ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ "ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ"

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ "ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІ" .ДО УРОКУ "МИСТЕЦТВО ВИСОКОГО ВІДРОДЖЕННЯ Леона́рдо да Ві́нчі — італійський художник (живописець, скульптор, архітектор) і вчений (анатом, натураліст), Винахідник, письменник, музикант, один з найбільших представників мистецтва Високого Відродження, яскравий приклад «універсальної людини».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леонардо да ВінчіВиконала учениця 8-В класу. Калюх Дарія

Номер слайду 2

15 квітня 1452 року, народився видатний італійський митець та винахідник Леонардо да ВінчіГеніального італійця епохи Відродження знають, насамперед, як талановитого художника, скульптора, архітектора. Однак відкриття, розробки та виноходи Леонардо да Вінчі посіли впевнене місце в нашому сучасному житті та дали потужний поштовх для подальшого розвитку людства. Леонардо зробив внесок у розвиток світової художньої культури, залишив по собі плеяду талановитих художників-учнів, йому належать перші начерки велосипеду, проектування парашуту, танка, катапульти, телескопу. І це неповний перелік його надбань. Да Вінчі є також автором літературних творів. Леонардо да Вінчі народився неподалік містечка Вінчі, поблизу Флоренції. Його батько – заможний нотаріус, мати - селянка. Лише перші роки Леонардо провів з матір'ю, адже, коли батько одружився з багатою жінкою, забрав його до себе. Вважається, що розлучений з матір'ю Леонардо все життя намагався відтворити її образ у своїх шедеврах. Мадонна з немовлям

Номер слайду 3

Леонардо не мав прізвища в сучасному його розумінні. "Да Вінчі" означає просто "із Вінчі". Зацікавився живописом Леонардо з юного віку: у 15 років він вчився в майстерні італійського скульптора та художника епохи Відродження Верроккіо. Леонардо довгі роки мандрував Італією, займався математикою, інженерними справами. У 1481 році, коли Леонардо було 29 років, монастир Сан Донато а Сісто замовив йому великий вівтарний образ "Поклоніння Волхвів". Ця його робота не була завершеною. До речі, да Вінчі відомий своєю рисою закидати деякі свої роботи. У Леонардо було багато друзів і учнів. Щодо його особистого життя, точних даних немає, адже цей бік своєї біографії митець ретельно приховував."Дама з горностаєм"

Номер слайду 4

У 1487 році да Вінчі було створено літальну машину - орнітоптер, що брав за принцип пташиний політ. З 1490-х років Леонардо зосередився на архітектурі і анатомії. Леонардо був першим з живописців, хто вдавався до розтину трупів для вивчення будови м'язів, адже вважав науковий підхід основою всього. У 1490 була створена Вітрувіанська людина — уславлений малюнок, який іноді називають канонічними пропорціями. 

Номер слайду 5

Любов до моделювання приводила Леонардо да Вінчі до геніальних конструктивних здогадок, які набагато випередили епоху; такими є ескізи проектів металургійних печей і прокатних станків, ткацьких верстатів, друкарських, деревообробних, землеробних та інших машин, підводного човна і танка, а також розроблені після ретельного вивчення польоту птахів конструкції літальних апаратів і парашута. Однак єдиний його винахід, що здобув визнання за його життя, - коліщатковий замок для пістолета (що заводився ключем). "Таємна вечеря"

Номер слайду 6

У 1512 році да Вінчі створив знаменитий "Автопортрет". Однак дослідники не мають одностайної думки щодо того, чи дійсно цей портрет був автопортретом. Вважають, що, можливо, це всього лише етюд голови апостола для "Таємної вечері". Леонардо був амбідекстром - однаковою мірою добре володів правою і лівою рукою. Кажуть навіть, що він міг одночасно писати різні тексти різними руками. Однак більшість праць він написав лівою рукою справа наліво."Автопортрет"

Номер слайду 7

У 1516 році переїхав до Франції як придворний художник, інженер, архітектор і механік. Тут він створив серію рисунків на тему всесвітнього потопу. Але у Франції Леонардо майже не малював, у майстра оніміла права рука, і він насилу пересувався без сторонньої допомоги. Третій рік життя в Амбуазі 67-річний Леонардо провів у ліжку. 23 квітня 1519 року він залишив заповіт, а 2 травня помер в оточенні учнів і своїх шедеврів в Кло-Люсе. За словами Вазарі, да Вінчі помер на руках короля Франциска I, свого близького друга. 

Номер слайду 8

Винаходи Леонардо дійсно був " винахідником " , тобто інженером , і, мабуть , були праві ті , хто називав його найбільшим інженером з усіх, кого знала історія. Історики техніки налічують сотні винаходів Леонардо , розсіяних по його зошитам у вигляді креслень , іноді з короткими виразними ремарками , але часто без єдиного слова пояснення , як якщо б стрімкий політ фантазії винахідника не дозволяв йому зупинятися на словесних роз'ясненнях . Часто креслення повторюються , вже описані пристосування модифікуються і удосконалюються , причому часом це відбувається через багато років , що свідчить про серйозне ставлення конструктора , а не про мінливих примхах художника . Колісцевий замок. Пістолет з колісцевим замком. Це єдиний винахід да Вінчі, який почав застосовуватись ще при його житті, аж до XVIII століття. У своїй праці «Codex Atlanticus» Леонардо описав принцип колісцевого замка. Він полягав у тому, що спусковий механізм, розташований в центрі гвинтовий пружини, яка ланцюгом з'єднується з колесом. Колесо при обертанні зачіпає кресало і висікає іскру.

Номер слайду 9

Повітряний гвинт (вертоліт)Піднімати в повітря вертоліт да Вінчі мав великий гвинт, на лопаті якого була натягнута парусина. Передбачалося, що чотири повітроплавця, розкручуючи гвинт, могли б створити тягу і тиск на лопаті, які піднімуть вертоліт вгору.

Номер слайду 10

Танк. Працюючи у герцога Міланського Людовіко Сфорца, да Вінчі запропонував йому, схему військового апарату, яку сучасники називають прототипом танка. Це був подібний на таз фургон у формі черепахи, оснащений зі всіх сторін тридцяти шести пушками. В середині по ідеї повинно було бути вісім чоловік, які керували машиною, направляючи її в стрій ворожого війська. Машина рухалась завдяки зубчастим колесикам. Схема танку містить цікавий факт. Передні колеса на відміну від задніх рухалися в протилежну сторону. Це заважало руху танка. На думку істориків, да Вінчі зробив помилку свідомо, через те, що боявся Сфорцу, який міг збудувати по його схемах танк, що міг принести людям шкоди. По іншій версії він боявся, що схему захоплять вороги

Номер слайду 11

Водолазний костюм. Водолазний костюм був придуманий Леонардо для венеціанців, яким постійно доводилося відбивати морські військові атаки. Костюм складався зі шкіри, шолом був оснащений скляними лінзами, взуття водолаза металевим вантажем. Водолази да Вінчі могли дихати за допомогою підводного дзвону з повітрям, надягали маски зі скляними отворами, крізь які можна було бачити під водою. В іншому варіанті концепту водолази могли дихати за допомогою винних бутлів, наповнених повітрям.

Номер слайду 12

Живопис Як живописець , Леонардо да Вінчі створив приголомшливий ефект димки між картиною і глядачем. Його художня спадщина не численна. У всьому світі на слуху назви таких картин , як « Дама з горностаєм » , « Джоконда» , «Мадонна Літта» , «Благовіщення» , « Таємна Вечеря » , «Портрет Джіневри де Бенч ». Роботи да Вінчі донині - еталон майстерності. Багато з ім'ям Леонардо да Вінчі асоціюють справжнє мистецтво , обдарованість . Окультисти вважають його « присвяченим » , людиною від Бога , який по своїй волі спустився на землю щоб допомогти людям , ставши двигуном прогресу . Для його часів такі знання (анатомія , механізми) були не просто фантастикою , нововведенням , а скоріше нонсенсом . Портрет музиканта. Прекрасна Ферроньєра

Номер слайду 13

Мона Ліза (Джоконда)«Мона Ліза» - портрет молодої жінки , написаний італійським художником Леонардо да Вінчі близько 1503 року. Картина є одним з найвідоміших творів живопису в світі. Відноситься до епохи Відродження. Виставлена ​​в Луврі (Париж , Франція ) . Особистість , зображену на портреті , складно ідентифікувати. До сьогоднішнього дня з цього приводу було висловлено багато спірних і , часом , абсурдних думок : Дружина флорентійського торговця дель Джокондо. Катерина СфорцаІзабелла д'Есте. Просто ідеальна жінка. Молодий юнак у жіночому вбранні

Номер слайду 14

Мадонна Літта. Мадонна в скелях

Номер слайду 15

Свята Анна, Мадонна з немовлям і ягням. Вакх

Номер слайду 16

Скапільята. Сальватор Мунді

Номер слайду 17

Хрещення Христа Жіночий портрет у профіль

Номер слайду 18

Цікаві факти про Леонардо да Вінчі1. Леонардо народився в родині багатого нотаріуса і землевласника П’єро да Вінчі, його матір’ю була проста селянка Катерина. Він одержав непогану домашню освіту, однак йому не вистачало систематичних занять грецькою і латиною.2. Він віртуозно грав на лірі. Коли в суді Мілана розглядалася справа Леонардо, він фігурував там саме як музикант, а не як художник чи винахідник.3. Є підстави вважати, що Леонардо був гомосексуалістом. Коли художник вчився в майстерні Вероккіо, його обвинуватили в домаганні до хлопчика, що позував йому в його роботах. Суд виправдав його.4. За однією з теорій, Мона Ліза посміхається від усвідомлення таємниці для усіх своєї вагітності .5. За іншою версією, Джоконду розважали музиканти і клоуни в той час, як вона позувала художнику.6. Є ще одна теорія, відповідно до якої, ”Мона Ліза” – це автопортрет Леонардо.7. Леонардо, як відомо , не залишив жодного автопортрету, який би міг йому бути однозначно приписаний. Учені засумнівалися в тім, що знаменитий автопортрет сангіной Леонардо (традиційно датується 1512-1515 роками), що зображує його в старості, є таким. Вважають, що, можливо, це всього лише етюд голови апостола для ”Таємної вечері”. Сумніви в тім, що це автопортрет художника, висловлювалися з XІ століття, останнім їх висловив недавно один з найбільших фахівців по Леонардо, професор П’єтро Марані.8. Вчені Амстердамського університету і фахівці зі США, вивчивши загадкову посмішку Джоконди за допомогою нової комп’ютерної програми, розгадали її склад: за їхніми даними, вона містить 83% щастя, 9% зневаги, 6% страху і 2% злості.9. Білл Гейтс за 30 млн доларів у 1994 році придбав Codex Leіcester – збірник робіт Леонардо да Вінчі. З 2003 року воно демонструється в Музеї Мистецтв Сіетла.10. Леонардо любив воду: він розробив інструкції з підводних занурень, винайшов і описав прилад для підводного занурення, дихальний апарат для підводного плавання. Усі винаходи Леонардо лягли в основу сучасного підводного спорядження.11. Леонардо першим пояснив, чому небо синє. У книзі ”Про живопис” він писав: ”Синява неба відбувається завдяки шару освітлених часток повітря, що розташований між Землею і чорністю, що нагорі знаходиться”.12. Спостереження місяця у фазі зростаючого півмісяця привели Леонардо до одного з важливих наукових відкриттів – дослідник встановив, що сонячне світло відбивається від Землі і повертається до місяця у вигляді вторинного підсвічування.13. Леонардо був амбідекстром – в однаковому ступені добре володів правою і лівою руками. Він страждав дислексією (порушенням здатності читати) – цю недугу, так званою, ”словесною сліпотою”, пов’язують зі зниженою активністю мозку у визначеній зоні лівої півкулі. Як відомо, Леонардо писав дзеркальним способом.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 вересня 2020
Переглядів
3545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку