Презентація на тему: "Компютер в професійній діяльності будівельника"

Про матеріал
Про необхідність та вміння застосовувати програмні засоби комп’ютерної графіки, проектувати будівлі і споруди, в тому числі з використанням програмних систем комп’ютерного проєктування; виконувати техніко-економічні обґрунтування вибору конструкцій будівель і споруд,  розробляти технічну документацію, складати та виконувати розрахунки  кошторисів на будівництво об’єкту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач ДНЗ «Почаївське ВПУ»Сухомлин Валентина. Комп'ютер в професійнійдіяльності будівельника

Номер слайду 2

Будівельник — фахівець, який займається зведенням найрізноманітніших інженерних конструкцій: будинків, мостів, доріг чи залізничних колій.

Номер слайду 3

Практично все, що ми бачимо навколо, будівельники перенесли з креслень в реальність.

Номер слайду 4

Щоб бути затребуваним фахівцем потрібно вміти : застосовувати програмні засоби комп’ютерної графіки, проектувати будівлі і споруди, в тому числі з використанням програмних систем комп’ютерного проєктування;виконувати техніко-економічні обґрунтування вибору конструкцій будівель і споруд,  розробляти технічну документацію, складати та виконувати розрахунки  кошторисів на будівництво об’єкту.

Номер слайду 5

Комп'ютерна графіка - це область інформатики, що охоплює всі сторони формування зображень за допомогою комп'ютера. Створено різноманітне апаратне й програмне забезпечення для одержання зображень всілякого виду й призначення - від простих креслень до реалістичних образів природних об'єктів. Комп'ютерна графіка використовується практично у всіх наукових і інженерних дисциплінах для наочності сприйняття й передачі інформації. Кінцевим результатом застосування засобів комп'ютерної графіки є зображення, що може використовуватися для різних цілей. Оскільки найбільша кількість інформації людина одержує за допомогою зору, уже в древні часи з'явилися схеми й карти, використовувані при будівництві, у географії й в астрономії.

Номер слайду 6

Сфера застосування комп'ютерної графіки включає чотири основних області:1. Відображення інформації2. Проектування3. Моделювання4. Графічний користувальницький інтерфейс

Номер слайду 7

Проектування  У будівництві техніку креслення давно являють основою проектування нових споруджень або виробів. Процес проектування з необхідністю є ітеративним, тобто конструктор перебирає безліч варіантів з метою вибору оптимального по яких небудь параметрах. Не останню роль у цьому грають вимоги замовника, що не завжди чітко уявляє собі кінцеву мету й технічні можливості. Побудова попередніх макетів - досить довга й дорога справа. Сьогодні існують розвинені програмні засоби автоматизації проектно-конструкторських робіт (САПР), що дозволяють швидко створювати креслення об'єктів, виконувати різні розрахунки й т.п. Вони дають можливість не тільки зобразити проекції виробу, але й розглянути його в об'ємному виді з різних сторін. Такі засоби також надзвичайно корисні для дизайнерів інтер'єра, ландшафту.

Номер слайду 8

Базові САПР у будівництві. Основні напрями розвитку сучасних проектувальних систем:•      графічні системи (типу Auto. CAD), що мають потужний апарат для створення на екрані комп’ютера графічного зображення об’єкта і здатні видавати проектні документи, що відповідають лише екранному зображенню;•      графічні системи (типу Archi. CAD, Inte. Ar, Allplan, Architectural Desktop), що мають потужний апарат графічного діалогу, який дозволяє створювати за екраном графічну модель об’єкта, що відображає його геометричні та видові властивості, і видають графічну інформацію про об’єкт на основі обробки цієї моделі;•      проблемно-орієнтовані проектувальні системи (типу SCAD, ЛИРА, ИІБА, АЫ818, COSMOS), що мають дружній вузькопрофесійний інтерфейс, добре структуровану цифрову модель об’єкта, ряд чисто проектних процедур, проте вирішують обмежений клас проблемних задач і вимагають від користувача глибоких професійних знань у предметній області;

Номер слайду 9

Інженерно-конструкторські кадри є організаторами всього процесу. На плечах інженера- будівельника лежить складання бюджету, підбір фахівців для проведення необхідних робіт, їх організація і координування. Цей вид діяльності передбачає наявність знань технічних норм і будівельних стандартів, проектуванні, геодезії. Фахівцю слід розбиратися в будівельних матеріалах і нових технологіях. Конструктори різних комунікацій (кондиціонування, опалення, вентиляції), геодезисти. Професійні проектувальники. У цій області потрібно знання комп'ютера, а такими знаннями не володіє більшість досвідчених фахівців старшого покоління. 

Номер слайду 10

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ, ПОКЛАДЕНІ В ОСНОВУ КОМПЛЕКСНОЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ АВТОМАТИЗОВАНОЇ ТЕХНОЛОГОЇ ПРОЕКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ І СУПРОВОДУ БУДІВНИЦТВА Дана концепція отримала назву ПУСК (Проектування і Управління Будівельним Комплексом). В ідеологічній концепції проекту ПУСК передбачено дві складові: САПР — системи автоматизованого виконання проектних робіт;АСУБ — автоматизовані системи управління будівельним комплексом.

Номер слайду 11

На основі накопиченого досвіду групою розробників програмного забезпечення для будівельної галузі (ДП НДІАСБ - розробка підсистеми САПР, ТОВ «АДА» - Підсистема АСУБ та бухгалтерського обліку, ТОВ «Computer Logic» - Підсистема кошторисних розрахунків) з 2004 року в Україні в рамках практичної реалізації концепції ПУСК ініційовано розробку комплексної автоматизованої технології проектування об'єктів і супроводження будівництва («Буд. Комплекс»). Програма створення технології «Буд. Комплекс» передбачає застосування існуючих і розробку нових інформаційних і технологічних інструментів, які дозволять об'єднати існуючі програмні засоби САПР і АСУБ в єдину систему. Основою створення технології «Буд. Комплекс» є існуючі технологічні рішення і програмні засоби САПР.

Номер слайду 12

Найбільш популярними в Україні є програми: - для архітектурного проектування (Archi. CAD - (Graphy. Soft, Угорщина), All. Plan - (Nemetschek, Німеччина), Autodesk Revit, Маестро та інші надбудови до Auto. CAD - (Autodesk, США) тощо; - для розробки конструкторського та спеціальних розділів проекту - програми ЛІРА-САПР, МОНОМАХ, SCAD Office, ANSYS, Robot Structural, Micro. FE, NASTRAN, SAP 2000 та ін.

Номер слайду 13

Крім перерахованих, до розділу САПР умовно можна віднести програми для кошторисних розрахунків у будівництві. Умовність віднесення програм для кошторисних розрахунків до розділу САПР зумовлена тим, що вони крім чисто проектних завдань виконують також функції розрахунку договірної ціни будівельної продукції безпосередньо при взаємостосунках між підрядником і замовником, а також функції виробничого обліку в процесі будівництва (акти виконаних робіт КБ 2 і форми М 29), що з більшою вірогідністю треба відносити до завдань АСУБ .

Номер слайду 14

В професії будівельника перспективним є все, що пов’язано з цифровими технологіями. Це : проектування і підготовка виробництва за допомогою сучасних комп’ютерних програм; оснащення квартир і офісів всілякими сучасними девайсами, щоб створити єдину цифрову середу приміщення; дистанційне управління будівництвом. Зміни у світовій будівельній індустрії відбуваються стрімко. Нещодавно в мережі з’явилася інформація про те, що в Дубаї на 3 D принтері роздрукували цілий будинок. Виявляється,інновації  зовсім поруч. Яким бачиться найближче майбутнє будівельної галузі?

Номер слайду 15

Макети конструкцій створить проектувальник 3 D-друку в будівництві.

pptx
Додав(-ла)
Suchomlyn Walentyna
Додано
21 березня 2023
Переглядів
429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку