Презентація на тему філософія середньовічча

Про матеріал
Презентація на тему філософія середньовічча, яка допоможе на уроці історії розкрити тему філософії минулих тисячоліть
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Філософія Середньовічча та доби Відродження. Семінарське заняття 4-5 Виконала: Слободчук Юлія Група: ІНб-2-19-4.0д

Номер слайду 2

1. Філософія Середньовіччя. Сакральне і профанне. Патристика.

Номер слайду 3

Європейське Середньовіччя – період з II-III ст. н.е. до XIII-XIV ст. рання патристика (від лат. Pater – отець) – вчення отців церкви (II-IV ст.); 2) зріла і пізня патристика: період еволюції християнських ідей, головною темою якого є розповсюдження вчення про творіння Світу зі Слова і його втілення в світі (V-XI ст.); 3) схоластика (від грец. Scholia – школа) Це систематизована філософія, сконцентрована навколо середньовічних університетів, що була синтезом католицького богослов’я та логіки Аристотеля (XI-XIV ст.).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Аврелій Августин (354-430 рр.) – єпископ, найвидатніший з «отців церкви», який отримав ім’я Блаженний та статус святого. «Про трійцю», «Сповідь», «Зречення», «Про град Божій». - обґрунтовує основну проблему християнської філософії – проблему Бога; - зробив внесок у теорію простору і часу; - зробив значний внесок у розвиток філософії історії.

Номер слайду 6

2. Схоластика. Суперечки про універсалії: номіналізм та реалізм. 1. Універсальність (глобальність) в постановці й обґрунтуванні питань, що стосуються основ буття, а також духовних засад життя особистості. 2. Сакралізація духу як тієї субстанції в людині, яка робить її богоподібною. 3. Обґрунтування духовного характеру суспільного життя і, як наслідок, прав церкви на управління суспільством і державою. 4. Домінування морально-етичної проблематики в якості предмета дослідження єдиного об'єкта пізнання – Бога, докази буття якого мали підкріпити силу безумовної віри в нього.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

3. Гуманізм епохи Відродження. Пантеїзм – поєднання чистої (розумної) іпостасі Бога із рівною йому природою, поскільки вона є духовно-тілесним універсумом, а не тільки універсалією. Деїзм – Бог є творцем світу, але світ – людина і природа – надалі розвиваються автономно. Особливо це стосується людини, яка немовби вступила з Богом у суперництво як у сфері природопізнання, так і сфері мислення.

Номер слайду 9

Данте Аліг'єрі (1265-1321) Франческо Петрарка (1304-1374) Мішель Монтень (1533-1592) Еразм Роттердамський(1469-1536)

Номер слайду 10

Філософія природи. Микола Кузанський Микола Коперник Галілео Галелей Джордано Бруно

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дякую за увагу

ppt
Додано
12 січня 2022
Переглядів
3880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку