, які вели боротьбу проти іноземної агресії і влади великих бояр. Йому не вдалося здійснити свого найголовнішого наміру – визволити руські землі з-під ординського ярма. Але державна організація, яку він створив, була настільки сильна, що ханські орди не змогли її зруйнувати, писав І. П. Крип’якевич, і Галицьке-Волинське князівство знову піднялося із занепаду і набрало нової сили.

Номер слайду 30

Історики високо оцінюють державну діяльність Данила. Він був людиною непересічних політичних і військових здібностей. Незважаючи на несприятливі умови ворожого оточення, протягом сорока років вів війну з боярською опозицією й здолав її. Князь об’єднав Галичину й Волинь, доклав величезних зусиль до згуртування Південної Русі. Головними ідеями його життя були відновлення Галицько-Волинського великого князівства й вигнання монголо-татарських поневолювачів з Русі. Не вина Данила, що йому не вдалося здійснити другий задум. Занадто сильними були окупанти, занадто слабкою Русь, бо залишалася роз’єднаною. Але все те аж ніяк не применшує життєвого подвигу Данила, князя галицького.

Номер слайду 31

Собор Різдва Пресвятої Богородиці (Холм) — місце поховання

Номер слайду 32

Мітра владича перемишлянська. Перероблена з Данилової корони

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Ювіленйна монета НБУ присвячена Данилу Романовичу

Номер слайду 35

Поштова марка України. 2004 Поштова марка Польщі

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

У жовтні 2015 в Івано-Франківську встановили бронзове погруддя Данила Галицького. Автором пам'ятника є скульптор Ігор Семак

Номер слайду 40

Пам'ятник королю Д. Галицькому в Івано-Франківську

Номер слайду 41

Данило Галицький на пам'ятнику «Тисячоліття Росії» у. Великому Новгороді

Номер слайду 42

Пам'ятник королю Данилові у Львові

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Пам'ятник королю Данилові у Львові

Номер слайду 47

Пам'ятник королю Данилові у Львові

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Пам'ятник королю Данилові у Тернополі

Номер слайду 50

Пам'ятник королю Данилові у Тернополі

Номер слайду 51

Пам'ятник королю Данилові у Тернополі

Номер слайду 52

Пам'ятник королю Данилові у Тернополі

Номер слайду 53

Пам'ятник королю Данилові у Тернополі

Номер слайду 54

Пам'ятник королю Данилові у Галичі

Номер слайду 55

Пам'ятник королю Данилові у Галичі

Номер слайду 56

Пам'ятник королю Данилові у Галичі

Номер слайду 57

Пам'ятник королю Данилові у Галичі

Номер слайду 58

Володимир-Волинський, пам'ятник Данилові Галицькому

Номер слайду 59

Володимир-Волинський, пам'ятник Данилові Галицькому

Номер слайду 60

Пам'ятник королю Данилові у Володимиру Волинському

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Номер слайду 63

6 лютого 2012 року Міністерство інфраструктури України видало наказ про зміну назви державного підприємства «Міжнародний аеропорт „Львів“» на «Міжнародний аеропорт „Львів“ імені Данила Галицького»

Номер слайду 64

«Міжнародний аеропорт „Львів“ імені Данила Галицького»

Номер слайду 65

На честь нього названі:24 окрема механізована Бердичівська Залізна бригада імені князя Данила Галицького«Міжнародне спортивне товариство Короля Данила»Знак ордена Данила Галицького з мечами на колодці, яким нагороджуються військовослужбовці

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Триптих «Князь Данило Галицкий».

Номер слайду 68

Фільм Данило, князь Галицький (реж. Ярослав Лупій)

Номер слайду 69

Номер слайду 70

Номер слайду 71

Номер слайду 72

pptx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
10421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку