Презентація на тему: “Літературний альманах «Русалка Дністрова»”

Про матеріал
Презентація на тему: “Літературний альманах «Русалка Дністрова».” “Русалка Дністрова” це — був перший український журнал про культуру, в якому одразу все — народні пісні, авторські вірші, переклади закордонних авторів, статті з історії та оригінальні історичні документи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: “Літературний альманах «Русалка Дністрова»”

Номер слайду 2

“Русалка Дністрова” це — був перший український журнал про культуру, в якому одразу все — народні пісні, авторські вірші, переклади закордонних авторів, статті з історії та оригінальні історичні документи.“Русалка Дністрова” — перше українське медіа в Австрійській імперії. Перше НЕЗАЛЕЖНЕ медіа!

Номер слайду 3

“Русалка Дністрова” – це журнал, який зображає ідеї Романтизму. Що ж це таке?Аби відповісти на це питання, потрібна спочатку розібратися з Просвітництвом та Класицизмом. Ідеї Просвітництва зробили Велику Французьку Революцію. Філософи Просвітництва критикували абсолютну владу короля та феодалів, критикували владу церкви, говорили, що у суспільстві повинна тріумфувати влада розуму та розумних людей — науковців, філософів, підприємців.

Номер слайду 4

Важливу роль у Просвітництві відіграла кава. Так, саме кава, вам не почулося. Європейці відкрили Америку, привезли до Європи каву, навчилися її смачно варити та подавати. Науковці, філософи, робили відкриття та хотіли їх комусь і десь презентувати. І от, в Лондоні, в Оксфорді відкрили кав’ярню. Там збиралися математики, фізики, історики, письменники, робили свої презентації, а люди приходили, купували каву, слухали та дискутували. Здавалося, ідеальна штука — наука. Все можна точно виміряти? пояснити. Звісно, влада має належати науковцям. Ну, не їм напряму. А королю чи парламенту, який творить політику, зважаючи на точні дані науковців та ідеї філософів.

Номер слайду 5

Поряд з Просвітництвом як ідеологією суспільно-політичною, розвивається Класицизм, який є ідеологією мистецтва та культури. В чому його суть? Класицизм певен, що культура повинна слугувати інтересам аристократії та верхам суспільства.Ідеї Класицизму — елітарні та логічні, вони мають сенс. Але. Знайшлися людей, котрим Класицизм дуже не подобався. Так само їм не подобалося Просвітництво. Бо воно могло дати відповідь на питання “як?” – як працюють сили природи, як працює наука, як робити ідеальну літературу. Однак, Просвітництво не давало розуміння поняттю “що?”, тобто не вдавалося у глибоке шукання сутності речей та явищ.

Номер слайду 6

Так і виник Романтизм — як ідея, що заперечувала Просвітництво та Класицизм. Одним з перших філософів Романтизму був Фрідріх Шеллінг. Він написав книгу “Філософія міфології та одкровення”. Там він говорив, що одкровення — це явище, котре існує в будь-яких релігіях: первісних, язичницьких, сучасних. Міфологія, яка була перед християнством — теж транслює всі головні принципи релігії. Тому є міф — це віра. Одкровення — це знання. І в сукупності вони створюють повноцінну людину — ту яка знає і вірить. В цьому ключ до пізнання романтизму. Якщо Просвітництво топило тільки за розум, раціоналізм, то Романтизм говорив, що важливі почуття, інтуїція, віра. Багато хто потім думав: Романтизм — дурний, відкидає розум. Але Романтизм не заперечував розум та рацію. Він просто доповнював їх почуттями, емоціями та ірраціональним.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ідеям Шеллінга. передувала діяльність літературної групи “Буря і натиск”. Туди входили відомі поети Вольфганг Гете і Фрідріх Шиллер. “Буря” проіснувала в період 1767 – 1785 років й активно протистояла класицизму. Отже, Романтизм виникає як антитеза, протилежність Класицизму та Просвітництву. Якщо Класицизм — елітатарний, він для аристократії, він шукає джерела у високій античній культурі, то Романтизм каже: стоп, чуваки, ідеї та джерела можна шукати в народі, у простих людях, у селі, у природі. Романтизм стає міфологічним, містичним. Він обирає фольклор, а не академічні джерела, творить певну магію та фантастику.

Номер слайду 9

І от є у нас Шашкевич, Вагилевич, Головацький. Це “Руська Трійця”. Вони видають “Русалку Дністрову” – журнал про культуру, який написаний живою, народною мовою. Що таке “Руська Трійця”. Це — літературна організація. Не офіційна, не зареєстрована. Але хто тоді реєстрував літературні організації? Вони виникали самостійно, як зібрання у лондонських кав’ярнях, про які ми вже згадували. Хлопці ставлять мету: селяни повинні вчитися, масово долучатися до освіти та знань.“Руська Трійця” хотіла популяризувати в суспільстві просту, народну мову та творити журнал, а потім — книги, газети, освіту, теж народною мовою. А що була тоді якась не народна мова? Так, була. Освіту та літературу тоді поширювала Церква. А писало Греко-католицьке духовенство церковнослов’янською мовою, яку звичайні люди не розуміли. Тому “Руська Трійця” ставить чітку мету: перенести народу, зрозумілу мову — в журнал, поширити цей журнал, надихнути інших українських поетів, священників, вчителів га читання й писання народною мовою.

Номер слайду 10

І от, ідея видання такого журналу почала передаватися сарафанним радіо від священника до священника. Шашкевич спочатку хотів видати “Русалку” у Львові. Але місцеві отці сказали, що церква таке не підтримає. Мовляв, як це писати простою мовою та ще й кирилицею. До речі, багато церковних текстів тоді були написані латинкою. Коли вже чутка про видання журналу дійшла до єпископів, то вони засудили ідею “Русалки” як “негідну, непристойну і, можливо, підривну”. Але чуваки її все ж видали. 1000 журналів приїхала до Львова. Поліція, дізнавшись про це, організувала облаву, та конфіскувала майже весь наклад. Але ключове слово — майже. 200 екземплярів таки розійшлися по Львову та інших містах. Фактично, що отримали ті 200 українців, котрі прочитали журнал? Вони отримали медіа, зроблене простою, народною, новою мовою. Якщо до “Русалки” поезію писали та видавали мовою церковною, поети писали панегірики та пафосні вірші на честь мертвих князів або ще живих священиків, то вірші у “Русалці Дністровій” – про повсякденне життя людей, природу, романтичні почуття.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Висновки Який з цього всього висновок? “Русалка Дністрова”— це журнал, на який був запит в невеликої, проте активної частини українського суспільства Австрійської імперії. “Руська Трійця” збирала народні пісні, вивчала історію та видавала альманах. Вся ця діяльність відповідала трендам того часу: у Європі популярним був Романтизм — філософія та ідеологія, котра шукала джерела творчості та ідей в народі, ідеалізувала народ, захоплювалася історією, минулим, міфами. Фактично, поети та творці журналів епохи Романтизму зробили те, що ми маємо сьогодні: вони хотіли започаткувати масову культуру, щоби будь-яка просто людина вміла читати, писати, була освіченою. Бо в цьому й суть Нації. Бо Нація — це народ, який читає одній й ті самі книги, уявляє себе Нацією. Фактично, романтики й створили Націю. Бо не може бути тільки один розум. Потрібні почуття та емоції. Бо тільки тоді — людина є повноцінна.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Павлух Іванна
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
5865
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку