Презентація на тему: "Корінь. Будова та основні функції".

Про матеріал
Презентація на тему: "Корінь. Будова та основні функції". Презентація розроблена для проведення уроку з біології у шостому класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корінь. Будова та основні функції

Номер слайду 2

БЕСІДА:1. Як називається орган рослини, який забезпечує мінеральне живлення?2. Як називається тканина, клітини якої надають органам рослини гнучкості та еластичності?3. Як називається циліндрична частина проростка під сім’ядолями?4. Як називаються корені, які розвиваються на головному корені?5. Ділянки клітинних оболонок, через які проходить особливо багато тяжів цитоплазми, що з’єднують сусідні клітини між собою, називають…6. Як називаються тканини, які утворюють нові тканини і органи?7. Молода рослина, яка щойно розвинулася із насінини?8. Як називаються процес виділення води з рослини у газуватому стані?9. Основними вегетативними органами рослини є …10. Як називається тип покривної тканини, який утворюється у старих стебел і коренів, складається переважно з декількох шарів відмерлих клітин і виконує захисну функцію?11. Як називається утворення в провідній тканині по якому транспортуються продукти фотосинтезу?12. Як називається основна тканина, яка складається з безбарвних клітин, у яких відкладається велика кількість органічних речовин?_____________________________________________

Номер слайду 3

БІОЛОГІЧНИЙ ДИКТАНТ1. Як називаються тканини, які регулюють взаємодію рослини із середовищем її існування?2. Як називається речовина, яка об’єднує клітини у тканини, склеюючи їх, заповнюючи проміжки між оболонками сусідніх клітин?3. Довгі суцільні трубки провідної тканини по яких відбується рух мінеральних речовин у висхідному напрямі?4. Як називаються дві овальні частини насінини, які розміщені одна напроти одної?5. Як називаються тканини рослин, які виконують опорну функцію?6. Як називається корені, які утворюються на стеблі чи листку?7. Як називається покривна тканина, яка складається з одного шару живих клітин, що захищають рослину від несприятливих впливів середовища?8. Як називається процес рослин у під час якого поглинається кисень і виділяється вуглекислий газ?9. Як називається надземний орган рослини, який забезпечує газообмін, фотосинтез і випаровування води?10. Як називаються тканина, яка забезпечує ріст рослини?11. Як називається орган рослини, який забезпечує мінеральне живлення?12. Як називаються сполуки, які рослина здатна засвоювати тільки з ґрунту?

Номер слайду 4

Корінь — підземний вегетативний орган рослини з необмеженим ростом, який забезпечує закріплення рослин у грунті, поглинання і постачання води та розчинених у ній мінеральних речовин.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Приклади різних кореневих систем: 1 - стрижнева; 2 - сильно потовщений головний корінь; 3 - додаткові кореніподорожника; 4 – мичкувата

Номер слайду 7

Глибина проникнення у ґрунт кореневої системи рослин різних видів

Номер слайду 8

Зони кореня

Номер слайду 9

1. Кореневий чохлик. Кореневий чохлик вкриває верхівку кореня. Він складається з кількох шарів живих клітин і запобігає ушкодженням верхівки кореня. Під час просування кореня в глиб ґрунту внаслідок тертя зовнішні клітини кореневого чохлика руйнуються. А його нові клітини постійно утворюються за рахунок твірної тканини. Чохлик - чутлива зона кореня. Він сприймає силу земного тяжіння, завдяки чому визначається напрямок росту кореня в глиб ґрунту

Номер слайду 10

2. Зона поділу. Під кореневим чохликом розташована зона поділу, її довжина становить 2-3 мм. Складається зона поділу з клітин твірної тканини. Вони постійно поділяються і дають початок іншим типам клітин кореня.

Номер слайду 11

3. Зона розтягування Над зоною поділу перебуває зона розтягування . У ній клітини ростуть: вони видовжуються, просуваючи зону поділу з кореневим чохликом у глиб ґрунту. У верхній частині зони розтягування клітини твірної тканини перетворюються на клітини інших тканин. Довжина цієї ділянки кореня не перевищує кількох міліметрів.

Номер слайду 12

Всисна зона, або зона кореневих волосків, розташована над зоною розтягування. Це ділянка кореня завдовжки 5-20 мм, яка щільно вкрита кореневими волосками На 1 мм2 поверхні кореня їх може бути декілька сот, а на всіх коренях дорослої рослини -кілька мільярдів. Завдяки цим волоскам поверхня кореня у сотні разів перевищує загальну площу надземної частини.4. Всисна зона

Номер слайду 13

Кореневі волоски. Кореневі волоски - це вирости поверхневих клітин кореня - його покривної тканини. Саме завдяки кореневим волоскам рослини вбирають із ґрунтового розчину воду і мінеральні солі. Довжина кореневих волосків становить від кількох міліметрів до одного сантиметра. Часто кореневі волоски можна побачити неозброєним оком: вони мають вигляд ніжного прозорого «пуху» навколо зародкового корінця. Тривалість життя окремих кореневих волосків незначна (до 20 діб). Нові кореневі волоски утворюються з клітин, розташованих біля зони розтягування. Тому всисна зона з ростом кореня поступово заглиблюється у ґрунт. Кореневі волоски відновлюються постійно, аж доки корінь не відімре.

Номер слайду 14

Робота з підручником: За допомогою змісту підручника самостійно опрацювати інформацію про провідну зону кореня. Замалювати в зошиті мал. 71 стор. 96 підручника. Заповнити таблицю в зошиті (стор. 97 підручника).

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:1) ОПРАЦЮВАТИ ПАРАГРАФ 23 ПІДРУЧНИКА.2)ДАТИ ВІДПОВІДІ НА КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ПІДРУЧНИКА (СТОР.96)

pptx
Додано
19 грудня 2021
Переглядів
2329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку