Презентація на тему "Мацуо Басьо.Хайку"

Про матеріал
зимова злива, сніг, лід, чорний колір – це образи зими; спів жаб, квіти сакури – образи весни; соловей, зозуля, «день посадки бамбука» – образи літа; хризантеми, жовте листя, дощ, місяць – образи осені.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зарубіжна література. Мацуо Басьо

Номер слайду 2

Що таке хайку?Хайка- це неримований короткий вірш, складається з 17 складів. Складаєтьс з 5-7-5. Приклади хайку: Невже заснула. Душу солов'‎ю довіривши свою,Верба плакуча?

Номер слайду 3

Приклади хайку

Номер слайду 4

Мацуо Басьо(1664-1694)

Номер слайду 5

МАЦУО БАСЬОЯпонська поезія XVII сторіччя, як це було й раніше у переломні епохи, відігравала провідну роль у формуванні нового мистецтва. Головне, що поезія в цю епоху була масовим видом мистецтва; вірші читали, вчили напам'ять. На перший план вийшли комічні жанри поезії, величезним успіхом користувався жанр хокку (дотепність, жарт). У кінці хайянської епохи строфи танка почали об'єднувати у довгі ланцюги. Поступово виникли складні правила, народилась нова літературна форма — ренга (нанизування строфи). Для складання ренги збирались поетичні гуртки, строфи складались почергово. Першу строфу (хокку) доручали кращому поету, а всього строф могло бути 36 (касен) або сто (хякуін). Ренга — це сюїта з несподіваним поворотом сюжету, котрий немов викреслює зигзаги. Жорсткі правила обмежували поета, прописуючи йому, у котрій за порядком строф має виникнути образ місяця, а в котрій не можна згадувати богів і будд. Одна тема розвивалась зазвичай упродовж трьох строф. Хокку мало бути перейняте настроями, навіяними певними порами року, в ньому була заборонена тема кохання й панував пейзаж. З'явилися збірки хокку. Воно поступово відділялось від ренги і виокремилося в самостійний жанр — значна подія в японській літературі. Саме хокку стало удачливим суперником танки. Городянам нелегко було засвоювати правила ренги. З'явились свого роду літературні цехи. Професійний майстер на чолі групи учнів створював свою школу з особливими прийомами і технічними засобами. Ці уроки давали йому кошти на прожиток. Найбільш відомими в XVII сторіччі були поетичні школи Теймон і Данрін. Школа Теймон відрізнялась сухим академізмом, а школа Данрін цінувала свіжість, експромт, швидкість; за один день деякі поети могли створити тисячі строф, вірші набували легкості, але не глибини, хоча з-поміж них зустрічались справжні поетичні знахідки. Однак Басьо засуджував надто велику поспішність і недбалість подібних творів.

Номер слайду 6

ОСНОВНІ ДАТИ МАЦУО БАСЬО1644 – народився в замковому місті Уено провінції Іга;1672 – покинув рідне місто і відправився в Едо (Токіо) з томиком своїх віршів;1684 – покинув Едо і відправився мандрувати по Японії;1694 – помер в місті Осака.

Номер слайду 7

ОБРАЗИ ХАЙКУзимова злива, сніг, лід, чорний колір – це образи зими;спів жаб, квіти сакури – образи весни;соловей, зозуля, «день посадки бамбука» – образи літа;хризантеми, жовте листя, дощ, місяць – образи осені.

Номер слайду 8

ДОМАШНЯ РОБОТАВивчити 5-9тхайку

pptx
Додав(-ла)
Щербань Володя
Додано
24 березня 2022
Переглядів
2049
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку