презентація на тему Енергія і її форми

Про матеріал
Термін «енергія» вперше використав давньогрецький філософ Аристотель. Цим словом він позначав дію, діяльність, а згодом енергією ще називали роботу, яку необхідно здійснити, міць тощо. Давньогрецькою energos означає «діяльний».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Енергія та її форми. Підготувала. Вчитель біологіїСтасюк І. О.

Номер слайду 2

Іноді говорять «енергійна дитина» або «для роботи приладу необхідна електрична енергія». В обох випадках ідеться про енергію. А що ж таке нергія?

Номер слайду 3

Термін «енергія» вперше використав давньогрецький філософ Аристотель. Цим словом він позначав дію, діяльність, а згодом енергією ще називали роботу, яку необхідно здійснити, міць тощо. Давньогрецькою energos означає «діяльний».

Номер слайду 4

Енергію неможливо виявити на дотик, але її прояв ми здатні відчути або зафіксувати спеціальними приладами.

Номер слайду 5

Механічна енергія пов’язана з переміщенням тіл. Якщо ви сидите на велосипеді і хтось штовхає ззаду, то сила поштовху перетворюється на механічну енергію руху. Якщо ви самостійно обертаєте педалі, то механічна енергія від ніг передається на педалі, що змушує велосипед рухатися. Стиснута пружина передає свою механічну енергію кульці, через що кулька починає рухатися

Номер слайду 6

Коли ви розглядаєте Сонце, то сприймаєте світлову енергію, яка поширюється від нього. Світло — одна з форм енергії. Світлова енергія поширюється також від неба, хмар та всіх предметів, які можна побачити. Якщо від тіла не поширюється світло, то побачити його неможливо. Якщо піднести руку близько до багаття, то буде гаряче. Це ми відчуваємо теплову енергію. Теплота — одна з форм енергії. Якщо предмет на дотик теплий, то теплота від нього переходить до вас. А якщо холодний — ви нагріваєте його своєю теплотою.

Номер слайду 7

Електричну енергію ми відчувати не можемо, ми можемо лише зафіксувати її наявність. Про наявність електрики можна сказати за появою іскри або блискавки. Без електричної енергії не працює жоден із електричних приладів. Електрична енергія може бути як природною (блискавка), так і згенерованою людиною

Номер слайду 8

Існує ще один вид енергії — хімічна. Вона наявна в будь-якій речовині. Ми не можемо її відчути, проте можемо зробити висновок про її існування за певними ознаками, а точніше — за можливістю перетворити її на інші форми енергії.

Номер слайду 9

Для кожного прикладу оберіть потрібну форму енергії серед запропонованих.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Хлопчик гребе веслами. Для роботи цього приладу потрібна. Ліхтарик випромінюєЩоб закипіла вода потрібна

Номер слайду 10

Енергія може перетворюватися з однієї форми на іншу. Хімічна енергія→ світлова + теплова теплова → світову

Номер слайду 11

Енергія нізвідки не виникає й нікуди не зникає, вона лише перетворюється з однієї форму на іншу або переходить від одного тіла до іншого.

Номер слайду 12

Доберіть потрібні підписи так, щоб приклади перетворення енергії з одної форми на іншу були правильним.

Номер слайду 13

Прочитайте твердження. Позначте з-поміж них правильні. А. Енергія може перетворюватися з однієї форми на іншу. Б. Теплова енергія не може передаватися від одного тіла до іншого. В. Сонце випромінює механічну енергію. Г. Теплота — один із видів енергії.

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
1189
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку