Презентація на тему "Холодоагенти".

Про матеріал

Дану презентацію можна використовувати на уроці при вивченні теми "Холодильні агенти та їх властивості", як учням , так і викладачам. В ній описані основні речовини, які використовуються у холодильній техніці у якості холодоагентів, та їх властивості.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ “Чортківське ВПУ” ХОЛОДОАГЕНТИ Підготувала : МАРКІНА І.Г.

Номер слайду 2

Холодоагенти - це робочі речовини парових холодильних машин, за допомогою яких забезпечується одержання низьких температур і які змінюють свій агрегатний стан. Вимоги до холодоагентів термодинамічні, теплофізичні, фізико-хімічні, фізіологічні, економічні, екологічні.

Номер слайду 3

60 СН3 СНСl2 Дихлоретан R150a –23,8 СН3С1 Хлористий метил R40 –51,9 CH2F2 Дифторметан R32 8,9 CH2ClF Монофтормонохлорметан R31 39,95 CH2Cl2 Дихлорметан R30 –84,4 CHF3 Трифторметан R23 –40,8 CHClF2 Дифтормонохлорметан R22 8,9 CHCl2F Монофтордихлорметан R21 61 СНС13 Хлороформ R20 –128 CF4 Тетрафторметан R14 –57,8 CBrF3 Трифтормонобромметан R13B1 –81,4 CClF3 Трифтормонохлорметан R13 –29,8 CCl2F2 Дифтордихлорметан R12 26 CCl3F Монофтортрихлорметан R11 76,8 ССl4 Чотирихлористий вуглець R10 Температура кипіння, °C Хімічна формула Хімічне найменування Позначення холодоагента

Номер слайду 4

Було встановлено, що хлорвмісні холодоагенти, досягаючи стратосфери, розкладаються там ультрафіолетовими променями і вивільняють хлор, що швидко реагує з озоном, руйнуючи таким чином озоновий шар. У 1995 р. у Відні була прийнята Конвенція про захист озонового шару. До неї приєдналися 127 держав. У 1989 р. набув чинності Монреальський протокол про поступове скорочення, а потім про повне припинення в 2030 р. випуску озоноруйнівних холодоагентів. До небезпечних груп були віднесені хладони R-11, R-12, R-113, R-114, R-115, R-12 B1, R-13 B1, R-114 B2. В 90-х роках у текст протоколу було внесено суворіші обмеження не тільки на виробництво, але й на торгівлю, експорт та імпорт будь-якої холодильної техніки, що містить озоноруйнівні речовини.

Номер слайду 5

Хладони раніше називали фреонами. Вони хімічно інертні, мало або вибухобезпечні. Хладони - галоідопроізводние граничних вуглеводнів, одержувані шляхом заміни атомів водню в насиченому вуглеводні атомами фтору, хлору, брому. Числа молекул окремих складових, що входять в хімічні сполуки хладонів, пов'язані залежністю x + y + z + u = 2n +2.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Стандартом допускається декілька позначень холодоагентів : умовне ( символічне ), торгове (марка ), хімічна та хімічна формула . Умовне позначення холодоагентів є переважним і складається з букви " R" або слова Refrigerant ( холодоагент ) і комбінації цифр. Наприклад , хладон -12 має позначення R12 ( CF2C12 ) . Цифри розшифровують залежно від хімічної формули холодоагенту. Перша цифра ( 1) вказує на метановий ряд , наступна цифра ( 2 ) відповідає числу атомів фтору в з'єднанні. У тому випадку , коли в похідних метану водень витіснений не повністю, до першої цифри додають кількість залишилися в з'єднанні атомів водню , наприклад R22.

Номер слайду 8

Аммиак (NH3) — бесцветный газ, с резким удушливым запахом, в небольших концентрациях вреден для человека в больших - смертельно опасен. Температура кипения аммиака при атмосферном давлении — -33,4°С, температура замерзания — -77,7°С, предельно допустимая концентрация аммиака в воздухе — 0,02 мг/л. При больших концентрациях он вызывает сильные раздражения слизистой оболочки глаз и дыхательных путей. Сильное отравление вызывает головокружение, ослабление пульса, отек легких, судороги, потерю сознания, а пребывание человека в течение более 30 мин в помещении с концентрацией аммиака 0,5 — 1% может привести к смертельному исходу. При отравлении аммиаком активизируется туберкулез, возможны параличи и глухота. Жидкий аммиак вызывает тяжелые ожоги. Особенно опасно попадание в глаза даже одной капли аммиака. Помимо возможного прободения роговицы, хрусталика и стекловидного тела ожог глаз аммиаком зачастую приводит к полной слепоте.

Номер слайду 9

Область застосування холодильних агентів: Аміак ( R717 ) використовують в компресійних холодильних машинах для отримання температур кипіння від -30 до 40 ° С без вакууму в системі охолодження. Одноступінчастий стиск рекомендується застосовувати до температур кипіння не нижче -35 ° С.

Номер слайду 10

Аміак горить при вмісті в повітрі близько 11 - 14%, а при конденсації 16-28% суміш аміаку своздухом стає вибухонебезпечною. У присутності вологи аміак руйнує мідь, цинк, бронзу і інші сплави міді, за винятком фосфористої бронзи. На чорні метали та алюміній він не діє. У воді аміак добре розчиняється, в олії - погано.

Номер слайду 11

Аміак не робить негативної дії на харчові продукти при короткочасному впливі: вони дуже швидко абсорбують його з повітря, але надалі при влученні продуктів в атмосферу чистого повітря аміак швидко улетучивается. Негативний вплив на якість продуктів аміак робить при підвищенні концентрації протягом досить тривалого часу - тоді відбувається біологічна смерть таких продуктів, як плоди, овочі, яйця. На м'ясо й рибу пари аміаку впливають також негативно, погіршуючи їхню якість, що проявляється в зміні заходу, а після готування блюд з таких продуктів їхня консистенція значно відрізняється від страв, приготовлених із продуктів, без дії аміаку, а саме: м'ясо стає твердим, бульйон має коричневий колір і невластивий йому запах. І все ж таки необхідно підкреслити ще раз, що, незважаючи на відзначені недоліки, за термодинамічними властивостями аміак є одним із кращих холодильних агентів, оскільки володіє високою об'ємної холодо продуктивністю, високою теплотою випару.

Номер слайду 12

Сильний запах аміаку дозволяє виявити навіть незначну його концентрацію в повітрі, що не перевищує допустимої норми. Місця витоків аміаку визначають за допомогою індикаторного паперу: за наявності аміаку в повітрі папір має почервоніти. Аміак має низьку вартість. Аміачні балони забарвлені в жовтий колір.

Номер слайду 13

Вибір холодоагенту: Ми надаємо хорошу можливість вибрати необхідний вид хладону з наступних представлених в каталозі: Хладон 22. Використовується в кондиціонерах (промислових і побутових) в якості компонента сумішей холодоагентів . R134 . Робоча речовина пролонгованої дії , що застосовується для кондиціонування повітря , в тому числі в автомобільних кондиціонерах і комерційного охолодження (магазинів , складів , барів і т.д.). Для роботи речовини необхідна поліолефірная мастило. Забезпечує продуктивність при охолодженні нижче , ніж хладон 12 , на 8% , а холодильний коефіцієнт і тиск конденсації більш високі в порівнянні з цим фреоном . R407 . Застосовується для заміни хладону 22 в системах кондиціонування малого та середнього розміру. Характеристики і параметри наближені до фреону r22 . Відноситься до довгострокових холодоагенту. R410. Замінює хладон 22 в нових кондиціонерах і теплонасосах побутових і житлових приміщень. Ефективний для отримання низьких температур і роботи в режимі опалення. Через високий рівень тиску потрібно реконструкція систем кондиціонування та обладнання з певним класом тиску. R401а . Холодоагент застосовують для ретрофіта ( заміни ) R12 в стаціонарних кондиціонерах , у високо - і середньотемпературних холодильних установках , холодильниках побутового використання. Холодопродуктивність систем , робочою речовиною яких є хладон r401 , можна зіставити з фреоном 12 при кипінні вище -25 ° С. 13В1 . Газ , здатний працювати не тільки як холодоагент , а й на об'ємне гасіння пожеж , в т.ч. на обладнанні під напругою.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Візнюк Світлана Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шамрило Юрій Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Жовтюк Галина Маркіянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Василюк Марія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
1 березня 2018
Переглядів
2509
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку