ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: ХЕМОСИНТЕЗ.

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: ХЕМОСИНТЕЗ. Розкриті поняття : що таке хемосинтез, хемосинтетики, значення хемосинтезу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 21. Тема: Хемосинтез. Потік речовин, енергії та інформації з клітини Багатощетинкові черви (Riftia pachyptila) моють орган, що містить хемосинтетичні бактерії які заміняють травну систему.

Номер слайду 2

Хемосинтез ХЕМОСИНТЕЗ – процес утворення органічних речовин із неорганічних завдяки енергії, яка вивільняється під час перетворення неорганічних речовин. Характерний для деяких груп бактерій: 1. Залізобактерій,. 2. Сіркобактерій. 3. Нітрифікуючих бактерій. Відкритий С. М. Виноградським в 1887 р.

Номер слайду 3

Особливості хемосинтезу 1. Здійснюється без участі світла. 2. Відбувається з використанням кисню, тобто це аеробний процес. 3. Джерелом активного Гідрогену є вода.

Номер слайду 4

Залізобактерії Сіркобактеріїї Хемосинтез До сіркобактерій відносять багато фототрофних пурпурових і зелених бактерії, деякі ціанобактерії, а також ряд нефотосинтезуючих бактерій, які мешкають в прісних і солоних водах. Енергію для синтезу органічних речовин вони отримують, окислюючи сірководень: Нітрофікуючі бактерії Ці бактерії здатні окислювати двовалентне залізо до тривалентного й використовувати при цьому енергію на засвоєння вуглецю з вуглекислого газу або карбонатів. Вони відіграють велику роль у кругообігу заліза в природі. Завдяки їх життєдіяльності на дні боліт і морів утворюється кількість відкладених руд заліза і марганцю. Ці бактерії окислюють аміак до азотистої кислоти або її самої далі до азотної кислоти. Нітрифікація проходить в дві стадії, які здійснюються різними мікроорганізмами. Перша стадія – окислення аміаку до азотистої кислоти, яке здійснюють нітрозні бактерії (за наступним механізмом: NH3 + O2 + НАДН2 = NH2OH + +H2OOH + НАД+ NH2OH = (HNO) + 2e + 2H+ (HNO) = N2O NH2OH + O2 = NO-2 + H2O + H+ Друга стадія – окислення аніону азотистої кислоти до аніону азотної, що здійснюється нітратними бактеріями

Номер слайду 5

Залізобактерії

Номер слайду 6

Залізобактерії

Номер слайду 7

Живуть вони в прісних і морських водоймах. Завдяки реакції хемосинтезу утворюються відкладення залізних руд шляхом окислення двовалентного заліза в тривалентне. 4FeCO3 + O2 + 6H2O → Fe(OH)3 + 4CO2 + E (енергія)

Номер слайду 8

Залізні руди

Номер слайду 9

Сіркобактерії

Номер слайду 10

Сіркобактерії

Номер слайду 11

Сіркобактерії

Номер слайду 12

Сіркобактерії отримують енергію шляхом окислення сполук з відновленою сіркою. 2S + 3O2 + 2H2O → 2H2SO4 + E

Номер слайду 13

Нітрофікуючі бактерії

Номер слайду 14

Нітріфікуючі бактерії живуть у ґрунті і воді, свою енергію отримують за рахунок аміаку та азотної кислоти, саме вони відіграють дуже важливу роль в кругообігу азоту. 2NH3 + 3O2 → HNO2 + 2H2O + E Азотиста кислота, отримана при такій реакції, утворює в землі солі і нітрати, що сприяють її родючості.

Номер слайду 15

Планетарна роль хемосинтезу 1. Здійснює біологічний колообіг та геохімічні перетворення. 2. Хемотрофи забезпечують колообіг речовин. 3. Нітрифікуючі бактерії беруть участь в утворенні гірських порід 4. Сіркобактерії утворюють вільну сірку. 5. Залізобактерії спричиняють корозію металів. 6. Хемоавтотрофні організми можуть жити в океанах на великих глибинах, де є отруйний сірководень. 7. Утворилися поклади залізних та манганових руд.

Номер слайду 16

Пластичний обмін, або анаболізм сукупність процесів синтезу органічних речовин, що відбуваються в живому з використанням енергії.

Номер слайду 17

Основними процесами синтезу є: 1.Фотосинтез. 2.Хемосинтез. 3.Біосинтез білків. 4.Біосинтез ДНК і РНК.

Номер слайду 18

Живі організми потребують певних речовин та енергії АТФ для синтезу власних органічних речовин.

Номер слайду 19

У процесах пластичного обміну беруть участь майже всі компоненти клітини. Так, фотосинтез у рослин відбувається в хлоропластах, синтез білків – на рибосомах, біосинтез ліпідів – у цистернах гладкої ЕПС.

Номер слайду 20

Виділення та перехід речовин з клітини: 1. Екскреція – сукупність процесів, спрямованих на виведення невикористаних продуктів обміну речовин й енергії, а також чужорідних і шкідливих для клітини речовин. СО2, Н2О. 2. Секреція -процеси утворення та виділення клітиною речовин-секретів-сигнальні молекули, антибіотичні речовини для захисту від патогенів або конкурентів. 3. Внутрішньоклітинне виділення та ізоляція переведених у важкорозчинну форму продуктів обміну -сечова кислота, в хлорагогенних клітинах дощових черв’яків відкладається гуанін чи сечова кислота.

Номер слайду 21

Висновок: значення виділення полягає у 1. Підтриманні гомеостазу клітини. 2. Захисті органел та важливих речовин від шкідливого впливу небезпечних речовин чи клітин. 3. Комунікації з іншими клітинами. 4. Забезпеченні регуляції функцій.

Номер слайду 22

Завдання для самоконтролю 1. Що таке хемосинтез? 2. Наведіть приклади хемоавтотрофних організмів. 3. Що таке пластичний обмін? 4. Назвіть основні синтетичні процеси клітин й організмів. 5. Що таке екскреція клітин? 6. Що таке секреція клітин? 7. Які особливості хемосинтезу? 8. Які базові принципи синтетичних процесів у клітинах й організмах? 9. Як відбувається потік речовин з клітини? 10. Порівняйте процеси фотосинтезу й хемоситнезу. 11. Що є спільного й відмінного між фото-і хемосинтезом?

Номер слайду 23

Домашнє завдання 1. Опрацювати § 21. Хемосинтез. Потік речовин, енергії та інформації з клітини. 2. Виконати тести 9 - А Код доступу 3929578 відкривши посилання join.naurok.ua 3. Підготуватися до когтрольної роботи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Перебийніс Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ляскало Ольга Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Рєпнікова Алла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Маркевич Анна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Дегтярьова Наталія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
19 листопада 2020
Переглядів
39539
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку