Презентація на тему "Форма і розміри Землі. Внутрішня будова Землі"

Про матеріал

Дана презентація допоможе ознайомитися з формою, розмірами, особливостями внутрішньої будови Землі; сформувати знання про поверхню Землі. Містить інформацію про гіпотези деяких вчених щодо утворення нашої планети.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ознайомитися з формою, розмірами, особливостями внутрішньої будови Землі; сформувати знання про поверхню Землі; визначати сторони горизонту за небесними світилами.

Номер слайду 3

Що входить до складу Сонячної системи? Чим зоря відрізняється від планети? Які планети називають планетами земної групи? Що для них характерно? Яку форму має наша планета? До складу якої системи входить Земля?

Номер слайду 4

Який вигляд має наша планета з Космосу? Що переважає на планеті вода чи суходіл? Як ви вважаєте, наша Земля в середині розпечена чи ні? Як ви вважаєте, для чого людині необхідно знати внутрішню будову нашої планети?

Номер слайду 5

Яку форму має наша планета? Які у неї розміри? Яку внутрішню будову має Земля?

Номер слайду 6

Давні греки, наприклад, вважали, що вулкани розташовані над тими місцями, де знаходяться кузні бога вогню Гефеста та його помічників титанів. Виверження вулкана Етна пов'язували з терміновою роботою, яку виконує Гефест або, як його називали давні римляни, Вулкан.

Номер слайду 7

Першим висунув припущення про те, що внутрішні частини Землі знаходяться в розплавленому стані. Доказом він вважав діючі вулкани і гарячі джерела. Загинув під час дослідницької подорожі до кратера Етни.

Номер слайду 8

у праці «Підземний світ» писав, що Земля — тверде тіло з величезними порожнинами всередині. Ці порожнини сполучені між собою каналами і заповнені в глибині вогнем, а ближче до поверхні — водою і повітрям.

Номер слайду 9

Мав інші погляди на будову Землі. За його уявленнями, Земля всередині заповнена водою. «Внутрішня» вода утворює величезну водяну сферу яка каналами сполучена з морями і океанами на поверхні.

Номер слайду 10

У 1755 р. оприлюднив гіпотезу, згідно з якою всі планети утворилися з розжареної хмари пилової матерії.

Номер слайду 11

У 1776 р. сформулював свою гіпотезу: на його думку, ця хмара складалася з розжарених газів. Таким чином, згідно з гіпотезою Канта — Лапласа, земне ядро спочатку було вогненно-рідким.

Номер слайду 12

На початку XX ст. ці уявлення заперечив : його гіпотеза полягала в тому, що Земля утворилася з холодної газопилової хмари і лише згодом стала нагріватися внаслідок тертя часток.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Модель внутрішньої будови Землі

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Як називається перший шар від поверхні Землі до глибини 6—80 км? Під верхнім шаром до глибини 2000 км залягає більш щільна, але пластична речовина. Як називається цей шар? Над мантією Землі розташований шар підвищеної в'язкості. І що це за шар?

Номер слайду 20

Дайте відповідь на запитання Земна кора разом з верхньою частиною мантії (астеносферою) утворює тверду оболонку Землі — літосферу. Використовуючи схему визначення: «ПОНЯТТЯ = визначальне слово + ОЗНАКИ», скажіть, що таке літосфера. На які зони поділяється ядро?

Номер слайду 21

Намалюйте ядро, мантію та земну кору кольорами, які на вашу думку підходять цим частинам. Як ви вважаєте навіщо нам синій маркер?

Номер слайду 22

Ядро Мантія Земна кора Літосфера Астеносфера а. Верхній, в’язкий шар мантії. б. Верхня тверда оболонка літосфери. в. Внутрішня частина Землі. г. Найбільша за об’ємом частина планети ґ. Тверда оболонка Землі

Номер слайду 23

1.Ядро в. Внутрішня частина Землі. 2. Мантія д. Тверда оболонка Землі 3. Земна кора б. Верхня тверда оболонка літосфери. 4. Літосфера г. Найбільша за об’ємом частина планети 5. Астеносфера а. Верхній, в’язкий шар мантії.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Земля складається з 3 основних частин – ядра, мантії, земної кори. Літосфера – це тверда оболонка Землі. Температура змінюється рухаючись від поверхні Землі в середину – збільшується.

Номер слайду 26

Опрацюйте  § 25 підручника. Дома зробіть макет внутрішньої будови Землі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Маслаган Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
2 січня 2019
Переглядів
19630
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку