Презентація на тему: "Іван Карпенко – Карий. Характеристика героїв п’єси “Хазяїн”

Про матеріал
Іван Карпенко – Карий. Характеристика героїв п’єси “Хазяїн”. Риси характеру Пузиря: ненаситна жадоба до збагачення, жадібність, несправедливість, жорстокість, бездушність, некультурність, скупість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Карпенко – Карий. Характеристика героїв п’єси “Хазяїн”

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Образ Пузиря Скупість головного героя п’єси „Хазяїн” просто смішна: хазяїн незлічених багатств ходить у латаному халаті, старезному кожусі. При цьому він грубий і безкультурний, готовий заради вигоди навіть пожертвувати щастям дочки. Разом з тим Пузирові не можна відмовити і в гарних якостях – працьовитості, бережливості, енергійності, умінні вести господарство. Отже, актуальність п’єси Карпенко-Карого „Хазяїн” полягає в тому, що вона виказує нам яскраву картину доби становлення капіталізму, яка дуже схожа з нинішньою. Образ головного героя і вчить, і застерігає, що багатство – це не щастя. Риси характеру Пузиря:ненаситна жадоба до збагачення, жадібність,несправедливість, жорстокість,бездушність, некультурність, скупість.

Номер слайду 6

Характеристика Феногена і Ліхтаренка. Образи Феногена і Ліхтаренка – управителів та хабарників. Риси характеру, які наближають їх до Пузиря: безчесність, бездушність, несправедливість, жорстокість. Головна індивідуальна риса – лицемірство. Їх найзаповітніша мрія – багатство та привласнення чужого. Феноген – права рука хазяїна, Ліхтаренко – найспритніший економ. Це люди низької моралі, брехливі і підлі. Своїми негідними вчинками вони доводять до самогубства чесного юнака Зозулю, який закінчив сільськогосподарську школу.

Номер слайду 7

Образ Золотницького в комедії “Хазяїн”Образ досвідченого поміщика Золотницького – ліберал, родовитий поміщик. Пузиреві говорить: «Дай віку дожить, не виганяй мене з Капустяного!» У його образі зображується занепад дворянства, лібералізм поступається під владою грошей.

Номер слайду 8

Образ Соні в комедії “Хазяїн”Представники інтелігенції – Соня –  донька Пузиря – їй бракує рішучості й наполегливості. Вона лише говорить про хижацьке ставлення до робітників, але нічим їм не допомагає.

Номер слайду 9

Образ Калиновича в комедії “Хазяїн”Калинович – учитель гімназії, який мріяв одружитися на Соні, й також співчував селянам. Калинович вважає, що щастя не в багатстві, а у взаємній любові, і з почуттям гідності та благородства заявляє мільйонеру: «Віддайте все ваше добро, всі ваші мільйони старцям, а я візьму Софію Терентіївну без приданого». Але безкорисливість Калиновича натикається на цілковите нерозуміння Пузиря, людини зовсім іншої моралі, для якої багатство займає перше місце в житті.

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
2038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку