Презентація на тему "Діячі культури Київської Русі. Нестор - літописець"

Про матеріал
Презентація до факультативу "Видатні постаті України" 7 клас. Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 7 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нестор Літописець - "батько української історії та словесності"

Номер слайду 2

Тисяча років минуло з того часу, як наша земля побачила світло християнської віри. Православ’я не тільки дало народові Київської Русі можливість бути з Христом, але багато в чому змінило державу і людей. Першим таким здобутком стала писемність. Монахи-літописці, живучи в монастирях, записували історію нашої Батьківщини, поклавши, таким чином, початок історичній науці в нашій країні.

Номер слайду 3

Агіограф і літописець. Основоположник давньоруської історіографії, перший вітчизняний історик, видатний письменник, мислитель, вчений, чернець Києво-Печерського монастиря.

Номер слайду 4

Він прийшов до Києво-Печерської лаври сімнадцятилітнім юнаком і назавжди залишився там, щоб стати не тільки монахом-чорноризцем, а й батьком української історії.

Номер слайду 5

В «Іконописному подлиннику» його зовнішність описано так: «Сивий, борода на зразок Богослова — не роздвоїлась. На плечах — клобук, у правій руці — перо, а в лівій — книга і чотки…». За антропологічними ознаками святий мав зріст 163–164 см, належав до жителів Подніпров’я. Реконструкція антропологом С. А. Нікітіним образу ченця за черепом

Номер слайду 6

Преподобний Нестор глибоко цінував істинне знання, поєднане зі смиренням і покаянням. «Велика буває користь від учення книжного, - говорив він, - книги Наказами і вчать нас шляху до покаяння, бо від книжних слів знаходимо мудрість і стриманість. Це річки, напоїть всесвіт, від яких виходить мудрість. У книгах десятитисячки глибина, ними втішаємося в печалі, вони узда стриманості. Якщо старанно поіщешь в книгах мудрості, то придбаєш велику користь для своєї душі. Бо той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами».

Номер слайду 7

Нестор був книжником з широким історичним світоглядом і великим літературним хистом. Автор двох відомих творів – «Житіє Бориса і Гліба» та «Житіє Феодосія Печерського», складених у кінці ХІ ст. або на початку ХІІ ст. В цих працях Нестор, утверджуючи християнські ідеали, сприяв поширенню культу перших християнських святих на Русі.

Номер слайду 8

Головним подвигом життя преподобного Нестора було складання до 1112-1113 років «Повісті временних літ». «Се повісті минулих років, звідки пішла Руська земля, хто в Києві нача первее княжити і звідки Руська земля стала є». Так з перших рядків визначив мету своєї праці преподобний Нестор.

Номер слайду 9

Всесвітню славу Нестору принесла його участь у літописанні Київської Русі. Він переробив зведення Нікона (1073) та Іоанна (1093), опрацював низку нових усних і письмових джерел, довів розповідь до 1113 року, надав їй літературної форми. Так на початку ХІІ ст. виникла перша редакція «Повісті минулих літ». Її написання, безперечно, було справою життя Нестора. Патріот Руської землі Нестор обстоював її політичну єдність, виступав проти міжкнязівських чвар. Історію Русі розглядав як частину історії людства.

Номер слайду 10

Чернець-патріот викладає історію Руської ержави в головних моментах її історичного становлення. Духовна глибина, історична вірність і патріотизм «Повісті временних літ» ставлять її в ряд найвищих творінь світової писемності.

Номер слайду 11

Нестор-літописець творить "Повість временних літ" і як історичне, і як лірико-епічне полотно. Так, він з великою любов'ю пише про роль духовного знання, порівнює книги з ріками: "Адже великою буває користь від навчання книжкою; книги наставляють і навчають нас... Це — ріки, — пише він, — що напоюють всесвіт, це — джерела мудрості, в книгах же незмірна глибина..."

Номер слайду 12

Завдяки державницькому підходу до розуміння історії та сучасності, широті світогляду й літературному обдаруванню Нестора «Повість минулих літ», як зазначав академік Д. Ліхачов, є не просто зібранням фактів давньоруської історії і не просто історіко-публіцистичним твором, а цілісною, літературно викладеною історією Русі.

Номер слайду 13

Преподобний Нестор помер близько 1114, заповівши печерським ченцям-літописцям продовження своєї великої праці. Його наступниками у літописанні стали ігумен Сильвестр, який додав сучасний вигляд «Повісті временних літ», ігумен Мойсей Видубицький, який продовжив її до 1200 року, нарешті ігумен Лаврентій, який написав у 1377 найдавніший з тих,що дійшов до нас списків, що зберегли «Повість» преподобного Нестора («Лаврентіївський літопис»).

Номер слайду 14

Преподобний Нестор похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Номер слайду 15

Мощі преподобного Нестора Літописця в Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври

Номер слайду 16

Мощі преподобного Нестора Літописця в Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври

Номер слайду 17

У 1985 році російський експерт-криміналист С. А. Нікітін відомий відновленням скульптурних портретів за черепом створив зображення Нестора Літописця

Номер слайду 18

На вшанування Нестора 1872 р. засновано історичне товариство Нестора-літописця

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Нестор-літописець на срібній пам'ятній монеті НБУ

Номер слайду 22

Нестор-літописець на срібній пам'ятній монеті НБУ

Номер слайду 23

Поштові марки СРСР та України, присвячені Нестру - літописцю

Номер слайду 24

Орден преподобного Нестора Літописця, заснований Українською православною церквою

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Воскова фігура Нестора Літописця

Номер слайду 27

Скульптор Анатолій Кущ

Номер слайду 28

Нестор. Скульптура М. Антокольського

Номер слайду 29

Нестор. Скульптура М. Антокольського

Номер слайду 30

Нестор. Скульптура М. Антокольського

Номер слайду 31

Робота скульптора Івана Мердака

Номер слайду 32

Нестор Літописець на памятнику «1000-летие России» у Великому Новгороді

Номер слайду 33

Памятна дошка при вході в Києво-Печерську лавру

Номер слайду 34

Музей книги та книгодрукування України

Номер слайду 35

Пам’ятник Нестору на території Київської Художньої Академії

Номер слайду 36

Пам’ятник Нестору на території Києво-Печерської лаври

Номер слайду 37

Пам’ятник Нестору на території Києво-Печерської лаври

Номер слайду 38

Пам’ятник Нестору Літописцю в Прилуках

Номер слайду 39

Пам’ятник Нестору Літописцю в Прилуках

Номер слайду 40

Пам’ятник Нестору Літописцю в Києві на території МАУП

Номер слайду 41

Пам’ятник Нестору Літописцю в Києві

Номер слайду 42

Пам’ятник Нестору Літописцю в Києві

Номер слайду 43

Пам’ятник Нестору Літописцю в Києві

Номер слайду 44

Пам’ятник Нестору Літописцю у Вишгороді

Номер слайду 45

Будь-яка подія чи явище були б назавжди втрачені для нащадків, якби вони не були зафіксовані словом. Завдяки Нестору нам відкриваються немеркнучі славні сторінки минулого, аби підтримувати й надихати наступні покоління на благородні справи, спонукати до пошуку істини.

pptx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
7493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку