Презентація на тему "Генетика "

Про матеріал
Презентація на тему "Генетика" містить у собі визначення основних понять генетики. Зрозуміло і чітко пояснюються закони Г.Менделя
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генетика

Номер слайду 2

Що таке генетика?Генетика – наука про закономірності спадковості та мінливості організмів. Датою народження генетики вважається 1900 р ( Хуго де Фріз, Карл Корренс, Еріх Чермак).

Номер слайду 3

Для чого потрібна ?Виникла внаслідок практичних потреб. Велике значення має для медицини,ветеринарії,спорту,криміналістики,фармацевтики. Здавна використовували для для розведення домашніх тварин і культурних рослин.

Номер слайду 4

У чому суть основних методів генетичних досліджень?Найдавнішим методом генетики є гібридологічний, запропонований Грегорем Менделем. З найдавніших часів використовується генеалогічний ,метод родоводів ( для визначення характеру успадкування ознак). За його допомогою встановлюють генотип особини і визначають ймовірність прояву стану цих ознак у нащадків.

Номер слайду 5

Цитогенетичні методи – вивчення каріотипу. Біохімічні методи – для вивчення спадкових захворювань ,пов*язаних з обміном речовин. Близнюковий метод- застосовують для вивчення ролі середовища і генотипу у формування фенотипу особини. Популяційно- статистичний метод – вивчення закономірностей спадковості та мінливості на рівні популяцій. Методи генетичної інженерії – це особлива група методів ,за допомогою яких вивчають переміщення ,перебудову ,сполучення генів, зміну спадковості.

Номер слайду 6

Основні поняття генетики. Спадковість – здатність живих організмів передавати генетичну інформацію про свої ознаки й особливості індивідуального розвитку нащадкам. Мінливість – здатність набувати нових ознак і їхніх станів у процесі індивідуального розвитку. Ген- одиниця спадковості,є ділянкою молекули нуклеїнової кислоти ,що кодує інформацію про білок чи РНК та визначає ознаки організмів. (колір очей,форма плодів). Алелі – стани гена,що визначають прояви ознаки і розташовані в однакових ділянках гомологічних хромосом. Можуть бути домінантними і рецесивними.

Номер слайду 7

В обох гомологічних хромосомах можуть перебувати однакові або різні алельні гени.

Номер слайду 8

Гомозигота – це клітина тіла або особина ,гомологічні хромосоми якої містять однакові алелі певного гена. Гетерозигота – це клітина тіла або особина ,гомологічні хромосоми якої містять різні алелі певного гена. Генотип – сукупність усіх генів організму ,які одержані від батьків. Фенотип – сукупність ознак і властивостей організмів, які є результатом взаємодії генотипу з умовами навколишнього середовища.

Номер слайду 9

Закони Грегора МЕнделя

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку