Презентація на тему: Гетьман Іван Мазепа та його діяльнісь

Про матеріал
Іван Мазепа (1639-1709) народився неподалік Білої Церкви в сімї українського шляхтича. Він здобув блискучу освіту: спочатку у Києво-Могилянській академії, пізніше – в єзуїтській колегії і Варшаві. Там він став придворним польського короля Яна Казимира.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Гетьман Іван Мазепа та його діяльнісь

Номер слайду 2

Цілі уроку. Навчальна. створити цілісний образ гетьмана Івана Мазепи, розглянути основні напрямки його внутрішньої і зовнішньої політики; допомогти учням зрозуміти, наскільки складним було становище Української держави наприкінці XVII ст.; Розвивальна. продовжувати розвивати вміння узагальнювати історичні події, вчити давати моральну оцінку історичній постаті; розвивати вміння учнів працювати з історичною картою; Виховна : продовжувати виховувати інтерес до історичних постатей та історії України.

Номер слайду 3

Виступ учня з повідомленням Іван Мазепа (1639-1709) народився неподалік Білої Церкви в сімї українського шляхтича. Він здобув блискучу освіту: спочатку у Києво-Могилянській академії, пізніше – в єзуїтській колегії і Варшаві. Там він став придворним польського короля Яна Казимира. Вдосконалював свою освіту в Німеччині, Італії, Франції, Нідерландах. Король посилав його з дипломатичними дорученнями до українських гетьманів І. Виговського, Ю. Хмельницького, П. Тетері. У 1669р. Мазепа опинився у гетьмана П. Дорошенка і невдовзі став генеральним осавулом. Приєднавшись до гетьмана І. Самойловича, він також посів посаду генерального осавула. Йому доводилося бувати в службових справах у Москві. Там Іван Степанович зумів добитися прихильності впливових царедворців. Це допомогло йому взяти гетьманську булаву після усунення від влади І. Самойловича.І. Мазепа був досвідченим і спритним політиком, який добре знав закони польського і російського придворного життя. Мазепа був власником 20 тис. маєтків і 120 тис. селян. За часів його правління державні і власні гетьманські фінанси були об’єднані. Може, саме тому Мазепа мав можливість позичити шведському королю Карлу ХІІ 240 тис. талерів, а після своєї смерті залишити у спадок 160 тис. червонців золотом.

Номер слайду 4

Робота з історичним джерелом. Документ 2. М. С. Грушевський про обрання гетьманом Івана Мазепи«Тим часом на першу вість про арешт Самойловича у війську і по полках почалися розрухи против старшини: в таборі під Кодаком прилуцькі козаки вкинули свого полковника і суддю полкового в огонь і засипали землею; в Гадяцькім полку побили декого з старшини, в інших громили старшину... — приятелів гетьмана бувшого. Тому старшина спросила скорше вибрати гетьмана... Очевидно, справа вибору була облажена наперед — Іваном Мазепою. Він пообіцяв Голіцину за своє обрання 10 тис. рублів, і під впливом всесильного тоді Голіцина його кандидатура не стріла ніяких перепон». (Грушевський М. С. Ілюстрована історія України. — К.: Наукова думка, 1992. — С. 335)

Номер слайду 5

Обрання Мазепи гетьманом. Завдяки впливу Василя Голіцина, фаворита російської царівни Софії 4 серпня 1687 року на козацькій раді в селі Коломак (нині - Харківська область) Іван Мазепа був обраний новим гетьманом Лівобережжя. Тут же були підписано і Коломацькі статті з московськими царями Іваном і Петром та царицею Софією, які декларативно підтверджував козацькі права і привілеї, але обмежували політичні права гетьмана та його уряду.

Номер слайду 6

Проблемне питання

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Заключний етап. Підведення підсумків та оцінювання. ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
1678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку