Презентація на тему " Кібершахраї" для учнів молодшої школи

Про матеріал
Презентація на тему Кібершахраї для учнів молодшої школи Як вберегтися від кібершахраїв у соц мережах Поради: Ніколи не залишайте свої персональні дані на незнайомих або підозрілих сайтах. Нині поширеним є шахрайство, що полягає у створенні сайтів-двійників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

#Шахрай. Гудбай.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Важко уявити сучасний світ без інтернету. Всесвітня павутина заполонила мало не всі сфери життя. Сьогодні в інтернеті можна реалізувати базові потреби: придбати усе необхідне: продукти харчування, ліки, одяг, побутові товари, оплатити комунальні платежі, замовити їжу з закладів громадського харчування, знайти та орендувати приміщення тощо. Водночас, така online-активність призвела до зростання шахрайства в інтернеті. Як не стати жертвою шахраїв в інтернеті та що робити, якщо ви потратили у пастку.

Номер слайду 4

Остерігайтеся сайтів-двійників та фейкових інтернет-магазинів. Ніколи не залишайте свої персональні дані на незнайомих або підозрілих сайтах. Нині поширеним є шахрайство, що полягає у створенні сайтів-двійників. Іншим поширеним видом інтернет-шахрайства є функціонування несправжніх інтернет-магазинів. Такі магазини можуть пропонувати товари, яких у них немає в наявності або вони у неналежному стані. Остерігайтесь продавців, які пропонують товари за дуже низькою ціною, але з частковою або повною передоплатою.

Номер слайду 5

Не варто вірити всім повідомленням«Ваш родич потрапив в аварію. Необхідні гроші» – це інший тип повідомлень, які використовують шахраї в інтернеті. Гроші зазвичай потрібно платити терміново, оскільки нібито це питання життя і смерті. Так особа, отримавши повідомлення такого змісту, починає панікувати та намагається допомогти своєму родичу чи другу і у стресовому стані перераховує кошти на вказаний рахунок. З часом виявляється, що все в порядку, а автор повідомлення більше не виходить на зв’язок. Отримавши таке повідомлення, насамперед варто діяти розсудливо. 

Номер слайду 6

Правила безпеки в інтернеті Перераховані вище варіанти інтернет-шахрайства є найпоширенішими, але не виключними. З кожним днем з’являються нові види шахрайства в інтернеті. Для того щоб не втрапити у пастки шахраїв, варто під час здійснення операцій в інтернеті дотримуватись таких правил: Не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах. Перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній. У разі отримання спірних листів чи повідомлень не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла. Не робити передоплат у неперевірених інтернет-магазинах. Не користуватися неперевіреними оголошеннями.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Конкурс "Пика шахрая"– це освітня ініціатива, під час якої учні роблять із гарбузів страшні пики шахраїв у стилі Хелловіну ( або малюнок) та створюють відео, де показують зроблені пики й розповідають яким шахрайством займається шахрай та як від нього вберегтися.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Зразок

Номер слайду 18

Ознайомтеся з поширеними сценаріями шахрайства та оберіть сценарій шахрайства, який стане основою для відео. Це може бути:▪ злам акаунтів у соціальних мережах та месенджерах;▪ схема шахрайства "друг просить у борг";▪ шахрайство з використанням технології спуфінг (підроблення);▪ телефонні дзвінки від імені працівників банків;▪ смс-повідомлення про переказ коштів із платіжної картки;▪ шахрайство на платформах онлайн-оголошень від імені псевдопродавців;▪ шахрайство на платформах онлайн-оголошень від імені псевдопокупців;▪ шахрайство під виглядом соціальних виплат;▪ продаж неіснуючих товарів в інтернеті;▪ крадіжка сім-картки або крадіжка фінансового номера телефону.

Номер слайду 19

pptx
Додано
13 листопада 2023
Переглядів
246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку