Презентація на тему : "Функції білків".

Про матеріал
Презентація для уроків біології на тему : "Функції білків". 10 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Функції білків Мета закріпити набуті знання про будову білків та їх властивості. Розвивати мислення учнів за допомогою порівняння білків різної будови та їх функцій. На прикладі білків, познайомити учнів з будовою їх як біополімерів. Тема

Номер слайду 2

Тип уроку Комбінований Хід уроку І. Актуалізація знань Поміркуйте, чи може денатурований білок знову набути характерної для нього просторової структури? Письмова перевірка знань.

Номер слайду 3

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів, повідомлення теми і мети уроку. Проблема: яку роль відіграють білки в життєдіяльності організмів? ІІІ. План 1. Класифікація білків (повідомлення учнів). Білки(класифікація за складом) Прості Альбуміни Глобуліни Склеропротеїни Гістони Складні Фосфопротеїни Глікопротеїни Нуклеопротеїди Ліпопротеїди Металопротеїни Флавопротеїни

Номер слайду 4

Це цікаво: Відомо 17000 білків, які мають ферментативну активність, понад 200 з них виділено в кристалічному стані; Одна молекула ферменту каталази за 1 хв. каталізує розщеплення 5 млн. молекул пероксиду водню. Порушення синтезу і нормальної активності ферментів є першопричиною захворювання ферментопатії (гемолітична анемія, порушення зсідання крові). Цікаво знати що: Якщо 280 млн. молекул гемоглобіну (а це всього один еритроцит) розтягнути по прямій, то вийде ланцюжок у 25 тис. разів довший від самого еритроцита.

Номер слайду 5

2. Особливості простих і складних білків Прості білки (протеїни) – молекули складаються лише з амінокислот. Альбуміни, глобуліни – білки молока, яєчних жовтків, зародків зерен злаків та ін. Протеноїди – білки основних тканин: Колаген – білок сухожилля; Осеїн – білок кісток; Кератин – білок волосся, шерсті, рогів та ін. Фіброїн – білок прядильних залоз комах, павуків. Складні білки (протеїди): комплекси амінокислот з іншими речовинами. Фосфопротеїни – АК + Н3РО4: Казеїн – білок молока; Іхтулін – білок риб’ячої ікри; Вітелін – білок яєчного жовтка. Глікопротеїни – АК + вуглеводи: Муцин – білок секретів травних залоз; Антитіла – білок крові. Хромопротеїди – АК + барвники: Гемоглобін – червоний білок крові; Міоглобін – білок м’язів; Гемоціанін – білок гемолімфи безхребетних. Ліпопротеїди – АК + ліпіди: Білки клітин крові; Білки яєчного жовтка, молока; Білки нервової тканини. Нуклеопротеїди – АК + нуклеїнові кислоти: Білки клітинних ядер.

Номер слайду 6

3. Функції білків: Будівельна (входять до складу клітинних структур); Каталітична або ферментативна; Рухова (скорочувальні білки); Захисна; Сигнальна; Енергетична.

Номер слайду 7

Білки (класифікація за функціями) Ферменти (рибонуклеаза, трипсин) Гормони (інсулін) Рухові (актин, міозин) Токсини (ботулінічний) Захисні (інтерферон, імуноглобулін) Транспортні (гемоглобін) Антибіотики (антипоксантин) Запасні (казеїн) Структурні (кератин, колаген) Регуляторні (гістони) Рецепторні (родопсин)

Номер слайду 8

Вміст білків в організмі людини: у шкірі – 63%; у м’язах – 80%; у печінці – 57%; у мозкові - 45%; у кістках – 28%. В організмі людини більше 10000 білків. 1728р. – Я.Беккарі – виділив білок пшеничного борошна – клейковину. 1730р. – А.Фуркруа – білки плазми крові: желатин, альбумін, фібрин, запровадив назву «білки». 1810р. – Ж.Гей-Люссак, Л.Тенар – виявили, що до складу білків входять С, Н, О, N, S, P, та інші елементи. 1820р. – виділено першу амінокислоту глікокол. 1839р. – Г.Мульдер – назвав білки «протеїнами». В природі існує майже 200 амінокислот.

Номер слайду 9

ІV. Осмислення знань. На які групи поділяються білки? Чим відрізняють прості і складні білки? Які функції білки виконують в життєдіяльності живих організмів?

Номер слайду 10

V. Контроль знань. Визначте про які функції білків йдеться: вони є складовою частиною біологічних мембран; волосся, нігті та пір”я складаються переважно з міцного нерозчинного білка; білки крові беруть участь у процесах її зсідання, запобігаючи крововтрата; деякі білки регулюють активність обміну речовин; окремі складні білки клітинних мембран здатні розпізнавати окремі специфічні сполуки; деякі білки можуть відкладатися про запас; одна з основних функцій білків-це участь у перенесенні речовин; внаслідок розчеплення білків у клітині виділяється енергія; є білки які можуть скорочуватися, забезпечуючи здатність клітини,тканини чи організму змінювати форму; найважливішою функцією білків є здатність прискорювати хімічні реакції.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: вивчити §10, підготуватись до практичної роботи, підготувати повідомлення про нуклеїнові кислоти. VІ. Підсумок уроку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Карась Ірина Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
Додано
2 березня 2023
Переглядів
5518
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку