Презентація на тему:" Квартира як екосистема"

Про матеріал
Додатковий матеріал до уроку. Природознавство. Цікава презентація з малюнками. Квартира як екосистема.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квартира як екосистема

Номер слайду 2

Квартира - це екосистема, що нагадує місто в мініатюрі. Як і місто, вона існує за рахунок надходження енергії та ресурсів, так як її головні мешканці - люди і тварини, що живуть разом з ними. Автотрофи. Гетеротрофи. Редуценти

Номер слайду 3

Автотрофи в квартирі - це кімнатні рослини (квіти в горщиках, петрушка в ящику на підвіконні, кілька стеблинок водних рослин і мікроскопічний планктон в акваріумі). Рослини в квартирі грають естетичну та гігієнічну роль: покращують наш настрій, зволожують атмосферу і виділяють в неї корисні речовини(фітонциди, що вбивають мікроорганізми).Існує спеціальна наука фітодизайн- вміння створити гарний інтер'єр, витончено розташувавши на підвіконні, стінах або спеціальних підставках, стійках, пірамідах різноманітні кімнатні рослини. Чим більше в кімнаті рослин, тим чистіше атмосфера, тим більше в ній кисню і менше мікроорганізмів. Деякі кімнатні рослини використовуються як лікарські засоби (наприклад, алое і коланхое, листя яких прикладають до наривів, а сік приймають всередину при різних внутрішніх хворобах), від вирощеного на підвіконні лука ми отримуємо вітаміни і фітонциди.

Номер слайду 4

Гетеротрофи - гетеротрофні організми, які не здатні самостійно здійснювати синтез органічних речовин з неорганічних. кішки, собаки, хом'яки, птахи («запрошені» людиною); Виконують естетичну роль,шерсть і пух можуть викликати алергіющури, миші, таргани (непрохані гості); Переносники збудників та небезпечних хвороблюдина.

Номер слайду 5

Редуценти - сапрофітні організми, які здійснюють розкладання складних органічних сполук до простих неорганічних речовин. Гриби (цвілеві), бактерії, мікроорганізми, сапрофітні кліщі, моль. Пліснява-псують книги, шкіру;Сапрофітні кліщі-викликають алергію; Личинки молі, які харчуються частинками вовняного одягу-утилізують їх до вуглекислого газу, води і неорганічних речовин;Деякі види молі поїдають борошно, зерно та інші харчові продукти.

Номер слайду 6

Потоки енергії в квартирі. У будинок надходить чотири види енергії: сонячна, електрична, теплова, харчова. Сонячна енергія. (Завдяки тому, що сонячні промені потрапляють на кімнатні рослини, здійснюється процес фотосинтезу, в результаті якого утворюються органічні речовини необхідні для росту і розвитку рослини - цукор, і виділяє кисень в навколишнє середовище, необхідне для дихання живих істот);Електрична енергія.(Входить в будинок через розетки. Розетки є джерелом електромагнітних коливань. У квартирі створюються електромагнітні поля, які можуть змінювати власне електромагнітне поле людини і викликати захворювання);Теплова енергія.(Здійснюється за допомогою батарей, що забезпечує тепло в будинку);Харчова енергія.(Внутрішня енергія). Всі ці види енергії впливають на складові екосистеми.

Номер слайду 7

На якість середовища в житло впливають: Зовнішнє повітря;Продукти неповного згоряння газу;Речовини, що виникають в процесі приготування їжі;Речовини, що виділяються меблями, книгами, одягом і т.д .;Продукти тютюнопаління;Побутова хімія та засоби гігієни;Кімнатні рослини;Дотримання санітарних норм проживання (кількість людей і домашніх тварин);Електромагнітний забруднення.

Номер слайду 8

Стіни наших будинків - частіше бетонні або цегляні - всередині приміщень можуть бути покриті паперовими шпалерами, фарбою різного типу і т. п. Найбільш безпечні - паперові шпалери. Для обробки стелі доцільно використовувати побілку вапном, яка володіє чудовою якістю - при декілька підвищеної вологості повітря вапно «забирає» зайву воду, при високій сухості повітря при центральному опаленні - «віддає» воду. Що собою являє «екологічно чиста» меблі? Меблі, виконані з натуральних матеріалів - наприклад дерева, але не ДСП, просоченої хімічно небезпечними для здоров'я людини наповнювачами. Наші квартири «нашпиговані» електроприладами. Створюване ними електромагнітне поле негативно впливає на кровоносну, імунну, ендокринну та ін. Системи органів людини. Різна техніка (комп'ютер, телевізор, мікрохвильова піч, мобільний телефон) створюють потужний електромагнітний фон у квартирі. А, як відомо, електромагнітне випромінювання згубно діє на живі організми. Це один з найвагоміших чинників, що впливають на біогеоценоз квартири. Що стосується температури, то вона в квартирі регулюється штучно і є величиною більш-менш постійною, яка варіює в невеликих межах. Не можна забувати також про шкідливий вплив на даний біогеоценоз різноманітних синтетичних засобів, аерозолів і т.д., що використовуються людиною в побуті.

Номер слайду 9

Отже, можна зробити висновок: Треба частіше провітрювати квартиру, «пилососити» килими і паласи, робити вологе прибирання. Треба купувати меблі, предмети побуту та матеріали для ремонту з урахуванням їх екологічних якостей. Дотримуватися правил експлуатації газових і пічних опалювальних приладів. Час користування такими приладами, як фени, електробритви, мікрохвильові печі, електричні праски, потрібно скоротити до мінімуму. Чи не сідати близько до екрану телевізора або персонального комп'ютера. Прибрати електробудильник від узголів'я ліжка. Завести кімнатні квіти,якщо їх немає. Всі прилади включати тільки в заземленні розетки. Купуючи черговий побутовий прилад, пам'ятати, що чим менше його потужність, тим менше рівень його поля, тобто, шкідливість. Розміщувати техніку на відстані не менше півтора метрів від місця, де постійно перебуваєте: спите, відпочиваєте або працюєте. По можливості купувати апаратуру з автоматичним управлінням і не включати всю техніку в розетки одночасно.

pptx
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
3124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку