Презентація на тему: "Нетрадиційна народна медицина. Апітерапія"

Про матеріал

Анотація

до презентації на тему: «Нетрадиційна народна медицина. Апітерапія»

При лікуванні дедалі більше людей надають перевагу нетрадиційним методам, народним. Популярність методу апітерапії на Україні, як одного із напрямів нетрадиційної медицини вражає: вже нині регулярними стали організації курсів і конференцій, проведення конгресів і чималі публікації у науковій літературі. Основний акцент в дослідженнях зосереджують на описах окремими ентузіастами випадків позитивної дії продуктів бджільництва для наукових досліджень з вивчення механізмів впливу продуктів бджільництва на організм людини, з докладним фізико-хімічним і мікробіологічними аналізом, і навіть на комбінацію різних методів лікування з апітерапією. Досвід попередніх років засвідчує, що апітерапія - універсальний напрям медицини, що дозволяє боротися з великим числом захворювань. Сьогодні ефективність і безпека цього методу поза сумнівами.

Основна дилема, яку кожен із нас вирішує під час виборів способу лікування, - вибір між ефективністю й безпекою запропонованих засобів. Ця робота засвідчує, що апітерапія є напрямом у медицині, здатним вирішити цю проблему.

Давні єгиптяни широко використовували мед, віск і прополіс для бальзамування мумій. Мед використовували для консервування їжі, при лікуванні шкірних хвороб. У лейденському папірусі ("Книжка про приготування ліків всім частинам людського тіла", 1200 років до нашої ери) описано чимало рецептів для лікування шлункових, ниркових, очних та інших захворювань, способів застосування мазей, пластирів, припарок та інших засобів догляду за шкірою за допомогою меду.

Доглядаючи за бджолами, люди помітили, що відбулося після ужалення бджолою: підвищується життєвий тонус, з'являється приплив сил, поліпшується настрій, зменшуються прояви багатьох захворювань. Багато вчених всіх часів приділяли велику увагу дослідженню дії продуктів бджільництва на організм людини.

Вчений, філософ і лікар Діоскорид використовував мед для очищення і лікування ран і фістул, лікування шлунково-кишкових захворювань, біль у вухах, горла, зокрема кашлю, при укусах змій і скажених собак, отруєння грибами. Він зазначав, що "застосування меду покращує зір».

Видатний давньогрецький мислитель - Демокріт, прожив понад 100 років і вважав, що мед сприяє збереженню активного довголіття.

Гіппократ, Піфагор, Птолемей, Аристотель та інші вчені й мислителі Стародавньої Греції пропонували й використовували багато рецептів ліків із застосуванням продуктів бджільництва.

Фелікс Палациус (іспанський фармацевт XVIII століття), який написав "Галено-хімічний фармацевтичний трактат", визнавав мед кращим із ліків.

Відомий римський лікар Гален, основоположник виготовлення лікарських форм з сировини і родоначальник військово-польової хірургії, широко застосовував мед і бджолину отруту для лікування різноманітних захворювань.

Знаменитий лікар Авіценна у своїй праці "Канон лікарської науки" дає майже півтори сотні рецептів застосування меду, як у чистому вигляді, так і у суміші з різними ліками. Авіценна писав: "Мед зміцнює душу й надає бадьорості, допомагає травленню, полегшує відхаркування, збуджує апетит, зберігає молодість, відновлює пам'ять, загострює розум".

У Західній Європі, Китаї, Індії розуміння ролі бджолиного отрути досягло вершин. У Китаї бджолина отрута використовувалась як засіб проти отруєнь отрутами, для омолодження, при захворюваннях суглобів. У Індії виготовили еліксир молодості з урахуванням бджолиної отрути. Гіппократ лікував хворих за допомогою бджолиних укусів. Він говорив: «Лікар лікує, а природа виліковує». Папа Іван XXI написав книжку про апітерапію «Скарби бідних», у якій розповів про широке використання меду, бджолиного воску і, найголовніше, отрути.

Бджоли спочатку жили у лісах. Жилищами їм служили найчастіше дупла дерев, щілини в скелях, і навіть нори в землях. Дупла дерев, у яких селилися бджоли, називалися бортяли. Пізніше, вXII–XIV ст., слов'яни здогадалися вирізати частину дерева з дуплом, зайнятим бджолами, перенесли його ближче до свого будинку і зверху прикрили корою, листям, соломою тощо. Таке житло бджіл почали називати колодою.

У середньовіччі бджільництво розвивалося у чернечих монастирях. Там існували так звані «лікувальні хати». Щоранку безліч онкохворих та немічних людей збиралося біля монастиря, до них виходив патріарх і ченці. Оглянувши стражденних, зціляли їх, довіряючись лише бджолі.

В наш час існує дуже багато «хвороб цивілізації», тому застосовуйте продукти бджільництва і будьте здорові!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нетрадиційна народна медицина. Апітерапія Роботу виконала учениця 8 класу Бараниківської ЗОШ Бурлуцька Діана Керівник: вчитель основ здоров’я Бірюченська Т.М.

Номер слайду 2

Лікування продуктами бджільництва

Номер слайду 3

Апітерапія включає у собі прийом, з лікувальною метою:

Номер слайду 4

Апітерапія успішно застосовується … При захворюваннях нервової системи При захворюваннях серцево-судинної системи При захворюваннях дихальних органів При захворюваннях шлунково-кишкового тракту При захворюваннях сечостатевих органів При захворюваннях опорно-рухового апарату При захворюваннях шкіри При алергічних захворюваннях

Номер слайду 5

Бджолина отрута Лікування препаратами з бджолиної отрути стало впроваджуватися з кінця 1930-х років. У 1941 році М. М. Артемів провів дослідження та зазначив, що бджолина отрута переважно діє на дві найважливіших системи: нервову і судинну, меншою мірою - на імунну і больову.

Номер слайду 6

Лікувальний вплив бджолиної отрути У малих дозах має збуджуючий, у великих – заспокійливий ефект. Стимулює діяльність серця. Нормалізує обмін речовин.

Номер слайду 7

Властивості меду -Стимулює зростання та своєчасне відновлення тканин в організмі. Регулює обмін речовин. - Звільняє легені від мокроти. · - Покращує функції нервової системи. - Знижує дратівливість, покращує сон, працездатність, з'являється відчуття бадьорості.

Номер слайду 8

Способи прийому меду

Номер слайду 9

Квітковий пилок Квітковий пилок - природний концентрат у розвитку організму речовин. Загалом у пилку виявлено понад 50 різних біологічно активних речовин, які надають різнобічну дію на організм людини. У народній медицині квітковий пилок використовують як лікувальний засіб з багатобічними властивостями

Номер слайду 10

Лікувальний вплив пилку Покращує діяльність серцево-судинної системи. Знижує рівень цукру в крові. Покращує апетит. · Стимулює імунну систему. Підвищує розумову і фізичну працездатність.

Номер слайду 11

Маточкове молочко У матковому молочку міститься 60- 70 % води, 30-40 % сухої речовини, у якому найбільше білків - 10-52 %, багато вуглеводів - 12-40 % , ліпідів - 2-10 %, жирів - 5,5%. У ньому присутні вільні органічні з'єднання та амінокислоти (7-32 %), і навіть мінеральні речовини (2,5-3%) і вітаміни Наявність у матковому молоці близько 400 речовин, використання його для нормалізації багатьох функцій організму, обумовлює його високу дієтичну, профілактичну і лікувальну цінність.

Номер слайду 12

Лікувальний вплив маткового молочка Надає протизапальну дію Знижує зміст холестерину у крові ·Прискорює виведення з організму різніх отрут, зокрема і важких металів

Номер слайду 13

Тонізуючий ефект маткового молочка

Номер слайду 14

Віск Бджолиний віск - багатокомпонентний продукт, у якому понад 300 речовин. - За хімічним складом бджолиний віск схожий на жири, але значно багатший за них.

Номер слайду 15

Лікувальний вплив воску · Бджолиний віск сприяє загоєнню ран, запалень, виразок, опіків термічних і ультрафіолетових, обморожень.

Номер слайду 16

· Віск володіє протизапальним ефектом, тому входить до складу пластирів, мазей, свічок, кремів, помад, масок, пластирів та інших фармакологічних препаратів.

Номер слайду 17

Мед, прополіс, перга (пилок), маткове молочко, муміє, бджолиний підмор, бджолина отрута, віск, забрус ( зрізані кришечки запечатаних соток) – цілющі продукти бджільництва.

Номер слайду 18

Висновок: Бджола особлива комаха, дає людям тільки цілющі продукти. Узагальнений досвід попередніх років засвідчує, що апітерапія - універсальний напрям медицини, що дозволяє боротися з великою кількістю захворювань. Сьогодні ефективність і безпека цього методу поза сумнівами.

Номер слайду 19

Вживайте продукти бджільництва та будьте здорові! Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кручок Валентина Валентинівна
    Вибір матеріалу і його обсяг цілком задовольняє рівень знань учнів середньої школи, виклад цікавий, вдало зроблені акценти. Дякую за презентацію.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
13 березня 2018
Переглядів
5225
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку