ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ "ЛІС"

Про матеріал
Презентація до параграфу 30 Ліс як екосистема, яруси лісу, види лісу як допомога при викладанні матеріалу у 5 класі. До Підручникв інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти "Довкілля" Григоровича
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІСЯК ЕКОСИСТЕМА

Номер слайду 2

Різні види рослин, що пристосувалися до життя в певній місцевості, взаємодіють так, щоб якомога ефективніше використовувати природні ресурси: вологу, освітленість тощо. Разом вони утворюють рослинні угруповання. Наприклад, рослинними угрупованнями є сукупність рослин лісів, боліт, степів, луків, пустель тощо. А сукупність організмів, що взаємодіють між собою та з певним середовищем існування, утворюючи систему, називають ЕКОСИСТЕМОЮ.

Номер слайду 3

Дослідники й дослідниці природи знають: щоб помилуватися весняними пролісками, назбирати грибів чи ягід, потрібно йти не на луки чи в поле, а в ліс. Ліси — це природні рослинні угруповання, де всі організми пов’язані харчовими ланцюгами, залежать один від одного та від умов, у яких вони проживають.

Номер слайду 4

Ліс має певну структуру. Усі рослини в ньому ростуть у вертикальних ярусах.

Номер слайду 5

Перший (найвищий) ярус — ярус крон — його опанували світлолюбні дерев’янисті рослини, чиї крони займають найвигідніше положення й отримують найбільше сонячного світла. Це дуб, береза, сосна, клен, граб, бук, вільха тощо.

Номер слайду 6

Другий чагарниковий ярус займають кущі та молоді дерева. Це ожина, шипшина, ліщина, глід, терен, бузина, малина тощо.

Номер слайду 7

Третій ярус — трав'янисті рослини. Навесні в лісі можна побачити цвіт підсніжників, пролісків, рясту. Ці рослини світлолюбні. Тож вони поспішають утворити насіння, поки дерева й чагарники ще не розпустили листя і сонячного світла вдосталь. Улітку, коли дерева вкриті листям, на рівні ґрунту стає зовсім мало світла та багато вологи. Серед трав’янистих рослин також зустрічаються папороті, мати-й-мачуха, чистотіл звичайний тощо.

Номер слайду 8

Організми четвертого ярусу — приземного — найменші за розміром. У нижній частині лісу ростуть мохи, гриби та лишайники.

Номер слайду 9

За видовим складом рослин виділяють три типи лісів: хвойні, широколистяні та мішані. Хвойні ліси розташовані переважно в місцях із холодним кліматом. Також хвойні ліси вкривають більшість гір

Номер слайду 10

Хвойні рослини (ялина, сосна тощо) мають видовжені вузькі листки — голки, які можуть витримувати низькі температури. Саме тому більшість хвойних рослин — вічнозелені, тобто не скидають листя на зиму

Номер слайду 11

У хвойних лісах, де на трав’янистий ярус потрапляє багато світла, ростуть верес, простріл звичайний, або сон-трава, чебрець звичайний тощо. У хвойних лісах зі щільним ярусом крон трав’янистий ярус розвинений слабко. Тут можна побачити тіньовитривалі папороті, ліннею північну, мохи, що оселяються на поверхні ґрунту, каменях і стовбурах дерев.

Номер слайду 12

У широколистяних лісах ростуть рослини з широкими листковими пластинками. Серед дерев є могутні дуби та буки, стрункі липи, берези тощо. Кущі представлені ліщиною, терном і брусницею, а серед трав’янистих рослин можна побачити анемону, ряст, проліски й мохи.

Номер слайду 13

Більшість широколистяних лісів зосереджена в помірному поясі, де відбувається зміна пір року. Тому рослинам цих лісів властиве явище листопаду

Номер слайду 14

Мішані ліси — території на яких переважають хвойно-широколистяні лісові природні комплекси. Серед мішаних лісів виділяють тропічні та субтропічні ліси.

Номер слайду 15

Тропічні ліси розташовані поблизу екватора. Тут ростуть теплолюбні вічнозелені та листопадні дерева, зокрема різні види пальм, ебенове або чорне дерево, серед чагарників — лавр, а трави представлені бамбуком, бананом тощо

Номер слайду 16

До субтропічних відносять широколистяні ліси з певною частиною вічнозелених рослин, що ростуть у посушливому теплому або навіть жаркому кліматі. Рослинами субтропічних лісів є величезні евкаліпти, південні буки, але трапляються й звичні для нас сосни й дуби.

Номер слайду 17

ПІДСУМОКЛіси — надзвичайно важливі рослинні угруповання, які мають свою структуру — ярусність. За типом рослин, що переважають у лісі, виділяють хвойні, широко-колистяні та мішані ліси.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чайковська Віталіна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
8587
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку