Розробка уроку на тему "Правила зберігання продуктів у побутовому холодильнику" для учнів ПТНЗ.

Про матеріал


При проведенні даного уроку на тему : Правила зберігання продуктів у побутовому холодильнику учні мають можливість вивчити основні правила зберігання продуктів в побутовому холодильнику, температурні режими та терміни зберігання продуктів. При вивченні даної теми викладач правгне розвивати в учнів здатність застосовувати набуті знання у повсякденному житті; виховувати в учнів бережливе ставлення до продуктів харчування.

Перегляд файлу

ДНЗ "Чортківське ВПУ"

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробка уроку

з предмета

 

 технології використання холоду

 

   на тему :" Правила зберігання продуктів у      

 

        побутовому холодильнику."

 

 

 

 

 

Підготувала :         

 

                                                   викладач    МАРКІНА І.Г.

 

 

 

 

 

 

2017 рік

ТЕМА: Правила зберігання продуктів у побутовому холодильнику.

МЕТА: -навчальна: вивчити основні правила зберігання продуктів в       

                                  побутовому холодильнику, температурні режими та

                                  терміни;

             -розвивальна: розвивати в учнів здатність застосовувати набуті

                                  знання у  повсякденному житті;

            -виховна: виховувати в учнів бережливе ставлення до продуктів

                                   харчування.

ОСНАЩЕННЯ: роздатковий матеріал, компютер, проектор, відеоматеріали.

 

                                                       ХІД УРОКУ 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. ПОСТАНОВКА МЕТИ УРОКУ.

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

                                                           ПЛАН

  1. Товарне сусідство.
  2. Правила зберігання продуктів.
  3. Продукти, які не можна зберігати в холодильнику.
  4. Терміни зберігання продуктів харчування.
  5. Продукти тривалого зберігання.
  6. Посуд для зберігання продуктів.

1. Товарне сусідство

Не забувайте про правила товарного сусідства продуктів — ця вимога до розташування продуктів харчування призберіганні ставиться до магазинів та закладів харчування не просто так. Товарне сусідство продуктів базується на властивостях кожного із них з метою забезпечення безпечного та тривалого зберігання. Отже, у вашому домашньомухолодильнику товарне сусідство продуктів харчування аж ніяк не буде зайвим.

Ви ніколи не помилитесь, якщо буде розділяти товари по категоріям — молочні продукти, м'ясо, риба, овочі та фрукти, готові страви — і кожну групу товарів зберігати окремо (не тільки у різних контейнерах, а й у різних ящиках, і на окремих полицях). 
          Продукти, що будуть споживатися без попередньої теплової обробки у жодному разі не мають знаходитись біля сирих м'яса, риби, овочів, фруктів, яєць. Також, не варто поєднувати сирі продукти із готовими стравами.
          Сирі м'ясо та рибу взагалі варто зберігати окремо від будь-яких інших продуктів та одне від одного — оскільки вони можуть стати джерелом зараження — в умовах холодильнику на окремих полицях. 
          Різні фрукти та овочі зберігайте у окремих тарах, оскільки вони прискорюють гниття одне одного. 
         Молочна продукція є дуже сприятливою до сторонніх запахів, тому поміщайте творог, сир та масло в упаковку, яка захистить їх від цього.                  

                          Хочете дещо цікаве?

           Сирі вироби варто зберігати окремо від напівфабрикатів.

Рибу й інші продукти з різким заходом теж необхідно ізолювати від іншої їжі.

           М'ясо, сир, молоко і яйця здатні накопичувати в собі ці заходи, що негативно відіб'ється на їхніх смакових якостях.

 

2. Правила зберігання продуктів:

 

1. М'ясо яловичини й свинини можна зберігати не більше 2-3 днів, а курятина може зберігатися не більше 1-2 днів.

2. Морозильна камера дозволяє зберігати субпродукти від 1 місяця до напівроку.

3. Морепродукты в холодильній шафі повинні лежати не більше 1-2 днів, а в морозилці - 3-6 місяців.

4. Готові блюда можна заморожувати й зберігати до 3-4 місяців.

5. Супи зберігають по 3 дні, а салати з яйцями й шинкою - 3-4 дня.

6. Свіжі гриби дуже швидко псуються. Тому свіжоприготовлені гриби краще з'їдати відразу. А краще вживати сушені гриби. Їхній строк зберігання може досягати до 1 року.

7. Варто зберігати продукти в холодильнику по полицях. При цьому необхідно пам'ятати, що різні зони холодильної шафи мають різну температуру. Наприклад, на нижній полиці температура становить +1 °С, а на верхньої +6 °С. На середніх полках - +3...4 °З. На  дверцятах, що відкривається, температура завжди вище, ніж усередині. Це треба брати в облік при зберіганні там швидкопсувних продуктів.

8. Молочні вироби варто зберігати на середніх полках. Сир не слід зберігати в поліетиленовому пакеті, краще використати скляний або емальований посуд.

9. Для овочів і зелені існують ємності для зберігання продуктів. Вони запобігають їхня млявість і сприяють збереженню вітамінів. У закритих ємностях зелень і фрукти можуть залишитися свіжими біля 2-х тижнів.

10. Хліб, як уже згадувалося, у холодильнику не зберігають. Для цього найкраще  підійде дерев'яна хлібниця, що добре вентилює повітря й перешкоджає проникненню гнильних бактерій. У поліетиленовий пакет хліб краще не загортати, тому що від цього на ньому з'явиться цвіль. Пшеничний і житній хліб зберігають окремо.

Що стосується овочів, те їх рідко кладуть у холодильник. Для картоплі й інших коренеплодів, овочів і фруктів ідеальний варіант - вентильоване прохолодне приміщення.

Основные правила хранения

              Не дивлячись на універсальність холодильника, у нього все-таки  існують деякі протипоказання. Це стосується рослинної їжі, що втрачає вітаміни й свої корисні властивості в холодильнику.

Які продукти не можна зберігати в холодильнику

3. Продукти, які не можна зберігати в холодильнику:

" Авокадо. Цей екзотичний фрукт міцно узвичаївся   наших господарок. З даного фрукта роблять салати, бутерброди. Щоб авокадо зберіг свої коштовні властивості, він повинен увесь час "дозрівати" при кімнатній температурі.

" Банан. Цей улюбленець дітей і дорослих, привезений із сонячної Африки, не любить холод. Недоспілі плоди будуть в'янути в холодильнику, а переспілі - чорніти.

" Баклажан. Цей овоч, сімейства пасльонових, теж не любить зберігатися в холодильнику. Оптимальний варіант - на кухні або на прохолодному балконі.

" Помідор. Соковиті помідори люблять поніжитися під сонячними променями. Тому краще зберігати їх на веранді, де й злегка прохолодно, і куди проникають проміннячка сонця.

" Васильок. Цю ароматну траву краще ставити у воду, як букет, тому що в холодильнику ніжні листи почнуть в'янути й чорніти.

" Хліб. Його не слід класти в холодильник - так він швидко зачерствіє. Хліб повинен перебувати в хлібниці при кімнатній температурі.

" Кава. Вишукані зерна повинні бути в сухому й теплому місці. Якщо покласти кава в холодильник, то він від вогкості втратить свій смак.

" Мед. Помилка багатьох господарок - зберігати мед у холодильнику. Цього робити категорично не можна! Адже від холоду мед швидко кристалізується й втрачає свої коштовні якості.

" Лук і часник. Ці коренеплоди категорично не можна класти в холодильник! Від вогкості ці овочі почнуть в'янути й псуватися.

" Диня й кавун при кімнатній температурі краще зберігають вітаміни.

" Ківі, ананас, манго. Теплолюбні фрукти варто зберігати тільки при кімнатній температурі.

" Картопля. Цей популярний коренеплід зберігають звичайно в льохах. Але, не треба його класти в холодильник, тому що коренеплід здобуває солодкуватий смак при варінні, а також накопичує багато шкідливих речовин.

" Шоколад. При зберіганні в сирому й холодному місці на плитці утвориться білий наліт - конденсат.

Что нельзя хранить на холоде

4. Терміни зберігання продуктів харчування

Щоб завжди мати на столі свіжу і якісну їжу, необхідно знати строк зберігання продуктів у холодильнику. Продукти бувають тривалого зберігання й швидкопсувні.

Терміни зберігання швидкопсувних продуктів

Швидкопсувними вважаються м'ясні вироби, риба, молоко й свіжі салати.

Зберігання швидкопсувних продуктів при температурі +2...4°С у добі:

" заморожене м'ясо - 4-5;

" м'ясні напівфабрикати - 48;

" ковбаси - 72;

" буженина, м'ясний рулет - 72;

" риба охолоджена - 5;

" молоко пастеризоване - 36;

" сметана, сир - 72;

" сир - 30;

" масло - 10;

" яйця - 20;

" очищені овочі- 2;

" варені овочі - 6;

" салат зі свіжих овочів - 30 хвилин;

" відварені макарони й каші - 12;

" пироги, ватрушки - 24;

" торти й тістечка з білковим кремом - 72;

" торти із заварним кремом - 6.

Результат пошуку зображень за запитом "правила зберігання продуктів у холодильнику"

 

5. Продукти тривалого зберігання

                 Які продукти можна зберігати довго й без холодильника:

" цукор;

" крупи;

" спеції;

" борошно;

" мед;

" овочі й фрукти;

" консерви;

" тушонка;

" овочеві закачування;

" чай і кава.

         Продукти тривалого зберігання мають свої строки й вимагають певних умов:

1. Цукор зберігають у теплих сухих приміщеннях близько 5 років. При цьому рівень вологості не повинен перевищувати 70%.

2. Мед може стояти при кімнатній температурі й не псується біля 3-х років. Це відбувається завдяки спеціальним ферментам, що додають бджоли.

3. Консерви можуть зберігатися 5-7 років.

4. Крупи можуть зберігатися досить довго - від 5 до 10 років. Єдиним недоліком тривалого зберігання круп - можливість появи харчовий моли. Щоб цього не трапилося, існують герметичні контейнери для зберігання сипучих продуктів.

5. Макарони зберігають при кімнатній температурі до 3 років.

6. Варення й закачування спокійно можуть простояти від 1 до 5 років. У дуже старого варення може зверху з'явитися пленочка цвілі. Це трапляється рідко. Якщо забрати верхній шар, то варення можна їсти.

7. Спеції сухі. Їхній строк придатності практично необмежений.

8. Чай і кава можуть стояти від 3 до 5 років. З кавою варто бути обережними. Деякі її сорти не можуть довго зберігатися - зерна починають втрачати свій смак і аромат.

       Чим свіже продукти - тим більше в них вітамінів і корисних речовин.

6. Упаковка для зберігання продуктів

Одна із основних умов тривалого зберігання продуктів у  холодильнику — упаковка. У плюсовій камері завжди є своя мікрофлора. Вологість та конденсат на стінках холодильника — хороше поживне середовище для бактерій, які із радістю переберуться на продукт без упаковки, будь то сире м'ясо або котлети.
         Сирі продукти (особливо рибу та м'ясо) краще всього зберігати у поліетиленових пакетах, пластикових контейнерах або скляному посуді.   Алюмінієвий або емальований посуд для цього непридатний. Торкаючись до продуктів, особливо сирих, металізована поверхня посуду може окислюватись та отруювати їжу. Саме тому відкриті консерви краще одразу перекладати у керамічну або скляну тару. Також, ніколи не залишайте ложки або інші столові прибори упродукті, який ставите у холодильник — це порушує герметичність, а окислювальні процеси, що виникають при цьому, сприяють швидкому псуванню.
         Без упаковки до холодильника можна класти тільки овочі та фрукти: у целофані або пластику вони, навпаки, зіпсуються швидше через надлишок власної вологи. А ось мити їх перед зберіганням не варто, адже так ви позбавляєте продукти від захисної плівки, що продовжує термін їх зберігання.

          Пакети для зберігання продуктів не завжди доцільно використати. У пакетах вони можуть запліснявіти й пов'янути. Існують спеціальні ємності для сипучих продуктів, що представляють собою герметичні банки або спеціальні вакуумні контейнери.

Банки для зберігання сипучих продуктів

Для круп і різних спецій звичайно купують набір для зберігання сипучих продуктів, керуючись декоративними характеристиками виробів. Господарки рідко замислюються про те, як матеріал банок може впливати на продукти, які там лежать роками.

Ємності для зберігання сипучих продуктів виготовлені з таких матеріалів:

" скло;

" кераміка;

" пластик;

" метал;

" дерево.

         У скляних ємностях зручно зберігати крупи, цукор. Такі банки щільно закриваються, що запобігає появі в них комах. Мінусом такої тари є те, що вона не вентилюється. А для сухофруктів, наприклад, це дуже важливо.

        Керамічні баночки - прикраса будь-якої кухні завдяки вишуканим декором на них. До того ж вони звичайно закриваються щільними кришками із силіконовим ущільнювачем. Кераміка не накопичує в собі запах. Однак мінусом такої тари - це пропущення повітря. А для кава й сподіваючись - це неприпустимо.

       Пластикові ємності - легкі й компактні. Вони набагато дешевше своїх аналогів. Але ці баночки згодом  можуть міняти свій первісний вид: вони тріскаються, темніють, деформуються під дією високої температури. Крім того, виробу з дешевого пластику часто мають різкий захід, що може передаватися на вміст. Тому, перш ніж здобувати товар, необхідно понюхати його усередині. Баночки з дорогої пластмаси мають злегка вловимий захід і тому вони придатні для використання.

        Металеві коробочки були популярні в радянські часи. Усі пам'ятають, як на кухні в мамів і бабусь красувався набір прямокутних яскравих коробочок з написами круп: "рис", "гречка", "цукор". Зараз таку тару рідко використають господарки. Це пов'язане з тим, що продукти просочуються специфічним присмаком металу. До того ж такі банки піддаються іржі. Тому, якщо й здобувати таку "красу", те тільки з нержавіючої сталі.

        Дерев'яні коробочки теж використовують рідко. В основному писані баночки служать для декору на кухні. Дерево відмінно просочується заходом умісту, а також накопичує вологу й пропускає повітря. Тому в дерев'яних баночках можна зберігати лише сіль, лавровий лист, сушені ягоди.

        Таким чином, для зберігання сипучих продуктів, найкраще  здобувати скляну тару або пластикову з високоякісного матеріалу. Посуда для хранения

          Вакуумне зберігання продуктів - це нове віяння в сучасній харчовій індустрії.

 

        Зберігання у вакуумних контейнерах дає такі переваги:

" збільшує строк придатності продукту в кілька разів;

" готова їжа зберігається довго, що дозволяє готовити на кілька днів;

" у деяких випадках заміняє морозильну камеру.

        Вакуумний контейнер являє собою ємність, що щільно закривається, при цьому з тари викачує повітря за допомогою насоса. Адже кисень, що втримується в повітрі, надає середовище для розмноження бактерій. Тому продукти у вакуумних упакуваннях не піддані псування й гнили.

         Ніж якісніший насос, тим більше він дозволяє відкачати повітря з ємності. 100% вакуум зробити практично неможливо. Тому від ступеня герметизації з надійність і якість таких контейнерів.

Вакуумные контейнеры

        Вакуумні контейнери для зберігання продуктів бувають таких видів:

1. Створюють вакуум за допомогою простого натискання на кнопку кришки. У таких конструкціях все повітря відкачати не вдасться, однак строк зберігання їжі можна в такий спосіб збільшити вдвічі.

2. Контейнери з насосом, вмонтованим у кришку. Це більше прогресивний прилад. У такій ємності продукти зможуть зберегтися в 4 рази довше.

3. Тара із прикладеним насосом. Цей пристрій забезпечує максимальну відкачку повітря. Тому дає високу гарантію зберігання. Ціни таких приладів набагато вище попередніх.

       Строки зберігання продуктів визначають їхній строк придатності в певних умовах. Вивчивши особливості збереження кожного виду продуктів, можна робити тривалі запаси їжі без ризику їхнього псування.

 

ІV. ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ (моделювання ситуації: кожному учневі видається перелік продуктів. Необхідно  вказати допустимий термін  та температуру  зберігання, місце розташування його у холодильнику та упаковку).

 

V. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ. Виставлення оцінок з аргументизацією.

 

VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Підготувати реферати "Правила зберігання заморожених продуктів у холодильнику"

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
4.3
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Візнюк Світлана Євгенівна
    Методична розробка чітка, структурована. Педагог провів велику пошукову роботу, попри відсутність саме навчальної літератури з спеціальності "Машиніст холодильних установок". Дотримані усі елементи сучасного уроку теоретичного навчання.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковч Віктор
    Методична розробка не чітка. Тема, мета, а дальше каламбур. Такі матеріали хіба для галочки. Жаль. Сподівався більшого.
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  4. Жовтюк Галина Маркіянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шамрило Юрій Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Василюк Марія Михайлівна
    Матеріали можно використовувати як за професією машиніст холодильних установок, так і для майбутніх кухарів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
doc
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
2 березня 2018
Переглядів
1494
Оцінка розробки
4.3 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку