Презентація на тему: "Населення Океанії"

Про матеріал
Презентація з географії 10 клас на тему: "Населення Океанії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Населення. Океанії

Номер слайду 2

Перші люди; міграційні хвиліПлан Полінезійці. Мікронезійці,Меланезійці, Папуаси Статево вікові піраміди. Релігія. Цікаві факти про Мікронезію

Номер слайду 3

Населення. Вважається, що люди вперше проникли на територію Океанії понад 30 тис. років тому. Вони поселилися на Новій Гвінеї і, напевне, були вихідцями з Південно-Східної Азії.

Номер слайду 4

Друга хвиля мігрантівякі з'явились на острові значно пізніше, за расовим складом і способом життя майже не відрізнялась від палеопапуасів. Названі поселенці на Новій Гвінеї і деяких інших островах в основному займалися збиральництвом та полюванням.

Номер слайду 5

Приблизно 10 тис. років тому на Нову Гвінею з Малих Зондських Островів проникли нові переселенці. За свідченням спеціалістів, усі ці народи, яких називають неопапуасами, вже мали досконаліші знаряддя праці, зокрема сокиру та інші пристосування, що використовувались для вирубування лісу і примітивного землеробства. Папуаси проникли, крім Нової Гвінеї, на Архіпелаг Бісмарка, Соломонові Острови, Острови Санта-Крус та ін.

Номер слайду 6

Помітну міграційну хвилю (5-6 тис. років тому) сформувала нова група людей, які належали до австранезійської сім'ї і антропологічно, найвірогідніше, відносились до південних монголоїдів. Вони розселились на Новій Гвінеї, на Архіпелазі Бісмарка, північно-західних Соломонових Островах, Нових Гібридах, Новій Каледонії, островах Луайоте. Австранезійці відрізнялися від папуасів більш високим рівнем господарського розвитку. Надавали перевагу землеробству. Вирощували картоплю і займалися свинарством.

Номер слайду 7

Корінними жителями Океанії є полінезійці, мікронезійці, меланезійці та папуаси. Полінезійці, які проживають в країнах Полінезії, мають змішаний расовий тип: в їх зовнішності проглядаються риси європеоїдної і монголоїдної рас, і в меншій мірі — австралоїднії. Найбільш великі народи Полінезії — гавайці, самоанці, таїтяни, тонганці, маорі, маркізці, рапануйці та інші. Рідні мови відносяться до полінезійської підгрупи австронезійської сім'ї мов: гавайська, самоа, таїті, тонганська, маорі, маркізька, рапануйська та інші. Характерні риси полінезійських мов — мала кількість звуків, особливо приголосних, достаток голосних.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Жителі Полінезії - тонганці

Номер слайду 10

МікронезійцііРідні мови відносяться до мікронезійської групи австронезійської сім'ї мов: кірибаті, каролінська, косрає, маршалльська, науруанська та інші. Мови палау і чаморро відносяться до західно-малайсько-полінезійських, а япська утворює окрему гілку у складі океанійскіх мов, куди відносяться і мікронезійські мови. Найбільш великі народи — каролінці, кірибаті, маршалльці, науру, чаморро та інші. Мікронезійці проживають в країнах Мікронезії.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Жителі Мікронезії - каролінці

Номер слайду 13

МеланезійціМеланезійці говорять на меланезійських мовах, проте їхні мови на відміну від мікронезійських та полінезійських не утворюють окремого генетичного угруповання, а мовна подрібненість дуже велика, так що люди з сусідніх сіл можуть один одного не розуміти. Расовий тип — австралоїдний, з невеликим монголоїдним елементом, близькі до папуасів Нової Гвінеї. Меланезійці проживають в країнах Меланезії

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Меланезійці

Номер слайду 16

Папуаси. Не всі папуаські мови споріднені між собою. Загальнонаціональною мовою папуасів в Папуа — Новій Гвінеї є креольська мова ток-пісін на англійській основі. За різними даними, всіх народів і мов папуасів налічується від 300 до 800. При цьому існують труднощі у встановленні різниці між окремою мовою і діалектом. За антропологічним типом вони близькі до меланезійців, але відрізняються від них по мові. Папуаси населяють острів Нова Гвінея та деякі райони Індонезії.

Номер слайду 17

Плем’я папуасів

Номер слайду 18

Територія Океанії досить різна за расовими і мовними особливостями. Так, полінезійці є найбільш однорідними у мові, звичаях та зовнішньому вигляді. Вони найбільше займаються рибальством і збиральництвом. Це вплинуло і на специфіку їхнього духовного життя. Мікронезія, в свою чергу, сформована з 8-10 культурно-мовних ареалів, що спричинило значно більшу їх різноманітність, ніж в Полінезії. Особливостірегіонів. Меланезія вважається регіоном великих контрастів. Наприклад, жителі островів, які проживають на узбережжі, можуть різко відрізнятися традиціями, культурою від тих, які проживають у центральній його частині. Це пояснюється більшою активністю у сфері торгівлі, культурних обмінах з іншими народами сусідніх територій. Меланезійці є землеробами, займаються також свинарством.

Номер слайду 19

Багато мов Океанії знаходяться на межі зникнення. У повсякденному житті їх все більше витісняє англійська та французька мови. Положення корінного населення в країнах Океанії різному. Якщо, наприклад, на Гавайських островах їх частка дуже низька, то в Новій Зеландії маорі становлять до 15% населення країни. Частка полінезійців на Північних Маріанських островах, розташованих в Мікронезії, становить близько 21,3%. У Папуа — Новій Гвінеї більшість населення складають численні папуаські народи, хоча також висока частка вихідців з інших островів регіону.

Номер слайду 20

За рівнем економічного розвитку Океанію відносять до найбільш відсталої території світу. Більшість островитян займаються натуральним і напівнатуральним господарством, де зайнято до половини працездатного населення. Господарство.

Номер слайду 21

Народи Океанії споживають, переважно, традиційні для них види продовольства, а саме: таро, ямс (одна з перших окультурених рослин), саго, батат (солодку картоплю), банани і т. п.

Номер слайду 22

Останнім часом у країнах Океанії зростає частка вихідців з Азії (переважно китайців і філіппінців). Наприклад, на Північних Маріанських островах частка філіппінців становить 26,2%, а китайців — 22,1%. Населення в Океанії 19 млн, приріст населення за 5 років склав 1,5%.

Номер слайду 23

 Християнське населення. Мусульманське населення. Не релігійне населенняІндуїстське населення. Буддистське населення. Населення яке сповідує народні релігіїНаселення яке сповідує інші релігіїІудейське населення. Меланезія95,1%0,7%0,4%2,7%0,04%0,5%0,3%0%Мікронезія93,2%0,1%1,3%0,0%1,7%1,9%1,8%0,0%Полінезія96,1%0,0%2,9%0,01%0,03%0,3%0,5%0,0%Релігія. Океанії

Номер слайду 24

Мікронезія знаходиться у вільній асоціації з США і фактично залежить від американських дотацій. Своєї валюти в Мікронезії немає — тут в ходу долар США. Втім, колись мікронезійці користувалися в якості грошей величезними круглими каменями з діркою посередині. Чим камінь більший — тим дорожчий. Так як деякі з цих «монет» досягають в діаметрі кілька метрів і важать дві-три тонни, при купівлі їх не переміщали, а просто писали на них ім’я нового власника. Зараз ці камені — спадщина мікронезійької культури. Всього в Мікронезії в ходу п’ять мов, хоча статус офіційного має тільки англійська. На прапорі Мікронезії присутні чотири зірки. Вони уособлюють чотири мікронезійських штати. Ночами мікронезійці воліють спати. Після 22 годин вам навряд чи вдасться знайти хоча б один працюючий ресторан або магазин. Цікаві факти про Мікронезію

Номер слайду 25

Один з найбільш великих мікронезійських островів, Косрае, є чи не найбезпечнішим місцем на землі. В Мікронезії є незвичайна традиція — змінювати ім’я кожен Новий рік, щоб заплутати злих духів. Одного разу збірна Мікронезії з футболу програла збірній Фіджі з рахунком 38:0 Люди тут досить рідкісні і абсолютно невибагливі і враховуючи, що зазвичай вони ніколи не мали контактів більш ніж з дюжиною відвідувачів одночасно, остров’яни все ще виявляють дружній інтерес до туристів. Головними інгредієнтами місцевої кухні є солодка картопля “ямс”, плоди хлібного дерева і кокоси. М’ясні страви найчастіше готують свинини, але більш популярні страви з морепродуктів — всіляких видів риб, крабів і молюсків. З напоїв місцеві жителі вживають свіже вичавлений лимонний сік і воду. Це край незвіданих масовими туристами стежок — європейці добираються сюди рідко через важкодоступність цих райських островів, а даремно. Острови мають одні з найкращих у світі умов для дайвінгу, шноркелінгу та серфінгу, і розглядаються як потенційний Міжнародний центр для пляжного відпочинку та водних видів спорту.

pptx
Додав(-ла)
Кононович Юлія
Додано
4 червня 2022
Переглядів
1321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку