Презентація на тему "Мінеральні ресурси України.Паливна пром.Видобування вугілля,нафти.газу в Україні".

Про матеріал
Презентація на тему "Мінеральні ресурси.Паливна пром.Видобування вугілля,нафти.газу в україніі" дозволить визначити географію,проблеми та перспективи розвитку паливної промисловості україни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мінеральні ресурси та ресурсозабезпеченість. Паливні ресурси України.

Номер слайду 2

Мінеральні ресурси ПАЛИВНІ корисні копалини Мають осадкове походження знаходяться на чохлах давніх платформ і їхніх внутрішніх і крайових прогинах РУДНІ корисні копалини Звичайно знаходяться на фундаментах виступах (щитах) давніх платформ, а також складчастих областях. НЕРУДНІ корисні копалини Родовища трапляються як на платформенних, так і в складчастих областях. ЧИ ОДНАКОВО РОЗПОДІЛЕНІ МІНЕРАЛЬНІ РЕСУРСИ У СВІТІ?

Номер слайду 3

Паливно-енергетичний комплекс – це сукупність підприємств, що спеціалізується на видобутку, переробці та споживанні палива, виробництва електроенергії та передачі її споживачу.

Номер слайду 4

Структура ПЕК Паливна промисловість: вугільна газова нафтова горюче сланцева торфяна Електроенергетика: теплоенергетика атомна енергетика гідроенергетика

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Власні паливні ресурси забезпечують лише 58 % потреб України, інша їх імпортується (г.ч. з Росії і Туркменістану). Окремими видами палива Україна забезпечена лише на 20-30 % і тільки вугіллям - на 100 %.

Номер слайду 7

Вугільна промисловість України

Номер слайду 8

Вугільна промисловість

Номер слайду 9

Вугілля Чорна металургія Електроенергетика Паливо Сировина для хімічної промисловості

Номер слайду 10

Відкритий спосіб видобутку вугілля

Номер слайду 11

Підземний спосіб видобутку Шахта

Номер слайду 12

При збагаченні утворюються відвали «пустої породи » -террикони

Номер слайду 13

Вугільна промисловість    Вугільна промисловість в економіці України має тривалу історію. За походженням та геологічним віком вугілля поділяють на буре (наймолодше), кам’яне (давнє) та антрацит (найдавніше). Чим вугілля старше, тим вища його теплотворна здатність через більший вміст вуглецю. Вугілля характеризується зольністю – вмістом у відсотках неспалимого залишку (золи), що утворюється з домішок до вуглецю. Також визначають вміст сірки у вугіллі. За якістю розрізняють кілька марок вугілля. Понад 3/4 вугілля, що його видобувають в Україні, належать до енергетичних, які використовують на ТЕС. Найбільш якісна марка енергетичного вугілля – антрацит (А): його теплотворний коефіцієнт становить 1,2, містить 92 – 97 % вуглецю, горить без полум’я, диму і запаху. Також існує довгополуменева (Д) марка енергетичного вугілля з теплотворним кое фіцієнтом 1, що містить 75 – 90 % вуглецю. Найменш якісним є буре вугілля (Б). Вугілля, що його використовують у чорній металургії, називають коксівним (К). 

Номер слайду 14

Кам'яне вугілля Антрацит – найбільш якісний сорт вугілля Кам'яне вугілля - тверда горюча корисна копалина, один з видів вугілля викопного, проміжний між бурим вугіллям і антрацитом.

Номер слайду 15

Новий спосіб видобутку вугілля – вугільними комбайнами. Старий-відбійними молотками.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Видобування кам’яного вугілля    Донецький вугільний басейн (Донбас) був відкритий у 1721 р. російським рудознавцем Григорієм Капустіним поблизу Лисичанська. Там у 1795 р. була споруджена перша в Україні кам’яновугільна шахта. Вугленосні площі в Донбасі становлять понад 150 тис. кмІ, там зосереджено близько 98 % запасів кам’яного вугілля України. З них близько 1/3 припадає на Донецьку область. Вугілля Донбасу дуже якісне: майже 45 % від загальних запасів становить коксівне вугілля, багато висококалорійного антрациту.

Номер слайду 18

Донецький басейн (Донбасс) Містить 92% запасів кам'яного вугілля України. Його S=50 тис. км2. Видобуток ведеться на глибині 1000- 1200 м,шари під кутом. Більшість шахт розташована в Макіївці, Єнакієве, Красноармійську, Горлівці

Номер слайду 19

Львівсько - Волинський басейн , В межах Львівської та Волинської областей. Його S=10 тис. км2. Потужність пластів- до 1,6 м, глибина залягання- 300-900м. Містить велику кількість вологи, сірки та азоту. Основними центрами вуглевидобутку є Нововолинськ і Червоноград

Номер слайду 20

Дніпровський буровугільний басейн Найбільшими центрами вуглевидобутку є Олександрія (Кіровоградська обл.), Ватутіне (Черкаська обл.), Коростишів (Житомирська обл.). Видобуток вугілля ведеться відкритим способом, оскільки глибина залягання становить 40-60 м

Номер слайду 21

Нафтова промисловість     Нафтова промисловість представлена нафтодобувним та нафтопереробним виробництвами, які виникли ще на початку ХІХ ст. у Передкарпатті .Нині цей басейн сильно виснажений.   В основному Східному регіоні виявлено 121 родовище: 17 нафтових, 37 нафтогазових, 67 газових. Нафтові поклади лежать на глибині до 4,5 км, газові – 5 – 5,8 км. Промислова розробка почалася з 1952 р. Сьогодні на Сумщині видобувають  половину нафти України. Нафта там залягає на глибині 8 – 9 км.     Великі надії покладають на нові родовища нафти в межах шельфової зони Чорного моря. Там для видобутку нафти використовують свердловини, естакади, плавучі платформи. Нині Україна видобуває 3,6 млн тонн нафти на рік за більшої у 12 разів господарської потреби.      

Номер слайду 22

Львівсько-Волинський басейн ДОНБАС Придніпровський басейн 1 2 3 2- Карпатський 3 - Причорноморсько- Кримський Нафтогазоносні басейни: 1- Дніпровсько-Донецький Шебелинка Бовтиське

Номер слайду 23

В Україні 3 нафтогазоносні регіони: 80 % сировини дає Східний, решту – Західний та найбільш перспективний – Південний.

Номер слайду 24

“Дружба” Львів Дрогобич Борислав Надвірна Лисичанськ Кременчук Херсон Бердянськ - центри нафтопереробки Одеса Одеса – Броди на Плоцьк Із Самари “Прогрес” “Уренгой – Ужгород” “Союз” Мічурінськ “Північне сяйво”

Номер слайду 25

Одеський НПЗ Одеський нафтопереробний завод став акціонерним товариством відкритого типу в 1993 році. У липні 2000 року завод перетворений в акціонерне товариство 'Лукойл - Одеський НПЗ'. Сьогодні завод є високоавтоматизованим сучасним виробництвом, що забезпечує південний регіон України високоякісними моторними паливами й іншими продуктами переробки нафти.

Номер слайду 26

Лисичанський НПЗ Лисичанський нафтопереробний завод - основний переробний актив міжнародного холдингу "ТНК-ВР" в Україну. Підприємство вважається наймолодшим нафтопереробним заводом у країні - його перша черга здана в експлуатацію в жовтні 1976 року.

Номер слайду 27

“Дружба” Львів Дрогобич Борислав Надвірна Лисичанськ Кременчук Херсон Бердянськ - центри нафтопереробки Одеса Одеса – Броди на Плоцьк Із Самари “Прогрес” “Уренгой – Ужгород” “Союз” Мічурінськ “Північне сяйво”

Номер слайду 28

Через низьку забезпеченість на власну нафту Україна залежна від імпортної сировини, яка надходить з Росії нафтопроводами «Дружба» (транзитний до країн Європи) та Придніпровським. Нафтопровід «Одеса – Броди» був споруджений на початку ХХІ ст. для транспортування нафти з Азербайджану та арабських країн до Європи. Він мав стати транзитним у Польщу. Однак він нині працює в зворотному напрямку. 

Номер слайду 29

Основний район газовидобутку в Україні — Дніпровсько-Донецький Видобувають ≈ 80 % усього газу. Найбільші родовища: Шебелинське, Ефремівське, Хрестищенське. Родовища Причорномор'я, які зосереджені в північній частині Криму (Глібівське, Джанкойське та ін.), забезпечують тільки місцеві потреби. У Передкарпатті газові родовища практично вичерпані. Найбільші серед тих, які ще дають газ, — Рудківське і Більче-Волицьке. Дашавське і Богородчанське використовують тепер як газосховища.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Торфова промисловість Використовується лише як місцеве паливо. ≈ 70% видобутку торфу припадає на Полісся. Основними споживачами торфу є невеликі ТЕС, житлові будинки. Торф використовують також як органічне добриво та сировину для хімічної промисловості.

Номер слайду 32

Львівсько-Волинський басейн ДОНБАС Придніпровський басейн 1 2 3 2- Карпатський 3 - Причорноморсько- Кримський Нафтогазоносні басейни: 1- Дніпровсько-Донецький Шебелинка Бовтиське

Номер слайду 33

Сланцева промисловість Горючі сланці - це осадові (глинисті, вапнякові та піщанисті) гірські породи, що містять 10 % - 60 % органічної речовини. Як правило, це рештки найпростіших водоростей. Основну частину сланців спалюють на ТЕС. Вироблену смолу можна використовувати як рідке паливо чи хімічну сировину для отримання бітумів, мастил, фенолів, бензину та в'язких будівельних матеріалів. Бовтиське родовище(Кировоградська обл.) сланців

Номер слайду 34

Забруднення нафтопродуктами поверхневих та підземних вод,грунтів, повітря Негативно впливають на навколишнє середовище наслідки техногенних аварій у районах добування та транспортування нафти і природного газу Основні проблеми галузі полягають у потребі модернізації процесу видобутку нафти і газу, розвідки та освоєння нових родовищ.

Номер слайду 35

Умови сталого розвитку Сталий розвиток суспільства можливий лише за умови подолання глобальної енергетичної кризи. На сьогодні є принаймні два головні шляхи. Перший - це енергозбереження, Другий - упровадження і використання нетрадиційних (альтернативних) та відновних джерел енергії .

Номер слайду 36

Домашнє завдання Параграф 17, 18

Номер слайду 37

У Європі найбільшим нафтогазоносним басейном є: * А) Волго-Уральський Б) Західносибірський В)Центральноамериканський Г)Північноморський

Номер слайду 38

Найбільшими експортерами нафти є країни:  А)Латинської Америки Б)Південно-Східної Азії В)Перської затоки Г)Північної Африки

Номер слайду 39

Найбільш екологічно чистий вид палива на сьогодні - це:  А) природний газ Б) кам'яне вугілля В) уранові руди Г) нафта

Номер слайду 40

Які країни ведуть значний видобуток нафти та газу на шельфі океану?  А) США, Лівія, Росія Б) Росія, Венесуела, Алжир В) Індонезія, Канада, Узбекистан Г)Саудівська Аравія, Мексика,Велика Британія

Номер слайду 41

Осередком світової нафтової промисловості є країни-члени організації А) ФАО Б) ФКЕГ В) ОПЕК Г) МАГАТЕ Виберіть із переліку перспективні газоносні райони сланцевого газу: * 2 балла Волинська Карпатська Юзівська Олеська Донецька Кримська

Номер слайду 42

Виберіть із переліку перспективні газоносні ділянки сланцевого газу:  А) Карпатська Б) Юзівська В)Донецька Г)Кримська

Номер слайду 43

Як називається транзитний нафтопровід, що перекачує нафту з Росії до країн Європи і проходить через територію України?  А)"Придніпровський" Б) "Союз" В) "Дружба" Г) "Одеса-Броди»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.8
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чала Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Марценюк Светлана
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 2 відгука
ppt
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
21 листопада 2020
Переглядів
8825
Оцінка розробки
4.8 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку