Презентація на тему "Діячі культури Київської Русі. Агапіт Печерський"

Про матеріал
Презентація до факультативу "Видатні постаті України" 7 клас. Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 7 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Агапіт Печерський

Номер слайду 2

Одним з найвідоміших фахівців у галузі медицини, яка народжувалася в ХІ ст., був Святий Агапіт Печерський, один з перших печерських ченців. Він вважається засновником лікарської справи у Києво-Печерському монастирі.

Номер слайду 3

Лікарська діяльність Агапіта отримала відображення в гравюрах XVII–XVIII ст. Одним з перших іконографічний портрет Агапіта, надрукований в «Патерику Печерському» 1661 р., зробив гравер Києво-Печерської лаври Ілля.

Номер слайду 4

На схилі літ він прийшов у монастир, взявши собі ім’я Агапіт, що в перекладі з грецької означає «божественна любов», яку він дарував усім знедоленим, калікам, нужденним. Секрет лікарського подвигу Агапіта — молитва і зілля, яке сам варив і ним жив.

Номер слайду 5

Після декількох чудесних зцілень чутка про монаха-цілителя розійшлася про нього по всьому Києву. В той час захворів Чернігівський князь Володимир Всеволодович Мономах. Помираючий князь шле у Київ за Агапітом. Той, дізнавшись про всі симптоми хвороби, вислав йому зілля, бо знав «каким зелием лечися какой недуг». Випивши ці ліки князь швидко одужав і встав зі смертного одра.

Номер слайду 6

Після всіх цих подій Володимир Мономах їде в Київ до Агапіта, щоб віддячити йому за своє зцілення і подарувати один із своїх маєтків. Почувши про це, Агапіт сховався у печерах у своїй келії. Князь тоді заслав боярина свого у печеру до Агапіта з великими дарами лікарю. Агапіт відмовився їх прийняти і запропонував ці дари роздати жебракам, а їстівне віднести до монастирської лікарні, що і було виконано.

Номер слайду 7

Цікаво, що на долонях Св. Агапіта були знайдені залишки міді та пилок рослин з берегів колишньої Візантії. Вважається, що це є складові частини ліків стародавнього українського лікаря. 

Номер слайду 8

Мощі Преподобного Агапіта в Ближніх печерах Києво – Печерської Лаври

Номер слайду 9

Під опіку блаженного Агапіта свою працю віддають лікарі, а також до святого моляться ті, хто потребує зцілення душі і тіла. Найчастіше храми на честь преподобного Агапіта встановлюють на подвір’ї лікарських закладів.

Номер слайду 10

Реконструкція за черепом експерта – криміналіста. С. А. Нікітіна (1986)Проведені вченими детальні дослідження мощей дозволили встановити зріст Агапіта (166 см), вік, в якому він помер (біля 60 років), час поховання (кінець ХІ століття, що збігається з літописними данними).

Номер слайду 11

Орден преподобного Агапіта Печерського І та ІІ ступеня. Українська Православна Церква також нагороджує орденом преподобного Агапіта Печерського лікарів, які сьогодні є найбільш вірними його послідовниками.

Номер слайду 12

Марка Укрпошти із зображенням Агапіта

Номер слайду 13

Меморіальна дошка Агапіту на фасаді колишньої Микільської церкви Києво-Печерської лаври.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Калашнік Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
2422
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку