Презентація для 6 класу на тему "Гриби". Передбачена для загальної характеристики грибів. Розкриває всі загальні поняття про гриби. Показана чітка класифікація царства грибів. Правила збирання грибів.
Широко поширено і іншу його назву - осінній гриб. Опеньок справжній легко сплутати з отруйними помилковими опятами. У їстівного опенька капелюшок вохряна, коричнево-жовта, у помилкових опят - яскраво-жовті, червонуваті або сіро-зелені. У справжнього пластинки ясно-бурі, нерідко покриті іржавими плямочками, у помилкових опят вони сірувато-зелені або димчасто-чорні. Помилкові опята Опеньок
Головних дві відмінні ознаки: у помилкових лисичок кругла воронка капелюшка з рівними краями, а у справжніх зігнуті бахромчаті краї гофрованого капелюшка. колір гриба інший: яєчно-жовтий у їстівних, а яскравіший, червонувато-оранжевий, червоно-мідний у неїстівних. Помилкові лисички ростуть по сусідству з справжніми. Печериць Помилкові лисички
У білого гриба є неїстівний двійник - жовчний гриб, надзвичайно гіркий. Один такий гриб може зіпсувати всю страву. Розрізнити їх можна за наступними ознаками : у білого гриба нижня поверхня капелюшка біла, жовта, рожева і брудно-рожева. у білого гриба м'якоть на зламі біла, у жовчного злегка рожева. Білий гриб Жовчний гриб
Фахівці попереджають ще про одні гриби-двійники в наших лісах. Блідну поганку і мухомор деколи можна прийняти за шампіньйон або сироїжку До того ж токсини отруйних грибів стійки до дії температури: на відварювання, на висушування, на ферменти шлунково-кишкового тракту людини на них не діють.
Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні. Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, не куштуйте їх. Коли збираєте пластинчаті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті. Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, зморщених, червивих, зіпсованих. Не їжте сирих грибів. Якщо ж зустрінете в лісі блідну поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів. Правила збирання грибів:
Зверніть увагу!!! Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання ботулізмом. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий. Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний запах. Блідна поганка пахне майже так, як і печериця; усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черв'яки не чіпають отруйних грибів. Личинки і слимаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби; опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби; цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин; сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах;
Перша допомога при отруєнні грибами: прикласти до живота і ніг грілки. щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба як найшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а тоді визвати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів. Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю, кави або молока. Але поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб встановити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.