Презентація на тему "Крохмаль і целюлоза - природні полімери"

Про матеріал
Презентація на тему "Крохмаль і целюлоза - природні полімери". Рекомендується для використання під час вивчення вуглеводів у 9 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Крохмаль і целюлоза – природні полімери9 клас

Номер слайду 2

Усне опитування. До яких вуглеводів належить глюкоза? сахароза?Яким чином можна відрізнити: А) глюкозу від гліцеролу? Б) розчин глюкози від розчину сахарози?Як утворюється глюкоза в організмі рослин?Яке значення сахарози для рослин?

Номер слайду 3

КРОХМАЛЬ І ЦЕЛЮЛОЗА Найважливішими природними полісахаридами є крохмаль і целюлоза. Склад передається однаковою загальною формулою:(С6 Н10 О5)n Рівняння утворення крохмалю або целюлози: n. C6 H12 O6 → (C6 H10 O5)n + n. H2 O

Номер слайду 4

КРОХМАЛЬ І ЦЕЛЮЛОЗА Крохмаль складається переважно із залишків α-глюкози. Молекули крохмалю мають не лише лінійну (10-20 % макромолекул) (мал.а) , а й розгалужену будову(80-90 % макромолекул) (мал. б), з відносною молекулярною масою від 30 000 до 1 млн. Целюлоза складається із залишків β-глюкози. Молекули целюлози мають лише лінійну структуру (мал.в), а відносна молекулярна маса може становити кілька мільйонів.

Номер слайду 5

ПОШИРЕННЯ В ПРИРОДІКрохмаль — своєрідний акумулятор енергії в рослинах, необхідний насамперед для розвитку їхніх зародків. Він утворюється в листі й стеблах унаслідок фотосинтезу і взаємоперетворення вуглеводів: На крохмаль багаті бульби картоплі, зерна злакових рослин. Крохмаль накопичується в насінні, бульбах, плодах, корінні рослин.

Номер слайду 6

ПОШИРЕННЯ В ПРИРОДІОболонки рослинних клітин утворені із целюлози (інша назва речовини — клітковина). Вона є своєрідним скелетом рослин, надає їхнім тканинам механічну міцність. Целюлоза становить основу стовбурів дерев (50 % і більше), рослинних волокон. Целюлоза міститься в бавовні, льоні, очереті, інших рослинах, фруктах, овочах. Вона є також у борошні, крупах.

Номер слайду 7

Фізичні властивості крохмалю. Крохмаль — білий аморфний порошок, хрусткий на дотик (якщо розтерти крохмаль пальцями, відчувається характерне поскрипування), нерозчинний у холодній воді. Однак у гарячій воді утворює колоїдний розчин. Густий розчин крохмалю використовують як клей (його назва — крохмальний клейстер).

Номер слайду 8

Хімічні властивості крохмалю. Гідроліз крохмалю. Ступінчастий гідроліз крохмалю. (C6 H10 O5)n → (C6 H10 O5)n → С12 Н22 О11 → C6 H12 O6 крохмаль декстрини мальтоза глюкоза(C6 H10 O5)n + n. H2 O → n. C6 H12 O6

Номер слайду 9

ЯКІСНА РЕАКЦІЯ НА КРОХМАЛЬЯкісною реакцією на крохмаль є взаємодія з розчином йоду. Утворюється сполука, що має характерне синє забарвлення. Під час нагрівання до 100 °С утворена сполука руйнується й синє забарвлення зникає, при охолодженні з'являється знову.

Номер слайду 10

Виявлення крохмалю. Використовуючи якісну реакцію з розчином йоду, можна виявити крохмаль у багатьох харчових продуктах: картоплі, хлібі, кукурудзі тощо: Виявлення крохмалю: а — в його водному розчині; б — у хлібі; в — у картоплікрохмаль + I2 → сполука темно-синього кольору

Номер слайду 11

Добування крохмалю. Крохмаль добувають у промисловості переважно з картоплі й кукурудзи. Сировину подрібнюють, обробляють холодною водою, потім зерна крохмалю відокремлюють від рідини відстоюванням або центрифугуванням.

Номер слайду 12

Застосування крохмалю. Крохмаль — важливий харчовий продукт. Його додають у варену ковбасу, інші вироби. Крім цього, крохмаль є сировиною для добування глюкози, етанолу, гліцеролу, лимонної кислоти. Цю речовину також використовують при виготовленні паперу, текстилю, деяких пластмас, клеїв, вітамінів, у домашньому господарстві.

Номер слайду 13

Фізичні властивості целюлози. Целюлоза (клітковина) — біла волокниста речовина, нерозчинна у воді й інших розчинниках (на відміну від крохмалю). Набухає у воді дуже повільно. Клейстеру не утворює. Густина целюлози залежно від сировини коливається в межах від 1,27 до 1,61 г/см3

Номер слайду 14

Хімічні властивості целюлози. Не змінює забарвлення під впливом йоду. Целюлоза згоряє до вуглекислого газу й води: (С6 Н10 О5)n + 6n. О2 → 6n. СО2 + 5n. Н2 ОЦелюлоза взаємодіє з водою, піддаючись гідролізу за значно жорсткіших умов порівняно з крохмалем — за тривалого кип’ятіння з кислотою. Продуктом гідролізу є глюкоза. (C6 H10 O5)n + n. H2 O → n. C6 H12 O6

Номер слайду 15

Що таке клітковина і де вона міститься?Целюлозу (клітковину) організм людини не перетравлює. Але, незважаючи на це, вона є вкрай важливим елементом харчування. Клітковина допомагає нам підтримувати здоров'я травної системи: стимулює роботу кишківника; очищує травний тракт; підтримує здоров'я мікрофлори кишківника і позитивно впливає на стан шкіри; покращує всмоктування в кишківнику корисних речовин, вітамінів та мінералів. Джерелами клітковини є оболонки і м'якоть зернових і бобових культур, овочів, зелені, фруктів та ягід.

Номер слайду 16

Виробництво та застосування целюлози. Для виробництва целюлози використовують деревину, деякі рослини. Целюлозу використовують у виробництві бездимного пороху, ацетатного шовку. Папір, картон, різноманітні тканини, волокна, лаки, емалі, деякі пластмаси, целофан — усе це виробляють із целюлози та її похідних.

Номер слайду 17

ВИСНОВКИКрохмаль і целюлоза — вуглеводи, які є природними полімерами. Вони мають однакову хімічну формулу (С6 Н10 О5)n (значення n для целюлози більші). Крохмаль накопичується в картоплі, насінні злаків, інших рослинах. З водою ця сполука утворює колоїдний розчин. Крохмаль використовують у харчовій промисловості, а також як сировину для виробництва спирту, глюкози. Целюлоза — головна складова частина рослин. Це біла волокниста речовина, нерозчинна у воді. Целюлозу застосовують у виробництві паперу, картону, волокнистих матеріалів, натуральних тканин.

Номер слайду 18

Усне опитування. Наведіть приклади рослин, багатих на крохмаль. Опишіть фізичні властивості крохмалю?Що спільного в будові, складі крохмалю і целюлози? Що відмінного?З чого добувають целюлозу?Як із крохмалю і целюлози добувають глюкозу?Що таке крохмальний клейстер? Як його приготувати?Які продукти утворюються під час згоряння целюлози?Як виявити крохмаль у харчових продуктах?Опишіть напрямки застосування крохмалю і целюлози.

Номер слайду 19

Вправи та задачі1. Опишіть, які процеси відбуваються під час таких перетворень: целюлоза → вуглекислий газ → глюкоза → крохмаль.2. У процесі фотосинтезу, що описаний рівнянням реакції: 6n. СО2 + 5n. Н2 О → (С6 Н10 О5)n + 6n. О2↑, виділилось 2240 м3 кисню. Обчисліть масу крохмалю, який утворився.3. Яку масу картоплі з масовою часткою крохмалю 18 % потрібно переробити для одержання 450 кг глюкози? Рівняння реакції:(С6 Н10 Н5)n + n. Н2 О → n. С6 H12 О6

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Підручник § 37 Виконати завдання № 461, 462

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
4 квітня 2021
Переглядів
6236
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку