Презентація на тему "Генеза, характер та головна метті війни росії проти України"

Про матеріал
Презентація на тему "Генеза, характер та головна метті війни росії проти України" 2014р. 24 лютого 2022р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Генеза, характер та головна мета війни росії проти України. Самійленко Оксана Іванівна. Право ПР-21-дист. Університет «КРОК»

Номер слайду 2

ПЛАН2 Революція Гідності- відповідь народу на антиконституційні дії влади. Захоплення Криму російською федерацією (20.02.2014р.). Наступ на Схід. Оборона кордонів України. Окупація Донбасу. Утворення ДНР і ЛНР. Повномаштабне вторгнення росії на територію України (24.02.2022р.). Запеклі бої на Півночі, Сході та Півдні;Контрнаступ ЗСУ на Харківщині та Херсонщині;Боротьба за східні рубежі (Бахмут, Соледар, Сіверодонецьк, Лисичанськ…).

Номер слайду 3

Революція ГідностіРеволюція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до євроатлантичного вектору розвитку (інтеграція в Європейський Союз та військово-політичний союз НАТО), а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. У світі Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити суверенітет. Натомість росія, втративши можливістьконтролювати та використовувати нашу державу увласних інтересах, вдалася до злочинної військової агресії.

Номер слайду 4

Крим. Війна почалась із захоплення росією Кримського півострова - найвразливішого місця України, оскільки там із дозволу нашої державитимчасово розташовувалися Чорноморський флотросії та їхні військові бази.

Номер слайду 5

У той час, як країна ледь оговтувалась від кривавих подій на Майдані, стрімко розгорталася відкрита збройна агресія росії. Першим об'єктом агресії став Крим. Операція по захопленню півострова розпочалася 20 лютого 2014 р. Проте підготовка до цього відбувалась вже декілька років. Агресія росії проти України набула ознак "гібридної війни", яка передбачає не лише військові заходи. Головна мета такої війни – руйнування країни зсередини, придушення волі до опору, нав'язування волі агресора.18 березня 2014 р. в Георгіївському залі Великого Кремлівського палацу підписали так званий Договір про прийняття Криму до складу росії.20 березня договір був ратифікований Державною Думою російської федерації ,а 21 березня – радою федерації, і відразу набув чинності. 11 квітня відповідні зміни були внесені до конституції росії. З нагоди анексії Криму росією прокотилася хвиля урочистих заходів, була запроваджена медаль Міністерства оборони росії "За возвращение Крыма".

Номер слайду 6

Наступ на Схід. Невдовзі почалося військове захоплення території східних областей України.путін спрямував туди підконтрольних йому бойовиків. Після проголошення так званих "народних республік" на Донеччину та Луганщину безперешкодно прибували не тільки загони російських диверсантів, а й військова техніка зі зброєю. Проте план на повторення швидкого "кримського сценарію" дав збій. Боєздатні частини Збройних Сил України і добровольчі формування, підсилені учасниками Революції Гідності, зламали намір агресора.

Номер слайду 7

Стрімке загострення ситуації відбулося у квітні. На Донбасі на боці сепаратистів з'явилися збройні загони. Керівниками ДНР і ЛНР стали громадяни росії. До кінця квітня сепаратисти зайняли Донецьк, Луганськ, Горлівку, Краматорськ, Слов'янськ, Лисичанськ, Маріуполь; під їх контролем опинилася половина території та населення Луганської та Донецької областей. З 18 квітня російські прапори на захоплених адміністративних будівлях сепаратисти почали замінювати прапорами ДНР і ЛНР, які перегукувалися з символікою росії. Зі свого боку центральний уряд у Києві оголосив 15 квітня про початок "антитерористичної операції" (АТО) в Донбасі, а Генеральна прокуратура 17 травня визнала ДНР і ЛНР терористичними організаціями.

Номер слайду 8

Повномаштабне вторгнення росії на територію УКРАЇНИ24 лютого 2022 року назавжди розділило життя українців на «до» та «після». О четвертій ранку російські війська здійснили масовану повітряну атаку по всій території України та почали повномасштабний воєнний наступ. За вісім років терору Донбасу та окупації Криму людоїдський апетит країни- агресора зріс.

Номер слайду 9

9 Метою російської агресії є не просто загарбання територій, а знищення нашої національної ідентичності, геноцид українського народу. Російська держава й ідеологія рашизму офіційно заперечують існування українців як окремої нації, а ті, хто не погоджуються з цим, підлягають фізичному знищенню. Розраховуючи на швидку перемогу «за три дні», війська загарбників наштовхнулися на потужний супротив українців, які завзято боронять свою землю, волю та незалежність попри те, що звичне життя руйнується на очах.

Номер слайду 10

Битва за КИЇВ. Битва за Київ — одна з ключових битв у ході російського вторгнення в Україну 2022 року. Наступ російських сил на Київ відбувався з північно-західного напрямку, з боку Чорнобильської зони відчуження та Білорусі, бої з російськими ДРГ з початку вторгнення відбуваюлися переважно на обох берегах Дніпра. Станом на 1 квітня 2022 року бої велися лише за передмістя Києва. В самому Києві бої велися лише з диверсійно-розвідувальними угрупуваннями. Російським військам була завдана нищівна поразка, і сили вторгнення були вимушені відступити. Від 1 квітня тривала зачистка населених пунктів від залишків російських угрупувань. Після закінчення боїв за Київ Росія продовжила обстріли міста.

Номер слайду 11

Наслідки атак. Знищений літак «МРІЯ»

Номер слайду 12

Бої на сході України. Основні бойові дії на сході України під час війни припадають на квітень-вересень 2014 року, коли росіянам вдалось захопити частину Донбасу (під ширмою ЛНР/ДНР), а також на січень-лютий 2015 р., коли окупантам вдалося вибити українських захисників з Донецького аеропорту і Дебальцевського плацдарму. Чергова активізація бойових дій на Донбасі пов'язана з широкомасштабним вторгненням Росії в Україну 24 лютого 2022.

Номер слайду 13

Бої за Соледар, Бахмут, Сіверодонецьк, …Бої за Соледар (3 серпня 2022 — 16 січня 2023) — серія бойових зіткнень під містом Соледар між Збройними силами України та ЗС росії під час битви за Донбас. Бої за Сіверодонецьк — бойові дії між українськими та російськими військами за контроль над містом Сіверодонецьк, що тривали з 28 лютого до 24 червня 2022 року в ході вторгнення Росії до України в межах наступу на Схід України. Сіверодонецьк є тимчасовим адміністративним центром Луганської області.

Номер слайду 14

БОЇ ЗА БАХМУТ. Битва за Бахмут — серія боїв між ЗСУ та іншими Силами оборони України і ПВК Вагнера за підтримки ЗС рф у ході бойових дій, що розгорнулися навколо міста Бахмут із серпня 2022 року. Бої є частиною битви за Донбас. Битва за Бахмут — найкровопролитніша битва з початку російського вторгнення в Україну 2022 року. На сьогоднійшній день наші ЗСУ контролюють місто Бахмут та тримають міцно лінію оборони.

Номер слайду 15

Битва за Маріуполь(2022)Битва за Маріуполь почалася після вторгнення Росії в Україну і тривала з 24 лютого до 20 травня 2022 року. Загалом оборона міста-героя тривала 86 днів, 82 з яких у повному оточенні. Політики-колаборанти допомагали загарбникам створити в місті гуманітарну катастрофу. З перших днів навали окупанти прицільним вогнем знищували об'єкти життєзабезпечення міста.

Номер слайду 16

Штурмова бригада «Азов» -підрозділ Національної гвардії України, який під час російського вторгнення в Україну 2022 року став осередком оборони міста Маріуполь і надалі утримував комбінат «Азовсталь». Протягом 16—20 травня 2022 року оборонці міста вийшли з укриття на «Азовсталі». За словами Президента України Володимира Зеленського, до перемовин щодо виведення українських бійців з «Азовсталі» залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії, а також Генеральний секретар ООН.

Номер слайду 17

Битва за ХАРКІВ. Контрнаступ. Бої за Харків — бойові дії за Харків та його околиці в ході повномасштабного вторгнення російських військ до України. Бої тривали з 24 лютого 2022 року до 11 вересня 2022 року.

Номер слайду 18

Наслідки атак міста Харкова. САЛТІВКА

Номер слайду 19

Слобожанський контрнаступ Збройних сил України (2022)Слобожанський контрнаступ Збройних сил— наступальна операція, бліцкриг Збройних Сил України на окуповану росією територію Харківської області, яка розпочалася 6 вересня 2022 року. Після початку контрнаступу на півдні України в Херсонській області наприкінці серпня українські війська почали одночасний контрнаступ на початку вересня в Харківській області, на північному сході країни. Після несподіваного проникнення вглиб російських військ Україна визволила кілька сотень квадратних кілометрів території до 9 вересня. 10 вересня Інститут вивчення війни повідомив, що українські сили повернули контроль над приблизно 2500 км2 Харківської області, ефективно використавши прорив, а агенство Reuters повідомило, що російські війська були змушені відійти зі своєї бази в Ізюмі після того, як були відрізані захопленням ключового залізничного вузла Куп'янськ.

Номер слайду 20

12 вересня звільнено близько 6 000 км2 території України. Звільнена майже вся Харківська область, крім смуги за річкою Оскіл.12 вересня ЗСУ увійшли у Святогірськ на півночі Донецької області. 13 вересня українські війська створили плацдарм через річку Оскіл поблизу Борової. До 17 вересня було підтверджено, що українські війська прорвали лінію російського фронту вздовж річки Оскіл. 17 вересня українські війська перейшли на лівий берег річки Оскіл.

Номер слайду 21

Битва за ХЕРСОНБої за Херсон почалися після повномасштабного вторгнення рф до України 24 лютого 2022 року. У ході контрнаступу на Півдні, 11 листопада 2022 ЗСУ визволили Херсон, відкинувши російські війська на лівий берег Дніпра.

Номер слайду 22

Наступ російських окупаційних військ на Херсон розгортався з півдня, з напрямку тимчасового окупованого Кримського півострова. 1 березня вони прорвалися до обласного центру за допомогою бронетехніки.2 березня місто окупували збройні сили російської федерації, після чого почалася підготовка до псевдореферендуму для створення маріонеткового утворення чи приєднання до рф, що незаконно відбулося 30 вересня. Після звільнення міста силами оперативного командування «Південь» 11 листопада, наступного дня до міста повернулася Національна поліція. Після звільнення міста російські війська почали його регулярно обстрілювати, що спричинило численні жертви серед населення та руйнування будинків та інфраструктури

Номер слайду 23

Контрнаступ ЗСУ на півдні України у 2022р. Контрнаступ ЗСУ на півдні України у 2022 році— це військова операція під час російського вторгнення в Україну у 2022 році. 29 серпня 2022 року Україна оголосила про початок контрнаступу. Після звільнення міста силами оперативного командування «Південь» 11 листопада, наступного дня до міста повернулася Національна поліція. Після звільнення міста російські війська почали його регулярно обстрілювати, що спричинило численні жертви серед населення та руйнування будинків та інфраструктури.

Номер слайду 24

За рік, що минув від повномасштабного вторгнення, Український народ продемонстрував світові приклади мужності, стійкості, сміливості, кмітливості та єдності перед жорстоким ворогом, що чисельно переважає. Сьогодні Україна ефективно стримує російську збройну агресію завдяки зусиллям на військовому, дипломатичному, інформаційному фронтах, а також потужній міжнародній допомозі. Ми боротимемося, доки не звільнимо від окупанта останній сантиметр української землі. Тож наше суспільство має й надалі залишатися консолідованим для перемоги над агресором і розбудови демократичної правової держави в сімʼї європейських народів.

Номер слайду 25

Від 2014 року Україна бореться за суверенітет і соборність. Російський агресор тимчасово окупував окремі українські землі. Але всі вони обовʼязково будуть звільнені. Україна переможе ворога й відновить територіальну цілісність!

Номер слайду 26

Використані джерела. ШЛЯХ ДО ВІЙНИ: Поки путін готував своє вторгнення, США намагалися переконати союзників та Зеленського у небезпеці, — Шейн Харріс, Карен Де. Янг, Ізабель Хуршудян, Ешлі Паркер, Ліз Слай // Вашингтон пост. — 2022. — 16 серпня. Російське вторгнення в Україну (з 2022) — Вікіпедія (wikipedia.org)Хроніка війни. 2014–2022. Перші пів року повномасштабної агресії (24.02.2022 – 24.08.2022)

pptx
Додано
21 грудня 2023
Переглядів
435
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку