Тварини і рослини. Відмінності між ними

Про матеріал

Однорічні рослини – це рослини, які протягом одного року (весна - осінь) встигають вирости з насіння і дати плоди з насінням.

Наприклад, квасоля, горох, помідори, огірки, півонія, нагідки, айстра, лобода, щириця.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини і тварини. Відмінності між ними

Номер слайду 2

папороті водорості квіткові хвощі мохи РОСЛИНИхвойні

Номер слайду 3

Однорічні рослини – це рослини, які протягом одного року (весна - осінь) встигають вирости з насіння і дати плоди з насінням. Наприклад, квасоля, горох, помідори, огірки, півонія, нагідки, айстра, лобода, щириця. За тривалістю життя

Номер слайду 4

Дворічні рослини – це рослини, у яких повний розвиток (від насіння до утворення плодів із насінням) відбувається протягом двох років. У перший рік із насіння виростають рослини з товстими коренеплодами, а на другий рік із цих коренеплодів виростає рослина, яка утворює квітки і плоди з насінням. Наприклад, буряк, морква, редька, редис.

Номер слайду 5

Багаторічні рослини – це рослини, у яких розвиток не закінчується за 1-2 роки, а навесні наступного року вони швидко відновлюють свій розвиток і багато разів утворюють квітки, плоди з насінням протягом свого життя. Наприклад, усі дерева і кущі, суниця, пролісок, пирій, мати-й-мачуха, сон-трава, кульбаба.

Номер слайду 6

За розміром та різноманітністю стебел

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дерево - рослина з одним міцним дерев’янистим стеблом (стовбуром), від якого відходять гілки, утворюючи крону. Наприклад, клен, ясен, липа, біла акація, груша, верба, береза.

Номер слайду 9

Кущ - рослина, яка має декілька міцних дерев’янистих, але значно тонших, ніж у дерева, стебел. Наприклад, бузок, шипшина, ліщина, глід, смородина, аґрус, виноград, ожина.

Номер слайду 10

Трав’яниста рослина (трава) - рослина з м’яким соковитим стеблом. Наприклад, ромашка, калюжниця, дзвоники, пирій, суниця, овес, картопля, огірки, квасоля, гарбуз, кавун. Соняшник і кукурудза бувають заввишки до 2 - 3 метрів.

Номер слайду 11

Розподіліть рослини у відповідні комірки. Завдання. Трав'янисті рослини. КущіДерева. Барвінок. Ліщина. Ромашка Кропива. Верба. Терен. Аґрус. Ялина. Вільха. Груша. Шипшина. Ковина

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Дерево - рослина з одним міцним дерев’янистим стеблом (стовбуром), від якого відходять гілки, утворюючи крону. Наприклад, клен, ясен, липа, біла акація, груша, верба, береза.

Номер слайду 15

Кущ - рослина, яка має декілька міцних дерев’янистих, але значно тонших, ніж у дерева, стебел. Наприклад, бузок, шипшина, ліщина, глід, смородина, аґрус, виноград, ожина.

Номер слайду 16

Трав’яниста рослина (трава) - рослина з м’яким соковитим стеблом. Наприклад, ромашка, калюжниця, дзвоники, пирій, суниця, овес, картопля, огірки, квасоля, гарбуз, кавун. Соняшник і кукурудза бувають заввишки до 2 - 3 метрів.

Номер слайду 17

Лікарські рослини – це рослини, які містять речовини, що використовуються у медицині для виготовлення настоїв, відварів або лікарських препаратів. Наприклад, плоди калини, шипшини, глоду, малини; листя та плоди горіха, смородини, квіти цмину, звіробою, ромашки, душиці, нагідків, пустирника,

Номер слайду 18

Отруйні рослини – це рослини, які в разі попадання в організм людини й тварин зумовлюють отруєння і можуть привести до загибелі,Наприклад, вовчі ягоди, конвалії, блекота.

Номер слайду 19

Культурні рослини - це рослини, які людина вирощує на полях, городах, у садах, парках, оранжереях, теплицях для задоволення своїх потреб. Наприклад, картопля, пшениця, цибуля, вишня, троянди, виноград, огірки, помідори.

Номер слайду 20

Дикорослі рослини - ростуть у дикій природі: у лісі, у полі, на луках, у водоймах. Їх ніхто не садив і ніхто не доглядає. Наприклад, усі мохи, хвощі, папороті, глід, ліщина, конюшина, волошка, дика яблуня, терен.

Номер слайду 21

Царство Тварини За кількістю клітин:одноклітиннібагатоклітинніЕвглена зелена Лисиця. Жаба СиницяЇжак. Царств Тварин має назву Фауна. До нього належить близько 45 тисяч видів хребетних та 5-8 млн. безхребетних (з яких описано лише 1,5 млн.), що не здатні самостійно утворювати органічні речовини з неорганічних Інфузорія туфелька. Амеба

Номер слайду 22

Усіх тварин Землі можна поділити на 10 груп:червимолюскиракоподібніпавукоподібнірибикомахиземноводніплазуниптахизвірі

Номер слайду 23

Кінь Гепард. Слон Ведмідь. Вовк Півень

Номер слайду 24

За температурою тіла: ТваринитеплокровніхолоднокровніБілка. Синиця Кенгуру. Кіт. Алігатор. Черепаха Риби. Жаба

Номер слайду 25

Визначте ЗАЙВУ тварину за типом живлення. Корова, слон, лисиця, заєць. Вовк, зебра, лев, крокодил. Ведмідь, людина, жираф, свиня

Номер слайду 26

Сколопендра. Скорпіон. Каракурт. Змія. Глухар. Лось. Заєць

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Відмінності рослин і тварин. Рослини мають зелений пігмент – хлорофіл

Номер слайду 29

Жири Вуглекислий. Крохмаль. Білки Вуглеводи. Органічні речовини. Цукор

Номер слайду 30

Відмінності рослин і тварин. Рослини живляться органічними речовинами, які створюють самі, а тварини живляться готовими органічними речовинами

Номер слайду 31

Відмінності рослин і тварин. Тварини можуть активно рухатися, рослини ведуть прикріплений спосіб життя

Номер слайду 32

Відмінності рослин і тварин. Деякі тварини ведуть прикріплений спосіб життя. Кораловий поліп Губка Актинія

Номер слайду 33

Відмінності рослин і тварин. У тварин є органи чуття – зору, слуху, нюху, смаку, дотику. У рослин органи чуття відсутні

Номер слайду 34

Рослинимістять у клітинах хлорофілсамі утворюють поживні речовиниведуть прикріплений спосіб життяне мають органів чуття. Тваринине утворюють поживні речовиниздатні до активного рухумають органи чуття

Номер слайду 35

Розподіліть тварин у відповідні комірки. Хижаки. РослиноїдніВсеїдніМавпа. Крокодил. Слон. Тигр. Баран. Свиня

Номер слайду 36

Серед наведених ознак позначте ті, що відповідають тваринам.Їхні клітини містять хлорофіл. Здатні до активного руху. Мають органи чуття. Самі утворюють поживні речовини. Не утворюють поживні речовини. Ведуть прикріплений спосіб життя

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
448
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку