Як виникла планета Земля

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ ІІІ. Пізнаємо природу Землі. Тема 1. Як виникла наша планета Презентація до уроку на тему "Як виникла планета Земля". (Перші гіпотези і припущення щодо виникнення Землі) Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як виникла планета Земля

Номер слайду 2

Порівняй поняття. Гіпотеза – це наукове припущення, за допомогою якого прагнуть щось пояснити; твердження, істинність якого неочевидна, але є віра в його істинність та впевненість, що обґрунтування істинності можливе; спроба дати відповідь на запитання, щоб незрозуміле стало зрозумілим. Легенда – (з лат., — те, що має бути прочитане): народне сказання або оповідання про якісь події чи життя людей, оповите казковістю, фантастикою; міф, фантазія, вигадка, повір'я; щось вигадане, неправдиве.

Номер слайду 3

Пригадай Земля – третя від Сонця планета Сонячної системи, її відстань від Сонця близько 150 млн. км. Земля належить до планет земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс) і є найбільшою із цих планет у Сонячній системі. Єдина планета, на якій існує життя – на ній ростуть рослини, живуть тварини і люди. Супутник планети – Місяць. Назва планети «Земля» походить від стародавнього кореня зем, що у перекладі означає «підлога» або «низ». В англійській мові планету називають словом Earth, що означає «ґрунт». Земля обертається навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин 46 секунд.

Номер слайду 4

Гіпотези виникнення ЗемліЖорж Бюффон(1707-1788)французький учений Жорж Бюффон припустив, що земна куля виникла в результаті катастрофи. У дуже віддалений час якесь небесне тіло (він вважав, що це була комета) зіткнулося із Сонцем. Під час зіткнення виникло багато «бризок». Найбільші з них, поступово охолоджуючись, дали початок планетам.

Номер слайду 5

Гіпотези виникнення ЗемліІммануїл Кант(1724-1804)німецький учений, філософ Іммануїл Кант припустив, що Сонячна система утворилася з гігантськоїхолодної пилоподібної хмари. Частини цієї хмари перебували в постійному хаотичному русі, взаємно притягували одна одну, стикалися, ущільнювалися,утворюючи згущення, які стали рости і з часом дали початок Сонцю та планетам.

Номер слайду 6

Гіпотези виникнення ЗемліП'єр Лаплас(1749-1827)французький астроном, математик П’єр Лаплас запропонував свою гіпотезу появи. Сонячної системи. На його думку, Сонце і планети виникли з гігантської розжареної газової хма ри. Вона поступово остигала, стискалася і дала початок Сонцю та планетам.

Номер слайду 7

Гіпотези виникнення ЗемліОтто Шмідт(1891-1956) Академік Отто Юлійович Шмідт вважав, що мільярди років тому навколо Сонця була гігантська хмара з холодного пилу і замерзлого газу. Під час руху її компоненти взаємно притягуючись одні до одних, згущувалися і дали початок планетам Сонячної системи. Унаслідок зіткнення планет з космічними тілами їхні розміри збільшувалися.

Номер слайду 8

Гіпотези виникнення Землі Джеймс Джинс припустив, що колись поруч із Сонцем пролітала масивна зірка і своїм тяжінням вирвала частину сонячної речовини. Ця речовина поклало початок усім планетам Сонячної системи. Джеймс Джинс(1877-1946)англійський астроном, фізик

Номер слайду 9

Поміркуй! Порівняй гіпотези І. Канта та О. Ю. Шмідта. Що між ними спільного і чим вони відрізняються? Як ти вважаєш, чому тільки у 18 ст. зявилися перші наукові уявлення про виникнення Землі?

Номер слайду 10

Сучасні уявлення про виникнення Землі За сучасними науковими даними, вік найдавніших порід на Землі сягає понад чотири з половиною мільярдів років. Вік Сонця становить приблизно п’ять мільярдів років. Земля утворилась з розсіяної газово-пилової хмари, яка існувала в космічному просторі. Поблизу цієї хмари вибухнула наднова зоря, і це призвело до розкручування речовини. Поступово під час обертання у центрі хмари накопичувались легкі гази, які із часом утворили Сонце. Мінеральні речовини газово-пилового диску кружляли навколо Сонця, збирались у згустки – так звані планетезималі, які зіштовхувалися, руйнувалися і об’єднувалися. Такі об’єкти стали будівельним матеріалом для планет, а найбільші планетезималі – їхніми «зародками».

Номер слайду 11

Одиниці вимірювання історичного часу. Сучасні одиниці вимірювання часу засновані на періоді обертання Землі навколо своєї осі і обертання Сонця, а також обертання Місяця навколо Землі. Такий вибір одиниць зумовлено як історичними (важливо не лише дізнатися про саму історичну подію, а й визначити її дату та тривалість), так і практичними міркуваннями (необхідно узгоджувати діяльність людей зі зміною дня і ночі, сезонів). Для того, щоб орієнтуватися в часі (наприклад, визначити рік події), потрібна його точка відліку – ера (із латинської мови – вихідне число). Ерою (літочисленням) називається лічба (відлік) років від певної події. Одним з основних вимірників історичного часу є рік. Аби простіше рахувати великі проміжки часу, кожні сто років вважають одним століттям, або віком. Тисячу років (або десять століть) – це тисячоліття.

Номер слайду 12

Міри часу1 хв = 60 сек1 год = 60 хв = 3600 сек1 доба = 24 год1 тиждень = 7 діб1 рік = 365 (366) діб100 років = століття (вік)1000 років = тисячоліття

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати § 19, стор 68-70. Використовуючи різноманітні джерела інформації, підготуй розповідь про одного з учених (за вибором), які пояснювали походження Землі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Ківшик Антоніна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рибачок Наталія Борисівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коханова Ольга Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Побережна Надія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Клочко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Апанасенко Светлана
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Апанасенко Светлана
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
7980
Оцінка розробки
4.8 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку