Презентація на тему:"Мінерали та гірські породи".

Про матеріал

сформувати в учнів поняття про гірські породи й мінерали, корисні копалини, розвивати практичні навички роботи з картою, вміння бачити залежність між фізико – географічними процесами та їх результатами, виховувати почуття колективізму, відповідальності за результати своєї роботи й роботи класу, прищеплювати любов до предмету, до багатств нашої країни, здійснювати екологічне виховання учнів, навчати найпростішим прийомам роботи з комп'ютером.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок № 2

Номер слайду 2

Тема уроку: Мінерали та гірські породи. Проектна діяльність: Очікувані результати діяльності на уроці поглиблення знань учнів про основні мінерали і гірські породи, що складають земну кору. Основні питання теми: 1.Походження гірських порід і мінералів 2. Зміни гірських порід

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань і досвіду учнів: Вчені вважають, що внутрішню будову Землі ще мало вивчено. А що знаєте ви про це?.. Розшифруйте схему:

Номер слайду 4

Мінерали і гірські породи Сьогодні нагода Бо найбільші тут З’явилася в нас Мінеральні світи. Зазирнути в надра Добувають у надрах Земні повсякчас. Вугілля і газ, Ресурси – багатства І нафту, й бурштин, Ви знаєте всі, І цінний алмаз.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Як же утворилися мінерали та гірські породи?

Номер слайду 7

Гірські породи діляться на МАГМАТИЧНІ (граніт, лабрадорит) МЕТАМОРФІЧНІ (вапняк перетворюється на мармур, піщаник – на кварцит, вугілля – на графіт) ОСАДОВІ (вугілля, крейда, черепашник та інші) У свою чергу осадові породи поділяються на уламкові, хімічні, органічні.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вулканічний туф Вулканічне скло ( обсідіан)

Номер слайду 10

Згрупуйте мінерали по групам. Золото, кварц, природний газ, алмаз, вода, сіль, сірка, коштовні камені

Номер слайду 11

Загадкова геологія Чорне як грак, А гріє, як сонце. Біла як цукор, але не солодка. Доки руки нею забрудниш, Розуму не матимеш. У воді росте, кохається, Вкинь у воду – злякаєшся. Порода гірського царства: Зі шпату, слюди і кварцу. Що таке: плине і ллється, Часом на камінь дереться, Як немає – все висихає Звір і птах помирає. Який мінерал найбільш міцний? Який мінерал найбільш м’який? Найдорожчий мінерал на Землі? Рідкий у звичайних умовах метал, у 13,5 разів важчий за воду?

Номер слайду 12

Тестова перевірка: 1.Найваща рідина на нашій планеті А) вода; Б) ртуть; В) нафта. 2. Крейда і вапняк належать до типу гірських порід: А) осадових; Б) магматичних; В) метаморфічна. 3. У цих породах знаходяться відтиски прадавніх рослин і тварин: А) осадових; Б) магматичних; В) метаморфічна. Мінерали – це… А) сполучення кількох речовин; Б) скупчення однієї речовини у великій кількості; В) однорідні тіла, які складаються з однієї речовини. 5. Корисні копалини – це… А) мінерали і гірські породи, які використовує людина у своїй діяльності; Б) мінерали, які використовує людина у своїй діяльності; В) гірські породи, які людина використовує у своїй діяльності. 6. Найпоширеніший мінерал у земній корі: А) алюміній; Б) вапняк; В) алмаз. 7. З паливних корисних копалин України Найкраще забезпечена: А) нафтою; Б) бурим вугіллям; В) кам’яним вугіллям; Г) природним газом. 8. Глину, вапняк відносяться до групи корисних копалин: А) рудних; Б) нерудних; В) паливних. 9. Гірські породи, змінені в умовах великого тиску і високої температури: А) магматичні; Б) осадові; В) метаморфічні. 10. Природний газ, вугілля, нафта відносяться до класу корисних копалин: А) рудних; Б) паливних; В) нерудних. 11. За походженням гірські породи поділяються на: А) магматичні, хімічні, рудні; Б) магматичні, осадові, метаморфічні; В) метаморфічні, осадові, паливні. 12. Осадова порода органічного походження: А) кварцит; Б) кам’яна сіль; В) кам’яне вугілля; Г) мармур.

Номер слайду 13

БУКВЕННИЙ КАЛАМБУР КАПЯВН… ТРОФ… ФАНАТ… ЛІСЬ… РІСКА… УЛЯГІВЛ… ТАРІНГ…

Номер слайду 14

БУКВЕННИЙ КАЛАМБУР КАПЯВН… (Вапняк) ТРОФ… (Торф) ФАНАТ… (Нафта) ЛІСЬ… (Сіль) РІСКА… (Сірка) УЛЯГІВЛ… (Вугілля) ТАРІНГ… (Граніт)

Номер слайду 15

Мінерали… Прекрасний витвір природи. Вони захоплювали людину з найдавніших часів, Камені хвилюють нашу уяву своєю гармонією форм, Своєю яскравістю і багатогранним забарвленням, Своїми властивостями і немеркнучою красою. Це як книга, яка завжди відкрита перед очима, Але ніколи до кінця не буде прочитана, скільки б її не читали.

Номер слайду 16

Домашнє завдання Опрацювати параграф підручника Підготувати повідомлення « Використання гірських порід і мінералів»

ppt
Додано
25 жовтня 2018
Переглядів
7226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку