Презентація на тему «Електрика в житті людини»

Про матеріал
Презентація на тему «Електрика в житті людини» має за мету розкрити різноманітні аспекти використання електроенергії в повсякденному житті та в різних сферах людської діяльності. Ця презентація розкриває різноманітні аспекти використання електроенергії в різних сферах життя, підкреслюючи її важливість у сучасному суспільстві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електрика в житті людини. Підготував учень 11-В класу. Носівського ліцею №1 Шевченко Григорій

Номер слайду 2

План. Що таке електрика?Історія створення електрики. Електрика в житті людини. Небезпека електрики в житті людини. Використані джерела.

Номер слайду 3

Що таке електрика?Електрика - це явище природи, пов’язане з існуванням, рухом і взаємодією електричних зарядів. Електричні явища лежать в основі сучасних засобів виробництва, транспортування й розподілу енергії, а тому є основою численних застосувань в сучасній технології.

Номер слайду 4

Явища електрики були відомі ще давнім грекам, фінікійцям, жителям Межиріччя. Фалес Мілетський в 600 р. до н.е. описував, те, що при натиранні бурштин має властивість притягати до себе легкі предмети. Однак, він не відрізняв електрику від магнітизму, вважаючи це одним явищем. В 1600 році Вільям Ґільберт здійснив новий крок у вивченні електричних явищ. Він опублікував книгу, в якій зробив висновок, що властивості постійного магніта і здатність натертого бурштину притягати предмети є різними. Також він доповнив, що Земля є магнітом, тому стрілка в компасі вказує на полюс. Так і почалося дослідження струмів.Історія створення електрики

Номер слайду 5

Шарль Дюфе відкрив два різні типи електрики, назвавши їх «скляним» і «смолистим» (тепер їх називають додатніми й від'ємними зарядами),продемонструвавши, що однойменні заряди відштовхуються, а різнойменніпритягаються. Дю Фе також поділив речовини на провідники й ізолятори,називаючи їх «електриками» і «неелектриками». Досліди Бенджаміна Франкліна, проведені в 1752 році, продемонстрували, щоблискавка має електричну природу.Історія створення електрикиppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 6

У 1879 році вчений Томас Едісон винайшов першу електричну лампочку. Едісон Запустив першу суспільну систему електропостачання. Його електростанція Пері Стріт у Нью-Йорку постачала енергію в магазини і житлові будинки на площі в 2 км². На даний час електростанції набагато потужніші, ніж ті, які були створені Томасом Едісоном.Історія створення електрики

Номер слайду 7

Електрика в житті людини. Електрична енергія має величезне значення у житті людини. Вона приводить в рух трамваї, тролейбуси, електропоїзди. В промисловості електричне енергія приводить в рух верстати для обробки різних матеріалів, для плавки металу, для керування супутниками та космічними кораблями. Наприклад, електрофен; електрочайник, електрична плитка, кавомолка, пральна машина, холодильник, телевізор, відеомагнітофон… Зараз важко уявити, що б ми робили без цього всього. Будь-яка кімната, яка навіть сучасно облаштована, не може існувати без електрики — це буде просто необлаштована коробка. Адже електроенергія цілодобово сприяє створенню комфорту і благ, без яких ми вже не уявляємо своє життя.

Номер слайду 8

Небезпека електрики в житті людини. Небезпека для життя людини може виникнути як при надзвичайних ситуаціях, так і при звичних умовах буття, а саме, при неправильномуповодженні з електрикою. Адже кожного дня доводиться користуватисяелектричними приладами. А тому давайте поговоримо про таку потрібну іразом з тим небезпечну електрику. Передусім, повернімося в історію і згадаймо, як винайшли електрику.

Номер слайду 9

Небезпека електрики в житті людини. В користуванні з телевізором потрібно бути дуже обережними, адже в ньомує небезпечна для життя висока напруга. Не дозволяється залишатиувімкненим телевізор без нагляду. Якщо людина покинула кімнату, необхідно вимкнути з розетки телевізор. Якщо ж ви дивитесь телевізор, а екран згас або почав миготіти, ні в якому разі не можна по ньому стукати. Він може зайнятисяабо навіть вибухнути. Його треба негайно вимкнути. Якщо щось потрапилодо працюючого телевізора, треба в першу чергу його вимкнути і тільки тодідіставати сторонній предмет. Ні в якому разі не дозволяється лізти тудиолівцем чи іншим предметом, коли він увімкнений. Трапляється й таке, щостається вибух телевізора.

Номер слайду 10

Небезпека електрики в житті людини. Для того, щоб цього не трапилось, треба забезпечити добру вентиляціюапарату (не можна закривати отвір на задній панелі телевізора), вимикатийого при перших же ознаках несправності: посилення яскравості, збільшення числа перешкод, викривлення картинки. А потріскування і поява синього диму вказує, що розрив оболонки електронно-променевої трубки телевізора неминучий. В тому разі, коли телевізор загорівся і горить навіть тоді, коли ви вимкнули його, то накрийте його ковдрою так, щоб перекрити доступ повітря в нижню частину корпуса телевізора. У випадку сильної пожежі, щоб не допустити сильного отруєння, необхідно залишити приміщення. Не рекомендується вмикати всі ваші прилади в одну розетку: через її перевантаження може виникнути пожежа.

Номер слайду 11

Використані джерелаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0https://watt-shop.com/ua/blog/226-who-invented-electricity-and-how-its-operating-principle.htmlhttps://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/u/book/sis.pl?Qry=%C5%EB%E5%EA%F2%F0%E8%EA%E0https://www.platfor.ma/specials/blyskavychno-korotki-ta-prosti-vidpovidi-na-poshyreni-zapytannya-pro-energetyku-ta-vse-shho-z-neyu-pov-yazane/https://n-e-c.com.ua/ru/node/179https://student.kh.ua/elektrika-v-zhitti-lyudini/https://chat.openai.com/https://gamma.app/generatehttps://futurenow.com.ua/elektryka-v-zhytti-lyudyny-tsikavi-fakty/

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 11 клас, Презентації
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
14 серпня
Переглядів
52
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку