Назви кислот: HNO3 — нітратна кислота (азотна) Н2SO4 — сульфатна кислота (сірчана) Н3РО4 — ортофосфатна кислота(фосфорна) НРО3 — метафосфатна кислота Н2СО3 — карбонатна кислота (вугільна) Н3ВО3 — боратна кислота (борна) HNO2 — нітритна кислота (азотиста) Н2SO3 — сульфітна кислота (сірчиста) HCl — хлоридна кислота (хлороводнева, або соляна) HI — йодидна кислота (йодоводнева) HBr — бромідна кислота (бромоводнева) H2S — сульфідна кислота(сірководнева)
За стандартних умов багато кислот — рідини (H2S04, HN03), але є й тверді кислоти — ортофосфатна Н3Р04, метафосфатна НРОз, силікатна (драглиста маса) H2Si03. Всі кислоти важчі за воду. Деякі кислоти леткі (НСl, HN03), вони мають задушливий запах. Майже всі кислоти безбарвні. Кислоти — їдкі речовини. Особливо небезпечні сульфатна, нітратна та хлоридна кислоти. Вони роз'їдають папір, деревину, тканини. Бризки кислот, що потрапили на шкіру, можуть спричинити хімічний опік. Тому поводитися з кислотами треба обережно. Особливо слід берегти очі. В хімічних лабораторіях під час роботи з кислотами очі захищають окулярами. Якщо бризки кислоти потрапили на шкіру або в очі, їх треба негайно змити великою кількістю води і звернутися до медпункту. Фізичні властивості:
Багато оксигеновмісних кислот можна добути взаємодією кислотних оксидів з водою, наприклад: SO3 + Н2O = H2SO4 N2O5 + Н2O = 2HNO3 Але ти пам'ятаєш, що не всі кислоти можна добути, розчинюючи відповідний оксид у воді. Так, силіцій(IV) оксид SiO2 — складова річкового піску — у воді не розчиняється. Проте і йому відповідає певна кислота — силікатна H2SiO3, тільки добувають її не з оксиду, а іншим способом: Na2SiO3 + H2SO4 = Na2SO4 + H2SiO3↓ Безкисневі кислоти НСl, HBr, HI, H2S добувають синтезом з водню та неметалу й наступним розчиненням водневої сполуки у воді: Н2 + Сl2 = 2НСl Способи добування:
Використання в природі: Кислоти постійно присутні навколо нас. Наприклад, дощова вода на перший погляд здається чистою. Насправді в ній є чимало інших речовин. За рахунок розчинення вуглекислого газу з атмосфери вона є розчином вугільної кислоти. Після літньої грози в дощовій воді виявляється ще й азотна кислота. Виверження вулканів і згоряння палива сприяють появі в дощовій і сніговий воді сірчаної кислоти.
Кислоти в організмі людини: Аскорбінова, фолієва, оротовая, пангамовая, нікотинова і інші кислоти є вітамінами. Амінокислоти, з'єднуючись один з одним в найхимерніших поєднаннях, утворюють безліч білків. А з них, у свою чергу, будуються майже всі тканини нашого організму. Фосфорна кислота у вигляді своїх кальцієвих, магнієвих та стронцієвих солей - основний «конструкційний матеріал» кісток, зубів, нігтів.
Чимало кислот в нашій їжі. Фрукти, овочі, молочні продукти, ліки постачають цілий букет кислот: яблучну, щавлеву, лимонну, мигдалеву, молочну, масляну, кавову, оцтову, аскорбінову та інші. Навіть синильна кислота (сильна отрута) знайома кожному, хто ласував ядерця кісточок слив, вишень чи мигдалю. Кількість її мізерно, але відчути смак і запах можна. Так що ядерця захоплюватися не слід, особливо якщо вони взяті з недозрілих плодів або торішніх компотів. Кислоти в їжі:
Багато рослин містять кислоти і використовують їх як «Хімічна зброя» Мухомори в якості отруйних токсинів «використовують» іботеновой кислоту. Ця речовина так отруйно, що Мухоморові нема чого ховатися. Однак лосі жують мухомори і не гинуть від цього. Швидше - навпаки: мухоморами вони лікують якісь свої «хвороби». Ботанікам відомо більше 800 видів рослин, що виробляють синильну кислоту. Багато рослин виділяють кислоти, пригнічуючи ними інші види рослин. У волосках кропиви міститься пекуча мурашина кислота Кислоти в рослинному світі:
Якщо ви присяде поблизу мурашника, то надовго запам'ятаєте пекучі укуси його мешканців. Мураха впорскує в ранку від укусу отрута, що містить мурашину кислоту. Мурашиної кислотою обумовлено печіння кропиви, її виділяють деякі гусениці. Тропічний павук стріляє у ворогів цівкою рідини, що містить 84% оцтової кислоти. Плоскі тисяченожкі використовують пари синильної кислоти. Деякі жуки вистрілюють цівкою розведеної сірчаної кислоти. Кислоти в тваринному світі: