Презентація на тему "Діячі культури Київської Русі. Аліпій Печерський"

Про матеріал
Презентація до факультативу "Видатні постаті України" 7 клас. Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 7 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аліпій Печерський

Номер слайду 2

Преподобний Алі́пій (Алімпій, Олімпій) Печерський (близько *1050 —†1114) — православний святий, київський мозаїст і живописець, ювелір та лікар,  чернець Києво-Печерського монастиря, перше відоме з літопису ім'я староруського художника, один з авторів Києво-Печерського патерика. Навчався у грецьких майстрів.

Номер слайду 3

Перший відомий давньоруський іконописець.

Номер слайду 4

Найвизначнішими його малярними роботами були сім ікон деісусного ряду, написаних для домової церкви невідомої особи. Вони вважались чудодійними, оскільки не згоріли під час пожежі.

Номер слайду 5

Існує припущення, що Алімпій виконував мозаїчні роботи для Михайлівського Золотоверхого собору в Києві  зруйнованого у 1934 році.

Номер слайду 6

До нашого часу зберіглося лише одне творіння славетного печерського іконописця — ікона Богоматір Свенська-Печерська. З 1288 року вона була головною святинею Успенського Свенського монастиря Брянська, а після знищення монастирського собору у 1927 р. зберігається у Державній Третьяковській галереї.

Номер слайду 7

Існує також думка, що знаменита Ярославська Оранта, або Велика Панагія, знайдена в 1919 р. у Спасському монастирі Ярославля, також може бути твором Аліпія. Вона також зберігається в Третьяковці.

Номер слайду 8

Алімпій Печерський, який пише образ Богоматері, яку спокушає диявол

Номер слайду 9

Аліпій пише ікони Аліпій зцілює хворого Аліпій на смертному одрі Лаврський Патерик

Номер слайду 10

Лаврський Патерик відзначає високу майстерність Аліпія: «добре извык хитрости иконнѣй, иконы писати хитр бѣ зѣло».

Номер слайду 11

Раєв Василь. Блажений Аліпій Чудо сталося з Алімпієм, коли зліг він в хворобі, не встигнувши закінчити замовлену ікону. «Пощо не повідомив мене про свою неміч? - Докоряв замовник. - І я б іншому дав ікону писати, нині ж осоромив мене ...» Іконописець же відповів просто:« Хіба лінощами я то створив? Неможливо Богу ікону Своєї Матері словом написати?» Вночі в його келію з'явився «світлий юнак», який став розтирати фарби і класти золото, продовжуючи роботу іконописця, а коли закінчив її, то як до рівного собі звернувся за порадою і схваленням до Алімпія і художник відповів:" Ти добре попрацював. Бог створив цю ікону твоїми руками". За ніч ангел дописав образ. На ранок засмучений християнин відкрив двері церкви і від несподіванки впав на коліна. На своєму місці святково сяяла ікона Успіння Богородиці!

Номер слайду 12

Аліпій похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Номер слайду 13

Меморіальна дошка Алімпію-іконописцю на фасаді Свято-Успенського собору Києво-Печерської лаври.

Номер слайду 14

Аліпій (Алімпій) Печерський. Мемориальна дошка

Номер слайду 15

Пам’ятний знак на території Києво - Печерського монастиря

ppt
Додано
30 січня 2019
Переглядів
2654
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку