Презентація "Сковорода"

Про матеріал
Презентація може бути використана як основа для проведення позакласного заходу до 300-річчя Г.С.Сковороди.в класах шкіл або інших загальноосвітніх навчальних закладах починаючи із 5 і по 11 класи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

До 300 річчя Григорія Савовича Сковороди. Світ ловив мене, та не спіймав

Номер слайду 2

Сковорода. Юрій Клен. Піти, піти без цілі і мети... Вбирати в себе вітер і простори,І ліс, і лан, і небо неозоре. Душі лише співать: "Цвіти, цвіти!"Аж власний світ у ній почне рости,В якому будуть теж сонця і зорі,І тихі води, чисті і прозорі. Прекрасний шлях ясної самоти.Іти у сніг і вітер, в дощ і хугуІ мудрості вином розвести тугу,Бо, може, це нам вічний заповіт,Оті мандрівки дальні і безкраї,І, може, іншого шляху немає,Щоб з хаосу душі створити світ.

Номер слайду 3

Попри війну Україна святкує цьогоріч великий ювілей великої людини.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Народився Григорій Савович 22 листопада (3 грудня) 1722 у селі Чорнухи, Лубенський полк на Полтавщині в родині козака

Номер слайду 8

Про точну дату народження світ дізнався лише через 200 років після народження філософа. Саме тоді дослідники віднайшли в одному із листів Сковороди згадку про святкування власного  дня народження.

Номер слайду 9

Григорій Сковорода мав виняткові здібності до навчання. Вже  у 16 років вступив до Києво-Могилянської академії – першого вищого навчального закладу в Україні. Вивчав латинську, грецьку, церковнослов’янську, польську, німецьку та інші мови. Грав на сопілці, флейті, скрипці, гуслях, лірі, бандурі.

Номер слайду 10

Працюючи педагогом у Харківському колегіумі, мав власну систему оцінювання. Замість балів він писав справжні вироки: «вельми туп», «справжнє безглуздя», «досить гострий», «звєрок востроє» тощо.

Номер слайду 11

Його називають зачинатилем жанру байки.

Номер слайду 12

Свої філософські трактати і діалоги писав химерною сумішшю церковнослов'янської, української та російської мов, байки – руською книжною мовою, пісні – українською. За життя не надрукував жодного твору.

Номер слайду 13

Надавав перевагу особистій духовній свободі. Філософські трактати присвячував переважно етиці. А головним сенсом людського існування вважав самопізнання.

Номер слайду 14

Відстоював права людської особистості в кожній людині, що на ті часи означало сильну демократичну тенденцію. Відкрито засуджував московських гнобителів.

Номер слайду 15

Григорій Савович Сковорода був філософом і зосереджував свої філософські думки навколо питання, що таке щастя і чи може його досягти кожен. Його думки втілмлмсь в сковоридинівські афоризми, які актуальні і нині. Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю. Як купці вживають застережних заходів, аби у вигляді добрих товарів не придбати поганих і зіпсутих, так і нам слід якнайретельніше пильнувати, щоб, обираючи друзів, цю найліпшу окрасу життя, більше того — неоціненний скарб, через недбальство не натрапити на щось підроблене. Бери вершину і матимеш середину. З усіх утрат втрата часу найтяжча. Хто добре запалився, той добре почав, а добре почати — це наполовину завершити. Майбутнім ми маримо, а сучасним гордуємо: ми прагнемо до того, чого немає, і нехтуємо тим, що є, так ніби минуле зможе вернутись назад, або напевно мусить здійснитися сподіване.

Номер слайду 16

Григорій Савович Сковорода був знатним музикантом. Стоїть явір над горою https://www.youtube.com/watch?v=RSAUs3 AQJ0w Ой ти, пташко жовтобока https://www.youtube.com/watch?v=3r. Lk. YWLEjf8

Номер слайду 17

Золочівський район, Харківська обл. Сковородинівка (до 1922 року Пан-Іванівка) — невеличке село на Харківщині, неподалік кордону з Росією. Тут провів останні місяці життя і похований великий український мислитель Григорій Сковорода...

Номер слайду 18

Маєток. Помер Григорій Савович Сковорода 9 листопада 1794 року в селі Пан-Іванівка, а тепер – Сковородинівка Харківської області.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

В ніч проти 7 травня 2022 російські військові під час обстрілу знищили Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка. Це пам’ятка XVIII століття – маєток, в якому протягом останніх років свого життя мешкав Григорій Сковорода.

Номер слайду 21

Кінець

pptx
Додано
19 листопада 2022
Переглядів
296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку