Функції білків Мета закріпити набуті знання про будову білків та їх властивості. Розвивати мислення учнів за допомогою порівняння білків різної будови та їх функцій. На прикладі білків, познайомити учнів з будовою їх як біополімерів. Тема
Номер слайду 2
Тип уроку Комбінований Хід уроку І. Актуалізація знань Поміркуйте, чи може денатурований білок знову набути характерної для нього просторової структури? Письмова перевірка знань.
Номер слайду 3
ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів, повідомлення теми і мети уроку. Проблема: яку роль відіграють білки в життєдіяльності організмів? ІІІ. План 1. Класифікація білків (повідомлення учнів). Білки(класифікація за складом) Прості Альбуміни Глобуліни Склеропротеїни Гістони Складні Фосфопротеїни Глікопротеїни Нуклеопротеїди Ліпопротеїди Металопротеїни Флавопротеїни
Номер слайду 4
Це цікаво: Відомо 17000 білків, які мають ферментативну активність, понад 200 з них виділено в кристалічному стані; Одна молекула ферменту каталази за 1 хв. каталізує розщеплення 5 млн. молекул пероксиду водню. Порушення синтезу і нормальної активності ферментів є першопричиною захворювання ферментопатії (гемолітична анемія, порушення зсідання крові). Цікаво знати що: Якщо 280 млн. молекул гемоглобіну (а це всього один еритроцит) розтягнути по прямій, то вийде ланцюжок у 25 тис. разів довший від самого еритроцита.
Номер слайду 5
2. Особливості простих і складних білків Прості білки (протеїни) – молекули складаються лише з амінокислот. Альбуміни, глобуліни – білки молока, яєчних жовтків, зародків зерен злаків та ін. Протеноїди – білки основних тканин: Колаген – білок сухожилля; Осеїн – білок кісток; Кератин – білок волосся, шерсті, рогів та ін. Фіброїн – білок прядильних залоз комах, павуків. Складні білки (протеїди): комплекси амінокислот з іншими речовинами. Фосфопротеїни – АК + Н3РО4: Казеїн – білок молока; Іхтулін – білок риб’ячої ікри; Вітелін – білок яєчного жовтка. Глікопротеїни – АК + вуглеводи: Муцин – білок секретів травних залоз; Антитіла – білок крові. Хромопротеїди – АК + барвники: Гемоглобін – червоний білок крові; Міоглобін – білок м’язів; Гемоціанін – білок гемолімфи безхребетних. Ліпопротеїди – АК + ліпіди: Білки клітин крові; Білки яєчного жовтка, молока; Білки нервової тканини. Нуклеопротеїди – АК + нуклеїнові кислоти: Білки клітинних ядер.
Номер слайду 6
3. Функції білків: Будівельна (входять до складу клітинних структур); Каталітична або ферментативна; Рухова (скорочувальні білки); Захисна; Сигнальна; Енергетична.
Вміст білків в організмі людини: у шкірі – 63%; у м’язах – 80%; у печінці – 57%; у мозкові - 45%; у кістках – 28%. В організмі людини більше 10000 білків. 1728р. – Я.Беккарі – виділив білок пшеничного борошна – клейковину. 1730р. – А.Фуркруа – білки плазми крові: желатин, альбумін, фібрин, запровадив назву «білки». 1810р. – Ж.Гей-Люссак, Л.Тенар – виявили, що до складу білків входять С, Н, О, N, S, P, та інші елементи. 1820р. – виділено першу амінокислоту глікокол. 1839р. – Г.Мульдер – назвав білки «протеїнами». В природі існує майже 200 амінокислот.
Номер слайду 9
ІV. Осмислення знань. На які групи поділяються білки? Чим відрізняють прості і складні білки? Які функції білки виконують в життєдіяльності живих організмів?
Номер слайду 10
V. Контроль знань. Визначте про які функції білків йдеться: вони є складовою частиною біологічних мембран; волосся, нігті та пір”я складаються переважно з міцного нерозчинного білка; білки крові беруть участь у процесах її зсідання, запобігаючи крововтрата; деякі білки регулюють активність обміну речовин; окремі складні білки клітинних мембран здатні розпізнавати окремі специфічні сполуки; деякі білки можуть відкладатися про запас; одна з основних функцій білків-це участь у перенесенні речовин; внаслідок розчеплення білків у клітині виділяється енергія; є білки які можуть скорочуватися, забезпечуючи здатність клітини,тканини чи організму змінювати форму; найважливішою функцією білків є здатність прискорювати хімічні реакції.
Номер слайду 11
Домашнє завдання: вивчити §10, підготуватись до практичної роботи, підготувати повідомлення про нуклеїнові кислоти. VІ. Підсумок уроку.