• Презентація на тему Культура Московської держави

Про матеріал
• Презентація до уроку 7 класу " Культура Московської держави " • Бажаючі можуть скачати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Московської держави. Виконав: Стрельббицький Євгеній

Номер слайду 2

Освіта охоплює все більш широкі верстви населення. Значно зросла грамотність серед дворян і посадських жителів. З'являються і отримують широке поширення першого одноманітні підручники: буквар, складений "Великий буквар" та енциклопедія. читати і писати вмів фактично кожен третій-четвертий городянин. Неписьменними залишалися основна маса кріпосного селянства і жіноча частина населення країни. У 1665р. при Заиконоспасском монастирі відкривається школа граматичного вчення під керівництвом просвітителя Симеона Полоцького, що готувала подьячих для переказів. А в 1687р. з ініціативи Сильвестра Медведєва починає працювати перший в Росії вищий навчальний заклад - Слов'яно-греко-латинське училище в програму якого були включені як світські, так і духовні науки.

Номер слайду 3

Значною подією в культурному житті країни став початок друкарства. У 1553-1555 рр. в Москві невідомими майстрами було здійснено видання "Євангелія". За організація книгодрукованої справи в Росії пов'язана з ім'ям Івана Федорова. У 1564р. Іван Федоров на власні кошти випустив першу друковану датовану книгу "Апостол". Література та книгодрукування

Номер слайду 4

Російський живопис XVI-XVII ст. характеризується значним розширенням тематики. Так, у розписі Золотої палати Кремля (1547-1552) разом з церковними сюжетами відображені події російської історії. На перший план житійних ікон виступають жанрові сцени. У середині століття була створена присвячена взяттю Казані ікона "Церква войовнича". основним художнім центром, де складалися нові реалістичні тенденції, стала Збройова палата Кремля. У її майстерень виконувалися роботи для царського двору. На чолі художньої школи стояв майстер Збройової палати. Портретний живопис стала першим світським жанром образотворчого мистецтва. У першій половині XVII ст. портрети писалися в іконописній манері, а олійною фарбою по полотну вони стали писатися пізніше. Видатний представник московської школи живопису –Діонісій. Створив багато ікон, розписав фресками частину Успенського собору Московського Кремля.

Номер слайду 5

Архітектура. Друга третина XVI cт. – поява “шатрового стилю”. Покровський собор

Номер слайду 6

Храм Вознесіння

Номер слайду 7

Дзвіниця Івана Великого

pptx
Додано
9 грудня 2020
Переглядів
1543
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку