Презентація на тему "Інтродукція та реінтродукція видів"

Про матеріал
інтродукція ‒ це вселення видів у нові для них ареали реінтродукція ‒ повернення видів у колись заселені ними райони. Інтродукція може завершуватися (а може й не завершуватися) акліматизацією, тобто пристосуванням тварин до нових для них умов існування. Якщо інтродукція не успішна, вона завершується згасанням популяцій і вимиранням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтродукція та реінтродукція видів. Підготувала:студентка 31 – Е групи Кременецької ОГПА ім. Тараса Шевченка. Плетюк Іванна

Номер слайду 2

План. Вступ1…Інтродукція2…Види тварин, інтродуковані в Україні3…Реінтродукція4…Методи реінтродукції5…Деякі види тварин, що реінтродуковані в УкраїніВисновок. Список літературних джерел

Номер слайду 3

ВступІнтродукція та реінтродукція. Ці два поняття мають відмінності:інтродукція ‒ це вселення видів у нові для них ареалиреінтродукція ‒ повернення видів у колись заселені ними райони.Інтродукція може завершуватися (а може й не завершуватися) акліматизацією, тобто пристосуванням тварин до нових для них умов існування. Якщо інтродукція не успішна, вона завершується згасанням популяцій і вимиранням.

Номер слайду 4

1…Інтродукція

Номер слайду 5

Інтродуковані, також чужорідні, адвентивні, або алохтонні види (англ. Introduced species, Alien species, Non-indigenous species, Non-native species) ‒ види живих організмів, що перебувають у складі неродинних їм угруповань, види за межами своїх природних ареалів. 

Номер слайду 6

Часто інтродуковані види здатні істотно змінити екосистему регіону, і стають причиною значного скорочення або навіть вимирання окремих видів місцевої флори і фауни.

Номер слайду 7

Комплекс чужорідних видів у кожному регіоні або конкретному місцезнаходженні складають кілька груп організмів, відмінних за способами проникнення у нові для себе ареали. Розділяється кілька різновидів інтродукцій:

Номер слайду 8

Окремим поняттям виділяються біологічні інвазії ‒ інтродукція видів, поява яких ставить під загрозу біорізноманіття нативної екосистеми․Поява інвазивних видів призводить до відновлювально-самозбережувальних процесів у екосистемі.

Номер слайду 9

При спрямованій інтродукції (дослівно «введення») для виду вибирають придатні райони і місця вселення. Бажаним кінцевим результатом інтродукції є формування нових життєздатних популяцій з необхідним рівнем продуктивності або участі у функціонуванні місцевих екосистем.

Номер слайду 10

 Комплекс адаптацій (пристосувань, включає можливі морфологічні, генетичні й екологічні зміни) має назву акліматизація, тобто формування нової раси, пристосованої до місцевих умов.

Номер слайду 11

При інвазії звичайно процеси розвиваються стихійно, найчастіше внаслідок руйнування існуючих природних барьєрів, які стримували розселення виду. Інвазія супроводжується швидким розселенням, при якому нова популяція не встигає набути будь-яких значимих відмінностей від своєї материнської популяції.

Номер слайду 12

2…Види тварин, інтродуковані в УкраїніВ середині ХХ ст. в Україні проводили масштабні проекти з інтродукції чужорідних видів хребетних тварин, зокрема за програмами, відомими як «покращення мисливських угідь». Те саме стосувалося і рибних господарств. Серед відомих об'єктів успішних інтродукцій ‒ представники усіх класів:

Номер слайду 13

Променепері (риби)

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Плазуни

Номер слайду 17

Птахи

Номер слайду 18

Ссавці

Номер слайду 19

Номер слайду 20

3…Реінтродукція. Реінтродукція ‒ один з варіантів біологічної інтродукції, повторне переселення для створення нової стійкої популяції представників певного виду диких тварин чи рослин з території, де вони вижили, на інші території колишнього ареалу де вони раніше жили, але звідки з якихось причин зникли. Зубри ‒ один реінтродукованих в Україні видів. Заповідник Асканія-Нова, 2013

Номер слайду 21

Реінтродукції застосовується як метод відновлення рідкісних і зникаючих видів тварин і рослин в природних ареалах.

Номер слайду 22

При Міжнародному союзі охорони природи (IUCN), в Комісії з виживання видів (SSC) працює Група фахівців з реінтродукції (RSG).

Номер слайду 23

Необхідність створення цієї групи була зумовлена збільшенням числа випадків, коли ті чи інші види під загрозою вимирання могли бути відновлені тільки шляхом реінтродукції.

Номер слайду 24

4…Методи реінтродукціїДля реінтродукції використовують диких особин, перевезених з інших місць де вони мешкають в природних умовах або вирощених людиною в розплідниках, зоопарках, ботанічних садах тощо. 

Номер слайду 25

У більшості випадків реінтродукція полягає в поверненні видів, які раніше мешкали в даній місцевості, але потім зникли з вини людини. Реінтродукція коня Пржевальського

Номер слайду 26

 Винятки становлять випадки заселення видами, що щезли на частині свого ареалу не з вини людини, а внаслідок природних причин. Прикладом такої реінтродукції є переселення у 1970-х роках стада вівцебиків з Гренландії на півострів Таймир, де ці тварини мешкали під час льодовикового періоду, але вимерли з невідомих причин. Вівцебик, або мускусний бик (Ovibos moschatus)

Номер слайду 27

Для реінтродукції рослин застосовується той же принцип ‒ види рослин, що знаходяться під загрозою на будь-якії території, привозять туди з інших місцевостей або висаджують штучно вирощені рослини. Береза Клокова (Betula klokovii Zaver.)

Номер слайду 28

5…Деякі види тварин, що реінтродуковані в УкраїніПопуляція була відтворена на основі тварин, які збереглися на першу половину XX століття у зоологічних парках і приватних угіддях. У 1988 в Україні на волі налічувалося близько 440 особин у Волинській, Київській, Чернігівській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та  Вінницькій областях.

Номер слайду 29

Вид, що ще в історичний час жив в степових районах України, завезений для відновлення з Туркменістану.

Номер слайду 30

У 1918 році в маєтку поблизу Миргорода на Полтавщині помер останній степовий тарпан. У польській частині Біловезької пущі з особин, зібраних по селянських господарствах у яких в різний час опинилися тарпани і дали потомство, були штучно відновлені так звані тарпановидні коні (польський коник), що зовні виглядають точно як тарпани, і випущені на волю. Згодом тарпановидні коні були завезені і в інші частини Біловезької пущі.

Номер слайду 31

Досить часто людська діяльність є причиною занесення нових видів, нехарактерних для екосистем певного регіону ‒ видів-вселенців, або інтродуцентів. Зазвичай вони освоюють вільні ніші в природних екосистемах, але їхня поява може посилювати конкуренцію, що негативно впливатиме на чисельність особин інших популяцій. Зрештою, через коливання абіотичних умов вид-інтродуцент може повністю витіснити вид, що існував у екосистемі здавна. Висновок

Номер слайду 32

 Андрієнко Т. Л. Система категорій природно-заповідного фонду України та питання її оптимізації. Київ. : Фітосоціоцентр, 2001. 60 с. Грищенко Ю. М. Основи заповідної справи: навч. Посібник. Рівне : РДТУ, 2000. 239 с. Дудкін О. В., Єна А. В., Коржнев М. М. та ін. Оцінка і напрямки зменшення загроз біорізноманіттю України. К. : Хімджест, 2003. 400 с. Заповідна справа в Україні: навч. посібник / за заг. ред. М. Д. Гродзинського, М. П. Стеценка. К. : Вища школа, 2003. 306 с. Заповідники і національні природні парки України. К. : Вища школа, 1999. 232 с. Список літературних джерел

Номер слайду 33

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
3150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку