Презентація на тему: "Іскровий розряд. Дясять простих правил під час грози"

Про матеріал
Знання правил поведінки під час грози є важливим, тому що гроза може становити серйозну небезпеку для життя та здоров'я людини. Ось основні причини: 1. Захист від удару блискавки. Блискавка є одним із найбільш небезпечних природних явищ. Вона може завдати серйозних травм або навіть призвести до смерті. Правильна поведінка допомагає знизити ризик потрапляння блискавки. 2. Безпека на відкритій місцевості. Якщо ви опинилися на відкритому просторі під час грози, знання, куди краще сховатися, допоможе уникнути небезпеки. 3. Уникнення пожеж. Блискавка може спричинити пожежу, особливо в сухих умовах. Розуміння, як поводитися під час грози, може зменшити ризик загоряння. 4. Захист електроніки. Гроза може спричинити перепади напруги, що може пошкодити електроприлади. Знання правил допоможе уникнути цих проблем. 5. Психологічна готовність. Знання правил дає відчуття контролю і впевненості, що допомагає залишатися спокійним у небезпечних ситуаціях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іскровий розряд

Номер слайду 2

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть всі вікна та двері, у приміщенні не повинно бути протягу: притягує кульову блискавку.

Номер слайду 3

2. Найкраще ховатись у автомобілі або в будинку із громовідводом. Автомобіль ні в якому разі не можна паркувати під деревами або високими конструкціями, потрібно зачинити вікна авто, бажано опустити/зняти антену, зупинитися і перечекати негоду.

Номер слайду 4

Що таке блискавковідвід (громовідвід)Блискавковідвід (саме така назва більше підходить тому, що прийнято називати громовідводом) – це спеціальний пристрій, який служить для захисту будівель та споруд від влучення в них блискавки. Він складається із трьох основних частин:блискавкоприймача, що служить для прийняття на себе електричного розряду блискавки – найчастіше його монтують на даху, але можуть і в безпосередній близькості від будівлі у вигляді конструкції, що окремо стоїть;струмовідводу, що служить передачі електричного заряду від блискавкоприймача до заземлювача;заземлювача – заглибленого у ґрунт розгалуженого провідника, що утворює замкнутий контур.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

3. Не можна ховатися від зливи під деревом: воно притягує блискавки. Крім того, є небезпека падіння важких гілок, які можуть зламатись під натиском вітру.

Номер слайду 7

4. Уникайте металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева, вуличних ліхтарів, металевих веж, опор електропередач.

Номер слайду 8

5. Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на підвищенні. Тримайтеся місця, де низькі дерева. Ні в якому разі не бігайте. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш проводять розряд електрики, найменше – верба, клен та кущі.

Номер слайду 9

6. Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Бажано, щоб місце було сухим, адже волога земля сильніше проводить електрику. Не лягайте, краще присісти, щоб мати якомога менше площі прилягання до землі.

Номер слайду 10

7. Якщо у вас із собою є парасолька, ні в якому разі не розкривайте її, адже металеві прути притягують розряди.

Номер слайду 11

8. Всі електричні прилади є своєрідними приймачами для блискавок. Тому ні в якому разі не користуйтеся ними під час грози, краще їх вимкнути з мережі.

Номер слайду 12

9. Не можна купатися у водоймах під час грози. Якщо ви на човні і бачите, що наближається негода, намагайтеся якнайшвидше дістатись до берега.

Номер слайду 13

10. Не телефонуйте з мобільного телефону, навіть якщо страшно і хочеться підтримки близьких. Пам’ятайте, що єдиний правильний вчинок – негайно вимкнути телефон, адже є велика загроза влучання блискавки.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Презентації
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 40. Види самостійних газових розрядів
Додано
19 серпня
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку