Презентація на тему " Недоліки ядерної енергетики"

Про матеріал
Презентація містить матеріал, який засвідчує згубний вплив ядерної енергетики на навколишній світ, при неправильній експлуатації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Недоліки ядерної енергетикита альтернативні джерела енергії

Номер слайду 2

Створюючи знаряддя праці, технологію виробництва, використовуючи сировину, нарешті, оволодівши атомною енергією, людство мимоволі поставило під загрозу сам факт свого існування, так як розщеплення атомного ядра – це найнебезпечніші з процесів, відомих людині. З його допомогою можна обернути Землю на пустелі. Теоретично ядерна енергетика близька до ідеальної. Вона ефективна і недорога, проте з її виробництвом пов'язано чимало проблем.

Номер слайду 3

Недоліки ядерної енергетики. Найбільша проблема для розвитку ядерної енергетики пов'язана з проблемами безпеки.

Номер слайду 4

1. Важливою проблемою залишається заховання радіоактивних відходів. Впродовж роботи ядерного реактора в ньому накопичується велика кількість радіоактивних ізотопів із значним період напіврозпаду, які продовжуватимуть випромінювати ще тисячі років.

Номер слайду 5

Особливу загрозу для майбутнього людства несуть радіоактивні відходи атомної енергетики. А таких відходів уже зібралося велика кількість і їх маса продовжує кожного дня збільшуватись. На сьогоднішній день радіоактивні відходи, які утворюються в процесі експлуатації АЄС, складають значну частину всіх існуючих радіоактивних відходів. Важливість знезараження та переробки радіоактивних відходів повязана з їхньою особливою небезпекою для біосфери, і перш за все – для людини. На відміну від всіх інших відходів, токсичність яких залежить від їх хімічних та бактеріологічних властивостей, радіоактивні відходи не можуть перероблятися з метою зниження їх токсичності. Найважливіша проблема, яка виникає при переробці радіоактивних відходів – тривала потенційна небезпека цих відходів. Технічна можливість безпечного зберігання їх протягом десятків та сотень років існує, але під постійним наглядом спеціального персоналу.

Номер слайду 6

Проблема безпечного видалення і поховання радіоактивних відходів ще не вирішена остаточно і потребує подальшого розвитку. Найбільш перспективні на цей час є наступні методи захоронення радіоактивних відходів:1. Захоронення в континентальних геологічних формаціях (метод підземного поховання в гірські породи);2. Захоронення на морському дні або під ним;3. Опромінення в реакторах (ядерна трансмутація);4. Викиди за допомогою ракет у космос.

Номер слайду 7

2. Шкідлива діяγ-випромінювання і потоків нейронів в активній зоні реактора на людей, які обслуговують ядерні установки.

Номер слайду 8

3. Дороге будівництво та виведення з експлуатації.

Номер слайду 9

За приблизними оцінками, загальні витрати на виведення з експлуатації та демонтаж одного ядерного енергоблока можуть скласти від 20 % до 30% витрат, необхідних для будівництва нового енергоблока. Суттєвий вплив на витрати чинять національні особливості – до них належать обсяг необхідних робіт, а також спосіб поводження з РАВ. Загальні витрати багато в чому залежать від кількості РАВ, методів їх переробки тощо.

Номер слайду 10

4. Для експлуатації АЕС необхідно запровадження широкого спектра засобів контролю і радіаційної безпеки, оскільки наслідки можуть бути катастрофічними.

Номер слайду 11

6. Використання ядерної зброї. Ядерна зброя – зброя масового ураження вибухової дії, побудована на використанні ядерної енергії, що вивільняється при некерованій ланцюговій реакції розчеплення важких ядер.

Номер слайду 12

В радіусі кілометра від центру вибуху відбуваються суцільні руйнування та знищується все живе. Уражаючими факторами під час ядерного вибуху є: Ударна хвиля. Світлове випромінювання. Проникаюча радіація. Радіоактивне зараження. Електромагнітний імпульс. Ренгенівське випромінювання

Номер слайду 13

5. За час використання атомних реакторів відбулася низка техногенних катастроф.

Номер слайду 14

В 1952 році – аварія на АЕС в Канаді. Стався перегрів та часткове розплавлення активної зони.

Номер слайду 15

В 1957 році – аварія на АЕС у Великобританії. Пожежа в активній зоні тривала 4 доби. Радіоактивна хмара дійшла до території Німеччини, Данії, Бельгії та Норвегії.

Номер слайду 16

В 1969 році – аварія на АЕС у Франції. Паливні елементи перегрілись, 50 кг рідкого палива витекло назовні.

Номер слайду 17

В 1975 році – пожежа на АЕС в Алабані

Номер слайду 18

В березні 1979 року сталася одна з найбільших аварій в історії ядерної енергетики на атомній станції Три-Майл-Айленд в США. Була серйозно пошкоджена активна зона реактора, частина ядерного палива розплавилася.

Номер слайду 19

У результаті найсильнішого в історії Японії землетрусу і викликаного ним цунамі 12 березня 2011 року на першому блоці атомної електростанції «Фукусіма-1» стався вибух, що привів до руйнування залізобетонної оболонки реактора і викиду в атмосферу радіоактивних речовин.

Номер слайду 20

Але найбільша ядерна аварія за всю історію людства сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на 4 енергоблоці Чорнобильської атомної станції.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Навколо АЕС у радіусі 30 км. створено зону відчуження.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Альтернативні джерела енергії Існують альтернативні джерела енергії

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Інші матеріали
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
1566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку