Презентация на тему "Лингвистическая сказка" для учащихся 5-6-х классов

Про матеріал

Данная презентация подготовлена учащимися 6 класса как проект по теме "Лингвистическая сказка". В ней удачно подобран материал сравнения сказки литературной и лингвистической, составлен алгоритм по написанию лингвистической сказки. Удачны иллюстрации, высказывания о сказках великих писателей. Данный материал поможет учащимся творчески подойти к написанию своих авторских сказок, развивая фантазию и совершенствуя грамотность.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ результатів роботи над проектом: “Лінгвістичні казки” учнів 6-А класу: Епіграф до уроку Чернієвської Д. “Казки належить до найдавніших витворів Пахомової С. людського духу і глибину таких далеких від нас часів, Керівник проекту якої не досягає жодна людська історія вчиель російської мови та В. Гнатюк зарубіжної літератури Лисякова Тамара Миколаївна ”

Номер слайду 2

Тема дослідження групи: “Чарівний світ казок. Лінгвістичні казки” Проблемне питання: Коли виникла казка, її різновиди. Чи допомагає лінгвістична казка вивченню матеріалу уроку? Цілі нашого дослідження: дослідити період виникнення казок, їх різновиди, особливості роботи над лінгвістичною казкою.

Номер слайду 3

Казки є одним з найпоширеніших видів оповідальної народної творчості. На земній кулі нема жодного народу, який би не створив свого казкового епосу.  Кожен народ має свої казки і сюжети, в якій він вкладає свою життєву і соціальну філософію, зумовлену побутом та історією.      Казка – фольклорний розповідний твір про вигадані, а часто й фантастичні події. За своїм змістом і поетикою казки близько стоять до сказань, легенд, билин і баладних пісень. Вони широко використовують пісні, приказки й прислів’я, загадки й замовляння. Термін “казка” походить від слова казати (казки розказуються). За часом виникнення казки належать до найдавніших форм народної творчості. Вони дуже популярні серед усіх народів світу й відзначаються захоплюючим сюжетом.

Номер слайду 4

Основною жанровою ознакою казки в цілому є фантастика. Відтворюючи дійсність, казка не вдається до вимислу порушення правдоподібності зміщення реального плану.      Українські народні казки – складний жанр, він об’єднує твори різні за походженням, змістом і стилем. Одні казки виділяються своєрідним складом дійових осіб, другі – фантастичністю сюжету, треті – соціально-побутовими конфліктами. Тому казку поділяють на 3-ри жанрових різновиди: - казки про тварин (птахів, рослин, комах); - чарівні (їх іноді називають героїчні чи фантастичні); - суспільно-побутові (реалістичні, новелістичні).      В казках про тварин неправдоподібно товаришують, одружуються, співають, танцюють звірі.

Номер слайду 5

Ще більш неправдоподібним є вимисел у фантастичних казках, в яких все – персонажі, чудодійні предмети, сама дія – просякнута незвичайною атмосферою.      Без фантастики нема і побутових казок хоча вони й ближчі до реальності, до соціальних і побутових проблем українського села.      Найдавнішими з них є казки про тварин, хоча в українській народній творчості, вони давно втратили свій первісний характер. Лише в окремих казкових творах береглися короткі згадки про походження звірів і птахів.      Фантастичні казки. Головний їх зміст – богатирський подвиг у здійсненні якого героєві допомагають мудрі сили природи, котрі дають йому пораду, сприяють різними способами.

Номер слайду 6

  Соціально-побутові сюжети цих казок побудовані на обігруванні типових рис негативних персонажів в комічні, фактично фантастичні ситуації.      В українській, як і в російсьій казці, приділяється багато уваги побутовим реаліям. Це іноді не на користь літературним якостям казки, але з іншого боку, українські та російські казки містять багаті відомості для вивчення матеріальної і духовної історії українського і російського народів.      Нині з усного побутування казку витісняють технічні засоби інформації. Однак і в них народна казка залишається популярною, людям, а особливо дітям, притаманний потяг до надзвичайного і водночас простого. У народної казки і тепер широке коло читачів, як серед дітей. так і серед дорослих, причому різного освітнього рівня.

Номер слайду 7

«Затишно дітям в пазусі казок. Отак би й слухав про царя Салтана або про те, як весело козак обманював турецького султана. Про карих коней з полуменем грив, про чаклуна, що все на світі може. І хто б там що не говорив, а згине зло і правда переможе!» Так сказала про казку Ліна Костенко. Відомий український педагог Василь Сухомлинський вважав, що казки, прочитані в дитинстві, назавжди відкладають у серці “зернятка людяності, з яких складається совість”.

Номер слайду 8

Лінгвістична казка -це казка про лінгвістичні поняття та правила з російської або української мови . В лінгвістичних казках інші герої – лінгвістичні поняття, слова, букви. Особливості лінгвістичної казки: Лінгіистична казка розкриває нам закони і правила мови. Їй притаманні казкові елементи: чарівні перевтілювання, казкові герої… Зрозуміло, що лінгвістична казка багатого взяла від фольклорної казки. Композицію лінгвістичної казки складают приказка, зачин, казкове дійство та концівка.

Номер слайду 9

Чим відрізняєься лінгвістична казка від звичайної, фольклорної? Лінгвістична казка пізнавальна. Сюжет лінгвістичних казок будується на лінгвістичних поняттях і правилах мови. . Вона є різновидом предметної казки. Герої – букви, слова, лінгвістичні поняття, які знаходяться в особливому місті – царстві, королівстві... Усі вони різні - сильні, добрі, нестримані, непередбачені… В лінгвістичних казках не можна допускати фактичні помилки (знання російської або української мов є обов’язковим, як і знання лінгвістичних понять. При написанні лінгвістичної казки необхідно виконувати всі умови, добре знати орфографічні правила (інакше ви напишите неправильну казку).

Номер слайду 10

Алгоритм Як написати лінгвістичну казку * Визначьте, на кого розрахована казка і в якої ситуації ви будете ії розказувати. * Оберить лінгвістичний матеріал, інформацію про лінгвістичні поняття та правила мови. * Продумайте, які герої будуть дійовими особами. * Продумайте композицію, придумайте сюжет. * Составьте план. * Запишить казку. Коли це необхідно, зрробіть илюстрацію. * Перевірте, чи немає логічних або фактичних помилок. * Відредагуйте текст. * Підготуйтесь до усного розказу, продумайте, які жести (рухи) будуть вчасними, як буде звучати голос. * Прорепетуйте виступ.

Номер слайду 11

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА: http://images.google.ru/images?q http://images.yandex.ua/yandsearch?text http://school13.kot.poltava.ua/Korol.htm http://www.ukrlib.com.ua/referats/printout.php?id=335

ppt
Додано
30 грудня 2017
Переглядів
2212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку