Презентація на тему "Кавоварки" для учнів ПТНЗ.

Про матеріал

Презентація містить опис сучасних кавоварок, їх види, принцип дії. Учні можуть ознайомитись з особливостями їх обслуговування, характерними несправностями та способами їх усунення. Рекомендується для використання при викладанні предмету "Устаткування підприємств громадського харчування".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ “Чортківське ВПУ” Підготувала : МАРКІНА І.Г.

Номер слайду 2

краплинна; гейзерна; еспрессо (ріжкова). Види кавоварок:

Номер слайду 3

Краплинні кавоварки відрізняються тим, що вони не створюють спеціального тиску гарячої води. Вода через мелену каву протікає просто відповідно до законів фізики, - під силою тяжіння (вода протікає по краплині, звідси й назва кавоварок).

Номер слайду 4

Гейзерні кавоварки складаються з металевої посудини й спеціальних роздільників, що відокремлюють воду й мелену каву одну від одної. У нижній відсік наливається холодна вода. Вона, закипаючи, піднімається, і проходить через мелену каву. Існують кавоварки, що роблять описану процедуру не один раз. Тобто , кипляча вода піднімається через спеціальну трубку, виливається на мелену каву й знову стікає у нижній відсік. Це повторюється знову й знову.

Номер слайду 5

Принцип дії всіх кавоварок «еспрессо» (ріжкових) полягає в тім, що вода крізь каву проходить під високим тиском. Чим вище тиск води, тим більше ефірних масел вона може "забрати" у меленої кави, і тим ароматніші смакові якості напою.

Номер слайду 6

Схема кавоварки Тепло від нагрівального елемента 1 передається воді 2, наповнює резервуар 3, який закритий ущільнюючої кришкою 4. У кришці може бути виконаний запобіжний клапан для скидання надлишкового тиску. Утворена в резервуарі пара (точніше, пароводяна суміш) надходить у фільтр 5, що містить порцію меленої кави. Готовий кавовий напій стікає в колбу 6.

Номер слайду 7

Піддон, на якому стоїть колба, може мати вбудований нагрівальний елемент для підтримки напою гарячим. Для аерації (спінювання) молока при приготуванні "капуччино" є спеціальний насадок 7, пара до якого подається по трубці 8 при відкритті крана 9. Цей кран служить також для скидання над-лишкового тиску після закінчення роботи приладу.

Номер слайду 8

Недоліком кавоварок даного типу є тривалий час, необхідний для отримання кави. Це пов'язано з необхідністю нагріву і кип'ятіння всього обсягу води в резервуарі. При цьому величина одержуваного тиску не перевищує 3 Бар. Як правило, така схема застосовується в компактних кавоварках з резервуаром малої ємності.

Номер слайду 9

Наявність нагнітального насосу дозволяє одержувати більш високий рівень тиску (від 9 до 17 Бар, в залежності від потужності насоса) без необхідності кип'ятити весь обсяг води, що заливається в резервуар кавоварки. Порція води з резервуара 1 за допомогою нагнітального насосу 2 подається в бойлер 3, де відбувається кип'ятіння води і паро-утворення. Усередині бойлера встановлений нагрівальний елемент 4. Кипляча вода або пароводяна суміш надходить у фільтр з меленою кавою 5. Для приготування "капучино" є трубка 6 відводу пари з верхньої частини бойлера, в якій змонтований паровий кран 7.

Номер слайду 10

В останні роки в кавоварках з нагнітальним насосом все частіше замість бойлера використовується так званий термоблок, що представляє собою ні що інше, як нагрівальний елемент з приєднаною до нього проточною частиною, що має розвинену спіральну внутрішню поверхню. В залежності від заданого режиму роботи кавоварки потужність, що підводиться до води, яка протікає через лабіринт каналів термоблока, може стати достатньою лише для доведення води до точки кипіння (режим "еспрессо"), або збільшена для досягнення інтенсивного пароутворення (режим "пара"). За рахунок розвинутої поверхні теплопідводу нагрів води відбувається дуже швидко, що скорочує час приготування кави.

Номер слайду 11

Порція води з резервуара 1 за допомогою нагнітального насоса 2 подається в термоблок 3. З нього кипляча вода або пара надходять в дозатор 4, до якого кріпиться фільтр з меленою кавою 5. Для приготування "капучіно" є трубка б відводу пари з вихідного каналу термоблока, пар у яку надходить при відкритті крана 7. Обсяг внутрішніх каналів термоблока підбирається з розрахунку приготування однієї чашки кави.

Номер слайду 12

Фірмою DeLonghi випускаются кавоварки з двома нагнітальні насосами, що дозволяють одночасно готувати і каву-еспресо, і капуччино . При цьому для приготування капуччино застосовується спеціальний дозатор піни IFD (Instant Froth Dispenser). На відміну від наведених вище схем, де пара подається в зовнішню посудину з молоком, тут молоко заздалегідь заливається в спеціальний резервуар всередині кофеварки, а на виході дозатора IFD утворюється спінене молоко, що подається прямо в чашку . Зовнішній вигляд приладу : 1 - мережевий вимикач, 2 - світловий індикатор включення приладу, 3 - світловий індикатор температури, 4 - двопозиційний механічний перемикач режимів "еспрессо" або "пара".

Номер слайду 13

Будова кавоварки 1 - ніжка, 2 - підстава, 3 - корпус, 4 - верхня кришка,5 - резервуар для води, 6 - ручка резервуара,7 - кришка резервуара, 8 - верхня панель з нержавіючої сталі, 9 - мережевий дріт , 10 - фільтр для води, 11 - ущільнювальна прокладка, 12 - сальник клапана, 13 - передня панель, 14 - декоративна накладка з нержавіючої сталі, 15 - рукоятка перемикача режимів, 16 і 17-накладки світлових індикаторів, 18 - мережевий вимикач, 19 - решітка, 20 - сток для води, що пролилася на підставку, 21 - лоток для збору води,

Номер слайду 14

22 - фіксатор мережевого шнура, 23 - сполучна трубка, 24 - нагнітальний насос, 25 - несучий кронштейн, 26 - кріпильна планка, 27 - сполучна гайка , 28 - гайка, 29 - трубка високого тиску, 30 - клапан скидання пари, 31 - плавкий запобіжник термостата, 32 - світлові індикатори, 33 - друкована плата, 34 - дистанціюється прокладка термостата, 35 - термостат, 36 - ущільнювальні кільця, 37 - сполучна трубка, 38 - корпус дозатора, 39 - гвинт М4х5, 40 - кільце ущільнювача, 41 - сито, 42 - термоблок, 43 - заглушка, 44 - кришка дозатора, 45 - сито, 46 - нерухомий керамічний диск, 47 - рухливий керамічний диск , 48 - шайба, 49 - фіксатор, 50 - патрубок подачі пари, 51 - ущільнювальні кільця, 52 - трубка подачі пари, 53 - мікроперемикач, 54 - напрямна, 55 - утримувач мікроперемикача, 56 - кулачок, 57 - пружина кулачка, 58 - насадок подачі пари.

Номер слайду 15

У комплект кавоварки входить також фільтр для меленої кави: 1 - тримач фільтра, 2 - кільце ущільнювача, 3 - ущільнювальна прокладка, 4 - диск, 5 - сито, 6 - мірна ложка. Конструкція тримача фільтра в кавоварці дозволяє при закріпленні фільтра на дозаторі автоматично здійснювати ущільнення засипаної в фільтр меленої кави (1), не змінюючи фільтра, шляхом повороту лімба задавати кількість чашок кави (2) та після приготування кави легко звільняти фільтр від кавової гущі, яка викидається у вигляді щільного циліндричного брикету (3).

Номер слайду 16

Електрична схема 1 - мережевий вимикач, 2 - світловий індикатор включення приладу, 3 - світловий індикатор температури, 4 - протизавадний фільтр, 5 - перемикачі, 6 - нагнітальний насос, 7 - захисне відключення насоса, 8 - плавкий запобіжник, 9 - нагрівальний елемент , 10 - термостат (режим "кава"), 11 - термостат (режим "пар").

Номер слайду 17

1. Дочекатися від- ключення світлового індикатора нагріву. 2. Замінити термостат 3. Кава не повинна бути змелена дуже дрібно. Нагрів не завершений 2. Несправний термостат 3. Якість помола зерен не відповідає напою, який готується Кава недостатньо гаряча Усунення Причина Несправності Характерні несправності та способи їх усунення

Номер слайду 18

Перевірити і при необхідності замінити друковану плату 2. Відновити правильний порядок контактів 3. Замінити перемикач режимів Несправна друкована плата 2. Невірно приєднані контакти в проводці, що йде до насоса 3. Несправний перемикач режимів Збій роботи друкованої плати в режимі "пар" Перевірити і при необхідності замінити нагнітальний насос 2. Прочистити канали термоблока 3. Провести очищення від накипу Несправний нагнітальний насос 2. Засмічені канали термоблока 3. У каналах кавоварки утворився накип Кава не витікає з дозатора Замінити термоблок Несправний термоблок Кавоварка не працює (немає нагріву при включенні в мережу) 1. Затягнути гвинти кріплення термостата 2. Замінити термостат Термостат погано закріплений або несправний Кава занадто гаряча

Номер слайду 19

Замінити кільце ущільнювача 2. Очистити кільце ущільнювача Пошкоджено кільце ущільнювача дозатора 2. Ущільнююче кільце забруднено частинками меленої кави Кава протікає по периферії утримувача фільтру Очистити або замінити керамічні диски Протікання через керамічні диски При роботі кавоварки або після того, як вона вимкнена, з трубки подачі пари безперервно тече вода Перевірити фіксацію світлових індикаторів 2. Замінити світлові індикатори 3. Замінити плату Світлові індикатори погано закріплені в патронах 2. Світлові індикатори несправні 3. Несправна друкована плата Не вмикаються світлові індикатори

Номер слайду 20

1. Прочистить трубку или насадок 2. Перед аэрацией прогреть сосуд для молока 1. Засорены трубка или насадок подачи пара 2. Молоко находится в холодном сосуде Недостаточное пенообразование при аэрации молока 1. Заменить резервуар 2. Устранить пережим трубки 1. Резервуар для воды пуст 2. Пережата трубка подачи воды Шум при работе нагнетательного насоса 1. Проверить и при необходимости заменить уплотнение резервуара 2. Проверить посадку трубок 3. Проверить и при необходимости заменить уплотнение 4. Проверить и при необходимости заменить прокладки 1. Повреждено уплотнение резервуара для воды 2. Неплотная посадка соединительных трубок 3. Повреждено уплотнение дозатора 4. Повреждены уплотнительные прокладки Утечка воды из кофеварки

Номер слайду 21

Обслуговування кавоварки Кавоварка вимагає дбайливого ставлення. По мірі використання її треба очищати від використаної кави. Для безвідмовної роботи приладу раз в 2-3 місяці (в залежності від жорсткості використовуваної води) необхідно видаляти утворюється в ньому накип. Для цього використовується розчин лимонної кислоти в пропорції 2 чайні ложки кислоти на 0,5 л теплої води або оцет.

Номер слайду 22

Елементи дозатора і фільтра для меленої кави повинні очищатися після кожного користування кавоваркою. При сильному забрудненні сито і кільце ущільнювача очищають за допомогою щітки. При засміченні насадки для подачі пари її прочищають за допомогою голки.

Номер слайду 23

При розбиранні приладу спочатку видаляють лоток для збору пролитої рідини, потім кришку резервуару для води і сам резервуар. Розбирають підставу кавоварки, для чого, перевернувши прилад, вигвинчують п'ять гвинтів 1, а потім віджимають чотири фіксуючі засувки 2. Видаляють трубку, що сполучає резервуар і нагнітальний насос. Вигвинчують два кріпильні гвинти 3.

Номер слайду 24

Демонтаж передній панелі і кришки : Видаляють рукоятку перемикача режимів 1. Вигвинчують два кріпильні гвинти 2 на сталевий кришці. Знімають передню панель, віджимаючи чотири фіксуючі засувки 3. Знімають кришку.

Номер слайду 25

Демонтаж кріплення резервуара (рис. 13). Вигвинчують п'ять кріпильних гвинтів 1. Віджимають фіксуючі засувки 2. Знімають кришку резервуара.

Номер слайду 26

Демонтаж нагнітального насоса : Знявши кришку резервуару для води, від'єднують трубку, що подає воду від резервуара до нагнетательному насосу (1). Від'єднують електричні дроти. Виштовхують насос з гнізда нижнього несучого кронштейна (2). Натиснувши на насос, звільняють його з кріплення (3)

Номер слайду 27

Демонтаж нагрівального елемента: Знявши верхню кришку, кладуть кавоварку на бік. Відвертають насадок подачі пари. Знімають решітку і прокладку ущільнювача. Відвертають два кріпильні гвинти, підтримуючи нагрівальний елемент, поки він повністю не звільниться.

Номер слайду 28

Складання кавоварки Складання роблять у зворотному порядку, звертаючи увагу на наступне: При складанні термоблока потрібно не забути встановити ущільнювальні кільця 36 . При монтажі нагнітального насоса звернути увагу на щільну посадку сполучних трубок. Керамічні диски 46 і 47, а також шайба 48 змащуються харчової мастилом. При збірці резервуара для води особливу увагу звертають на ущільнення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василюк Марія Михайлівна
    Корисна для учнів та викладачів за спеціальністю "Кухар;кондитер;бармен".
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
893
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку