Презентація на тему "Контрольний твір -опис зовнішності людини"

Про матеріал
Пропоную презентацію на тему «Контрольний письмовий твір-опис зовнішності людини за картиною українського художника у художньому стилі з використанням дієприкметників і дієприкметникових зворотів (за складним планом)»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Контрольний письмовий твір-опис зовнішності людини за картиною українського художника у художньому стилі з використанням дієприкметників і дієприкметникових зворотів (за складним планом)»

Номер слайду 2

Вигадуй, думай, твори!Розум, фантазію прояви!Активним і уважним будьІ про кмітливість не забудь!

Номер слайду 3

Скласти опис зовнішності людини – означає відтворити її індивідуальний вигляд, передати ознаки її образу. У словесному зображенні людини важливими є вказівки на вік, зріст, поставу, риси обличчя, одяг, манеру триматися й говорити, ходу тощо). Опис зовнішності людини складається як опис предмета. “Даним” («відомим») є сам предмет або його “частини” (назви частин тіла, риси обличчя, елементи одягу тощо). “Новим” є ознаки. Наприклад: Він був високий, гордий і красивий. Його лице тверде було, як мідь. Його вуста були тугі, як лук, натягнутий дзвінкою тятивою (За Л. Костенко).

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Як працювати над твором-описом за картиною?Поцікавтеся відомостями про художника. Прочитайте назву картини, що свідчить про задум художника, підкреслює, що він виокремлює в картині як головне. Уважно розгляньте картину, вдумайтеся в її зміст (що і з якою метою зображено). Уявіть, що було до зображеного художником моменту і що буде потім. Подумайте, хто буде адресатом вашого висловлювання, кого, в чому і як ви переконуватимете. Сформулюйте тему й основну думку твору, доберіть заголовок, який не збігається з назвою картини. Продумайте, які типи мовлення поєднуватимуться у вашому творі, котрий із них буде основним. Поміркуйте над композицією твору і складіть план. Додержуйте співмірності частин твору, зосереджуючи увагу на основному – змісті самої картини, а не на розмовах про неї. Задля повнішого і глибшого розкриття змісту картини доречно включити у твір елементи роздуму, оцінні судження. Напишіть чернетку твору; після перевірки і виправлень перепишіть роботу начисто.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

…Неначе сонце засіяло,Неначе все на світі стало. Моє... лани, гаї, сади!..І ми, жартуючи, погнали. Чужі ягнята до води.

Номер слайду 9

Т. Г. Шевченко. Автопортрет. 1840 р.

Номер слайду 10

На «Автопортреті» Шевченко у розквіті творчих сил (26 років), сповнений високого натхнення. Створений портрет в академічній майстерні художника Пономарьова, де поет перебував під час хвороби наприкінці 1838 – початку 1840 рр. Працював Тарас на «Автопортретом» у січні-лютому, коли почав видужувати. Про це розповів Пономарьов у спогадах, надрукованих у журналі «Русская старина». «Автопортрет» був власністю журналу. З 1905 року він знаходився в Московському історичному музеї, звідки в 1930 р. переданий в Харківський інститут Тараса Шевченка. Нині зберігається в Державному музеї Шевченка.

Номер слайду 11

Підберіть слова, якими ви можете описати обличчя Шевченка. Запишіть їх у зошити.(Обличчя – молоде, юне, продовгувате, округлене, худорляве, ніжне, бліде, привабливе, зосереджене, розумне, життєрадісне, сумне, без жодної зморшки). - Особливе значення мають очі й губи. У їх виразі ключ до розгадки внутрішнього світу художника. Якими словами ви опишете очі автора?(Очі: карі, темні, добрі, сумні, розумні, спокійні, лагідні, привітні, виразні, втомлені, задумані, запалі).

Номер слайду 12

- На вашу думку, що відбилося в погляді юнака? Підберіть відповідні слова для опису погляду портретованого.(Погляд: уважний, зосереджений, проникливий, спокійний, зацікавлений, сумний, безрадісний, привітний, замріяний, замислений, спрямований у майбутнє). У не по літах серйозному погляді відбилося нелегке його життя: сирітство, поневіряння, приниження. Описуючи очі і погляд людини, звертаємо увагу на брови, вії.(Брови: чорні, темні, густі, широкі, приламані, високі) .(Вії: довгі, чорні, темні , густі).- Кожен компонент зовнішності людини може доповнити нам уявлення про неї. Так, вважається, що високе чоло людини свідчить про її глибокий розум, розвинений інтелект. Що ви можете сказати про чоло зображуваного? (Чоло (лоб): високе,світле, широке, відкрите, чисте).

Номер слайду 13

- Які слова ми можемо використати, описуючи ніс поета?(Ніс: прямий, видовжений, гострий).- Підберіть епітети, якими можна описати рот і губи Шевченка.(Рот: маленький, красивий, чітко окреслений; губи: тонкі, вузькі, яскраві, рожеві, вигнуті, чітко вималювані).Індивідуальність кожної людини, звичайно, доповнює її волосся. Якими словами ви опишете волосся молодого автора?(Волосся: темне, пишне, блискуче, хвилясте, вільно спадає назад).

Номер слайду 14

Доповніть словничок: Вік — молодий, юний, ... Вираз обличчя — зосереджений, серйозний, одухотворений, ... Очі — великі, глибокі, карі, проникливі, ... Волосся — темне, чорне, темно-русе, ... Риси вдачі — вольовий, мрійливий, ... Вуста — міцно стиснуті, припухлі, ... Чоло — високе, розумне, ... Загальне враження — таємничість, романтична піднесеність, ...

Номер слайду 15

Орієнтовний план твору-опису зовнішності людини1. Хто ця людина.2. Її зовнішність.    2.1. Що найперше впадає у вічі.    2.2. Зріст, постава людини.    2.3. Волосся, зачіска.    2.4. Риси та вираз обличчя. Міміка, жести.    2.5. Одяг.3. Що подобається (запам'ятовується) в зовнішності людини?

pptx
Додано
6 грудня 2020
Переглядів
4417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку