Презентація на тему "Едвард Мунк"

Про матеріал
Ознайомитися з літературним напрямом експресіонізмом; Розглянути основні онаки стилю; Познайомитись з представником експресіонізму; Дослідити творчість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета: Ознайомитися з літературним напрямом експресіонізмом;Розглянути основні онаки стилю;Познайомитись з представником експресіонізму;Дослідити його творчість.

Номер слайду 3

Експресіонізм (від франц.expression –вираження, виразність) – літературномистецька стильова тенденціяавангардизм, що сформувалася в. Німеччині на початку ХХ століття.

Номер слайду 4

Ознаки стилю: Нервова емоціність та ірраціональність. Символ. Гіпербола, гротеск(крикливі художні засоби). Фрагментарність та плакатність письма,позбавленого прикрас. Тяжіння до абстракцій. Різноманітні ефекти. Естетизація потворного. Нагромадження всіляких жахів. Поєднання протилежних явищ.

Номер слайду 5

Едвард Мунк. Норвезький живописець і графік, постімпресіоніст і постмодерніст, символіст, його вважають предтечею експресіонізму.

Номер слайду 6

Едвард Мунк народився 12 грудня 1863 в місті Летен в родині військового лікаря. Мунк в 1879 році вступає в технічну Вищу школу в Осло. Але незабаром зрозумів, що це не його і вступив в Державну академію мистецтв і художніх ремесел. Його викладачами були скульптор Міддльтун і живописець Крістіан Крог. Едвард Мунк в 1885 році їде в Париж і відвідує останню виставку імпресіоністів. В цей час також він створив першу свою картину, яка стала широко відомою – «Хвора дівчинка». А його персональна виставка відбулася в 1889 році. Завдяки академічній стипендії він зміг виїхати до Європи і проживати в Берліні і Парижі. Мунк, перебуваючи в Німеччині, разом з берлінськими художниками організовує виставку. Але картини Едварда спровокували скандал, і вона достроково була закрита. В кінці 1890-х норвезький художник працює над циклом картин «Фриз життя – поема про кохання, життя і смерть». Мунк в 1893 році створює свою найвідомішу картину – «Крик».

Номер слайду 7

Одного разу він познайомився з молодою багатою норвежкою. Вона настільки закохалася в художника, що наполягала на весіллі цілих 4 роки. У 1902 році друзі Мунка і його дівчина вирішили розіграти його і ініціювали смерть коханої. Недбайливі друзі художника розраховували на те, що швидке «воскресіння» дівчини змусити його одружитися. Але розіграш Мунку не припав до душі. Він посварився з друзями і отримав нервовий зрив. Згодом в 1908 році художник потрапив в Копенгагенську психіатричну клініку з душевним розладом. Провів він там півроку, продовжуючи малювати. З 1909 року різко змінюється його стиль малювання, з’являються різкі, яскраві і контрастні кольори. У 20-тих роках ХХ століття у Мунка виявилася недуга очей, через яку Едвард практично перестав писати. Персональні виставки художника в великих європейських містах стали організовуватися в останні роки його життя. У 1933 році його прийняли в кавалери Великого хреста ордена Святого Олафа. Помер художник 23 січня 1944 року поблизу Осло в Екель.

Номер слайду 8

Ніч в Сен-Клу. Хвора дівчинка. Поцілунок. Дим поїзда

Номер слайду 9

Місячне світло. Дівчина на березіАвтопортрет між годинником і ліжком

Номер слайду 10

Картина є автопортретом, але не зовнішнього, а внутрішнього образу, переживань автора. З розповідей відомо, що коли Мунк проходив з друзями по мосту, небо раптом залилось кроваво-червоною фарбою, що доволі характерно для Норвегії. Він зупинився і відчув крик природи. Сама істота, зображена на картині не кричить, а затуляє вуха руками рятуючись від шуму, при цьому на її лиці застигає гримаса жаху.

Номер слайду 11

Існує близько 105 версій “Крику”, дві з яких визначають як основні: одна зараз знаходиться в Музеї Мунка, інша – в Національній галереї в Осло.

Номер слайду 12

Музей Мунка. Музей Мунка, присвячений життю і творчості видатного художника Норвегії Едварда Мунка (1863-1944), містить велику колекцію картин, графіки, малюнків, акварелей і скульптур з життя великого художника. У музеї зберігаються майже 28 000 творів мистецтва. Також тут представлені особисті речі, інструменти і приватна бібліотека Е. Мунка. У музеї постійно організовуються спеціальні виставки, присвячені окремим аспектам роботи видатного митця, а також проводяться покази фільмів, концерти, екскурсії та лекції. Національна Галерея в Осло - це в першу чергу Едвард Мунк. У залі Мунка 17 його картин , практично найзнаменитіших. Страшно уявити вартість картин в цьому залі (втім, - ці полотна ніхто ніколи не продасть). Серед цих 17-ти шедеврів, два найвідоміших полотна Мунка - «Крик» і «Мадонна». Вони, безсумнівно, заслуговують Вашої головної уваги.

Номер слайду 13

Якщо пильно придивитись, можна побачити, що художник довго шукав образ, сумнівався та підправляв картину. На одному із полотен на звороті зображена на третину написана версія, проте не закінчена. На картині також помітні пошуки автора: підчищена ножем полоса зправа замальована густою зеленою фарбою, чи, скажімо, закапаний воском правий нижній кут картини. Оригінал картини

Номер слайду 14

Містика навколо картини. З картиною «Крик» пов'язують містичне прокляття, яке, за словами мистецтвознавця і фахівця з Мунку Олександра Пруфрока, підтверджується реальними історіями. Десятки людей, так чи інакше входили в контакт з полотном, вартість якого оцінюють у $ 70 млн., Піддавалися дії злої долі: вони хворіли, сварилися з близькими, впадали у важку депресію або раптово вмирали. Все це створило картині недобру славу, і відвідувачі музею в Осло з побоюванням поглядали на неї. Але навіть тут від неї не було порятунку. Одного разу музейний службовець ненавмисно впустив полотно. Через якийсь час у нього почалися страшні головні болі, хоча раніше він ними не страждав. Напади мігрені ставали все частіше і сильніше: бідолаха, в кінці кінців, не витримав і наклав на себе руки.Іншим разом картину впустив робочий музею - коли її перевішували з одної стіни на іншу. Через тиждень він потрапив у жахливу автомобільну аварію, в результаті якої зламав ноги, руки, кілька ребер, отримав тріщину в тазу і сильний струс мозку. А якось один з відвідувачів музею зважився помацати картину пальцем, і через кілька днів у нього вдома сталася пожежа, в якому він згорів заживо.

Номер слайду 15

Висновок: Ознайомившись з експресіонізмом можна стверджувати, що цей стиль вирізняється поміж інших стилів;Відкрив творчість найяскравішого живописця того часу Е. Мунка;Розглянув деякі картини , серед яких найзагадковіша «Крик».

Номер слайду 16

pptx
Додано
25 грудня 2020
Переглядів
3417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку