Презентація на тему: Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле.

Про матеріал
Презентацію уроку на тему «Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле.» можна використовувати у 9-х класах при формуванні вмінь і навичок,для дистанційного навчання в ZOOM.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Магнітні явища. Дослід Ерстеда. Магнітне поле. Ви дізнаєтеся:1. Які тіла називають магнітами.2. Властивості магнітів3. Що називають магнітним полем

Номер слайду 2

Домашнє завдання. Опрацювати §1, Виконати вправу 1(1,2,3,5)

Номер слайду 3

Поміркуйте. Де в житті ви стикалися з терміном магніт?Як ви вважаєте, що таке магніт? Де на Вашу думку використовують магніти і для чого?

Номер слайду 4

Історія магніту. Найбільш популярна легенда про винайдення магніту прийшла із Греції.Їй більше 4000 років. Пастух Магнус пас своїх овець у горах Магнесії. Металевий накінечник його палки притягнувся до великого чорного каменя і відірвати він її не зміг. Тоді він викопав цей камінь,забрав із собою. Чорний камінь назвали магнітом. В більшості країн «магніт» в перекладі – камінь кохання. Вже у 12ст. Магніт використовували у навігації китайські мандрівники та мореплавці

Номер слайду 5

Історія магніту. Перше наукове вивчення властивостей магніту було зроблено Петром Перегріном. У 1269 році з’явився твір «Книга про магніт» Більш ретельніше дослідив магнітні властивості англ. лікар Вільям Гільберт. У 1600 році він опублікував твір «Про властивості магніта»

Номер слайду 6

Тіла, які тривалий час зберігають магнітні властивості, називають постійними магнітами. Є штабовий і підковоподібний магніти. Основні властивості постійних магнітів: Магнітна дія магніту є різною на різних ділянках його поверхні.

Номер слайду 7

Ділянки, де магнітна дія виявляється найсильніше, називають полюсами магніту. Магніт має два полюси – північний N і південний S. Неможливо одержати магніт тільки з одним полюсом. Якщо його розділити на частини, то кожна із частин магніту матиме два полюси.

Номер слайду 8

Однойменні полюси магнітів відштовхуються. Різнойменні полюси магнітів притягуються. У разі нагрівання постійного магніту до певної температури його магнітні властивості зникають. Температуру, при досягненні якої постійні магніти втрачають магнітні властивості, називають точкою Кюрі.

Номер слайду 9

15 лютого 1820 р. данський фізик Ганс Крістіан Ерстед демонстрував студентам дослід із нагріванням провідника електричним струмом. У ході досліду було помічено, що під час проходження струму магнітна стрілка, розташована поблизу провідника, відхиляється і встановлюється перпендикулярно до провідника. Як тільки струм припинявся, стрілка поверталася в початкове положення. Так було з’ясовано, що електричний струм чинить певну магнітну дію. Дослід Ерстеда

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Досліди Ампера. Французький математик і фізик Андре Марі Ампер уперше почув про досліди Г. Ерстеда 4 вересня 1820 р. і вже за тиждень продемонстрував взаємодію двох паралельно розташованих провідників зі струмом. Аналізуючи результати дослідів, учений дійшов висновку: оскільки провідники є електрично незаряджені, їхнє притягання або відштовхування не може пояснюватися дією електричних сил, - «поведінка» провідників є наслідком дії магнітних сил.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Магнітне поле. Навколо намагніченого тіла й навколо провідника зі струмом існує поле – його називають магнітним. Магнітна взаємодія здійснюється з певною швидкістю через магнітне поле (першим такого висновку дійшов англійський фізик Майкл Фарадей. Магнітне поле також існує навколо будь-якої рухомої зарядженої частинки та навколо будь-якого рухомого зарядженого тіла і діє з певною силою на заряджені тіла та частинки, які рухаються в магнітному полі. Магнітне поле - це форма матерії, яка існує навколо намагнічених тіл, провідників зі струмом, рухомих заряджених тіл і частинок та діє на інші намагнічені тіла, провідники зі струмом, рухомі заряджені тіла й частинки, розташовані в цьому полі.

Номер слайду 14

Закріплення. Що називають постійними магнітами?Назвіть основні властивості постійних магнітів. Біля яких об’єктів існує магнітне поле? Наведіть приклади застосування магнітів у житті людини. Опишіть дослід Ерстеда. Що було з’ясовано в ході цього досліду?Опишіть досліди Ампера. Якого висновку дійшов Ампер аналізуючи результати дослідів?Чи можна назвати постійним магнітом нашу Землю?

Номер слайду 15

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
3007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку