Презентація на тему : Надзвичайні ситуації.Основні принципи порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях

Про матеріал
Презентація до уроку на тему : Надзвичайні ситуації.Основні принципи порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях . 8 клас до підручника О.В. Тагліна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Надзвичайні ситуаціїОсновні принципи порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях

Номер слайду 2

Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Розлиття річки призвело до того, що під водою опинилися цілі вулиці. Потоки брудної і холодної води доходили до дахів одноповерхових будинків. Люди рятувалися хто як міг: піднімалися на верхні поверхи будинків, вилазили на дахи і навіть на високі дерева. Рятувальники на човнах евакуювали людей із зони лиха. Як можна назвати таку ситуацію? Чому вона виникла? Чи знаєте ви, як поводитися в такій ситуації?

Номер слайду 3

Класифікація надзвичайних ситуацій. Надзвичайні ситуації (НС), відповідно до Кодексу цивільного захисту України, класифікують:за характером походженняступенем поширення,розміром людських втрат та матеріальних збитків.

Номер слайду 4

Класифікація надзвичайних ситуацій. Залежно від характеру походження подій, що можуть зумовити виникнення надзвичайних ситуацій, виділяють такі види надзвичайних ситуацій: техногенного, природного, соціального та воєнного характеру. Залежно від наслідків, а також від обсягів технічних і матеріальних ресурсів, необхідних для їх ліквідації, надзвичайні ситуації можуть бути державного, регіонального, місцевого або об’єктового рівня

Номер слайду 5

Класифікація надзвичайних ситуацій. Надзвичайна ситуація державного рівня — це така, що поширилась на територію двох або більше регіонів України і може поширитися на територію інших держав. Надзвичайна ситуація регіонального рівня — це така, що поширилась на територію двох або більше районів (міст обласного значення). Надзвичайна ситуація місцевого рівня — це така, що вийшла за межі території потенційно небезпечного об’єкта, загрожує довкіллю, сусіднім населеним пунктам, інженерним спорудам.

Номер слайду 6

Ознаки і види надзвичайних ситуацій. Ознаками надзвичайної ситуації є: людські жертви;наявність або загроза загибелі людейістотне погіршення стану здоров’я людей;значне погіршення умов життєдіяльності;істотне погіршення стану навколишнього природного середовища;значні матеріальні збитки.

Номер слайду 7

До НС техногенного характеру належать:транспортні аварії (катастрофи) товарних і пасажирських поїздів, річкових і морських вантажних суден, на магістральних трубопроводах; пожежі, вибухи, загроза вибухів; аварії з викидом або загрозою викиду біологічно небезпечних, хімічно небезпечних і радіоактивних речовин; аварії на електростанціях; аварії на комунальних системах життєзабезпечення: у каналізаційних системах, водопроводах, теплових мережах; прориви гребель (дамб, шлюзів тощо).

Номер слайду 8

До НС природного характеру належать:геологічні небезпечні явища: землетруси, виверження вулканів, зсуви, пилові бурі, обвали, осипання; метеорологічні небезпечні явища: бурі, урагани, смерчі, торнадо, шквали, крупний град, сильний дощ (злива), сильний снігопад, сильна ожеледь, посуха, суховій; морські гідрологічні небезпечні явища: тропічні циклони (тайфуни), цунамі, сильне коливання рівня моря, напір криги; гідрологічні небезпечні явища: високі рівні вод (повені), водопілля, затори, низькі рівні вод; природні пожежі: лісові пожежі, пожежі степових і хлібних масивів, торф’яні пожежі, підземні пожежі горючих копалин; інфекційні захворювання людей: одиничні та групові випадки небезпечних інфекційних захворювань;

Номер слайду 9

До природних НС екологічного характеру належать: катастрофічні зсуви та обвали земної поверхні, наявність важких металів, радіонуклідів та інших шкідливих речовин у ґрунті, опустелювання великих територій; перевищення вмісту шкідливих домішок в атмосфері, кислотні опади, руйнування озонового шару атмосфери; нестача питної води, порушення екологічної рівноваги внаслідок забруднення навколишнього середовища.

Номер слайду 10

Класифікація надзвичайних ситуацій. Надзвичайна ситуація соціального характеру — це обстановка на певній території, що склалася в результаті небезпечного соціального явища, яке призвело до людських жертв, завдало шкоди здоров’ю людей або довкіллю, спричинило значні матеріальні збитки. До соціальних надзвичайних ситуацій належать антиконституційні дії, збройні напади, захоплення й утримання важливих для суспільства об’єктів, установлення вибухових пристроїв у громадських місцях, викрадення зброї тощо.

Номер слайду 11

Класифікація надзвичайних ситуацій. До надзвичайних ситуацій воєнного характеру належать ситуації, пов’язані з наслідками застосування зброї масового ураження або звичайної зброї. Війна — це боротьба за території чи владу, яку ведуть різні політичні сили, використовуючи зброю. На війні домінує саме збройна боротьба, яка підпорядковує своїм цілям усі сфери життя суспільства. Одночасно зі збройною відбуваються політична, дипломатична, економічна, інформаційна та інші види боротьби

Номер слайду 12

Оцінювання рівня ризиків надзвичайних ситуацій. Ризик — це кількісна міра небезпеки. Вона визначається імовірністю негативної події та розміром збитку через неї. В Україні прийнята Концепція управління ризиками в разі виникнення надзвичайних ситуацій. Управління ризиками — це дії, спрямовані на забезпечення мінімально можливого ризику. Визначено, що існує два рівні ризиків: мінімальний і гранично допустимий. Ризик, значення якого нижче або дорівнює мінімальному, вважається абсолютно прийнятним. Ризик, значення якого більше гранично допустимого, вважається абсолютно неприйнятним.

Номер слайду 13

Основні принципи порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях. Обміркуйте й обговоріть ситуацію. Сім’я Наталі вечеряла на кухні, коли всі раптом помітили, що почала розгойдуватися люстра, потім задзвенів посуд у шафці на стіні. «Це землетрус,— сказала мама,— діти, швиденько виходьте з будинку». Наталя побігла до ліфта, але мама її зупинила: «Краще йдіть сходами». «Але ж це довго»,— заперечила дівчина. Як ви вважаєте, що відповіла їй мама?

Номер слайду 14

Принципи порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях. По-перше, захищати треба все населення країни. По-друге, заходи щодо захисту населення і територій плануються і здійснюються в суворій відповідності до законодавства. По-третє, під час проведення рятувальних заходів порятунок дітей є одним з першочергових завдань.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Основними способами захисту в надзвичайних ситуаціях є:своєчасне сповіщення людей про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій; укриття населення в захисних спорудах; евакуація з великих міст у заміську зону; своєчасне і вміле застосування людьми засобів індивідуального захисту; медичний захист, який забезпечує медична служба цивільної оборони.

Номер слайду 17

Способи порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях

Номер слайду 18

Способи порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях. Евакуація — це організоване вивезення населення з міст у заздалегідь підготовлені довколишні безпечні місця. Евакуація в надзвичайних ситуаціях може бути обов’язковою, загальною або частковою, тимчасовою або безповоротною. Обов’язкова евакуація проводиться в разі виникнення аварій з викидом радіоактивних та небезпечних хімічних речовин, катастрофічного затоплення місцевості, масових лісових і торф’яних пожеж, землетрусів, зсувів, збройних конфліктів. Загальна евакуація всього населення проводиться із зон можливого радіоактивного або хімічного забруднення чи катастрофічного затоплення місцевості. Часткова евакуація проводиться для вивезення людей, які за віком або станом здоров’я не здатні самостійно вжити заходів щодо збереження свого життя або здоров’я в надзвичайній ситуації.

Номер слайду 19

Способи порятунку і захисту людей у надзвичайних ситуаціях. Засіб захисту — це засіб, призначений для запобігання або зменшення впливу на людину небезпечних і шкідливих чинників середовища. Засоби індивідуального захисту — це засоби захисту, що використовуються однією людиною.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 3,4 Опрацювати презентацію. Виконати вправу письмово «Аналіз повідомлень засобів масової інформації про надзвичайні ситуації» с.24 (підручник)

pptx
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
403
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку