Презентація на тему " Мальовничі куточки України"

Про матеріал
Презентація, яку слід можливо використовувати як на уроках природничого напрямку, так і на позакласних заходах .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дендрологічний парк “Софіївка”

Номер слайду 2

ЗМІСТНаукова робота4 Основна інформація про парк1Історія2 Об'єкти парку3 Довкілля5

Номер слайду 3

Національний дендрологічний парк „Софіївка” НАН України (м. Умань Черкаської обл.) є одним з найвидатніших творінь світового садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ — першої половини ХІХ ст.

Номер слайду 4

Історія: Парк «Софіївка» заснований у 1796 році власником міста Умані, магнатом Станіславом Щенсним Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької.

Номер слайду 5

Парк був створений у майже безлісій місцевості, розчленованій річкою Кам'янкою, балками та ярами, які врізалися в гранітове підложжя, що часто виходило на поверхню. При створенні парку вдало використано рельєф, але без заздалегідь наміченого плану.

Номер слайду 6

Парк починається з головного входу по вулиці Садовій. За ним йде центральна алея. Башти головного входу, споруджені у 1850 — 1852 роках, збереглися до нашого часу разом з в'їздними воротами та хвірткою.

Номер слайду 7

Тарпейська скеля розташована праворуч по ходу Головної алеї. На ній розташована дерев'яна альтанка легкої конструкції, що продовжує скелю. Вперше її встановлено в 1839 році.

Номер слайду 8

Посеред Нижнього ставу з широко роззявленої пащі змії, що звивається на камені, б'ється стовп води — фонтан «Змія». Вода надходить до фонтану по самопливному підземному водогону, викладеному з гранітного тесаного каменю вздовж дороги.

Номер слайду 9

Кожний куточок парку пов’язаний з переказами та романтичними історіями про сімейне життя Потоцьких.

Номер слайду 10

У Софіївці ведеться наукова робота в галузі дендрології, садівництва (зокрема вивчення, акліматизація та інтродукування цінних рослин), паркобудівництва, ботаніки та екології рослин.

Номер слайду 11

Крім екскурсій, в парку можна поплавати на паромі, гондолі, пропливти на човні підземною рікою Ахерон, прокататися на конях, як верхи, так і в екіпажі, сфотографуватися у строях, які були модні у XIX столітті, покататися на катамаранах і веслових човнах.

Номер слайду 12

Важко уявити, яких титанічних зусиль було докладено задля того, щоб дика місцевість перетворилася в казковий парк. Шедевр, що з'явився більше двохсот років тому, чарує нас і сьогодні, і є вічним пам'ятником найпрекраснішому почуттю – коханню.

Номер слайду 13

«Софіївка» названа одним із Семи чудес України і вважається справжнім шедевром світового садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ — першої половини ХІХ століть. На честь цього творіння природи свого часу навіть було названо планету – «Софіївка».

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Третяк Тетяна
Додано
3 січня 2021
Переглядів
1174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку