Презентація на тему "Образи Джима Ґудзика та Лукаса як позитивних казкових героїв, які сміливо вступають у боротьбу зі злом і насильством".

Про матеріал
Відкритий урок з зарубіжної літератури для 6 класу НУШ. Аналізуватимемо образи Джима Ґудзика та Лукаса, інтерпретуватимемо вчинки персонажів, даватимемо їм власну оцінку, аргументуватимемо свою позицію. Спробуємо дослідити, яку роль відіграє дивовижний світ, що постає на сторінках повісті, з’ясуємо роль героїв у розкритті авторського послання маленьким читачам; виховувати естетичний смак та читацькі інтереси учнів, розширювати кругозір.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образи Джима Ґудзика та Лукаса як позитивних казкових героїв, які сміливо вступають у боротьбу зі злом і насильством. ТЕМА

Номер слайду 2

Добрий день вам, любі діти, Хочу я вам побажати Всі знання із апетитом На уроці поглинати. А щоб ці знання і вміння Вам не стали тягарем, Побажаю всім терпіння І старання. Тож почнем!

Номер слайду 3

Дидактична гра «Так чи Ні»До повісті-казки М. Енде « Джим Ґудзик і машиніст Лукас»1. Лукас жив у маленькій країні Усландія. 2. Лукас жив у маленькій будівлі біля підніжжя гори. 3. Острів лежав посеред безкрайнього океану. 4. Особистий локомотив Лукаса звали Енні. 5. У Лукаса були карі очі. 6. Лукас був пречудовим майстром стріляти з рогатки. 7. Хлопець умів плювати петле подібно .8. На острові було 5 тунелів. 9. Короля звали Альфонс За-Чверть-Дванадцять. 10. Щоки пані Штоцкер були схожі на дві морквини. 11. Пані Штоцкер жила в будинку, де знаходилася крамниця.

Номер слайду 4

12. В крамниці продавалося все. 13. Короля можна було побачити кожний день.14. Король у святкові дні пригощав своїх підданих морозивом.15. Майстринею приготування морозива була пані Штоцкер. 16. Одного дня до берега Усландії прибув поїзд. 17. У посилці було темношкіре немовля. 18. Пані Штоцкер дуже зраділа, бо їй завжди хотілося мати малюка. 19. Хлопчика назвали Джупітер. 20. Коли приїхав знову поштар, пані Штоцкер злякалася, що заберуть Джима.21. Найкращим другом Джима був Лукас – машиніст.22. Джим дуже хотів стати машиністом.

Номер слайду 5

Тема уроку “Образи Джима Ґудзика та Лукаса як позитивних казкових героїв, які сміливо вступають у боротьбу зі злом і насильством”.

Номер слайду 6

“Дружба і єдність - запорука перемоги”. Епіграф уроку “Життя - це пригода, у якій є місце подвигу”. Жуль Верн

Номер слайду 7

Завдання 1. Відновіть послідовність у творі. Зустріч із напіввелетнем;Перевтілення Емми; Таємнича посилка ; Плавучий острів;Знайомство із Фін Поном; Заручини Джима з Лі Ши;Джим дізнається правду про своє минуле;Знайомство з недогадською школою;Лукас і Джим покидають Усландію;Дивна країна Мандала;Принцеса розповідає свою історію.

Номер слайду 8

Таємнича посилка;Лукас і Джим покидають Усландію;Дивна країна Мандала;Знайомство із Фін Поном;Джим дізнається правду про своє минуле;Зустріч із напіввелетнем;Перевтілення Емми;Знайомство з недогадською школою;Принцеса розповідає свою історію;Плавучий острів;Заручини Джима з Лі Ши.

Номер слайду 9

Літературна гра “Упізнай героя за ключовими словами”. Олива, сажа, золотий кульчик, люлька… Вугілля, пара, вагон… Кашкет, робочий комбінезон, коробка…Замок, золотий телефон, халат з червоного оксамиту. Крамниця, будинок, щічки, мов яблука…

Номер слайду 10

Теорія літератури. Портрет (у літературному творі) - це зображення або опис літературного персонажа чи групи персонажів. У портреті важливого значення набувають деталі зовнішності героя або героїні. Часто автори використовують психологічні аспекти, які розкривають внутрішній світ персонажів, їхню глибинну сутність.

Номер слайду 11

Джим Ґудзик - головний герой твору Міхаеля Енде, адже його поява спричинила зав’язку твору, навколо нього розвиваються всі події, відбувається формування його характеру під час пізнання світу. Джим отримав прізвисько Ґудзик, коли мама Штоцкер пришила до його штанців великого ґудзика, щоб закрити дірку, тому Лукас назвав його Джим Баттон, що означає Ґудзик. Хлопчиська мріє об'їздити і пізнати весь світ. Ця мрія з'явилася в час, коли необхідно було підтримати Лукаса і пояснити своє бажання поїхати разом з ним. Джим має романтичну вдачу , вміє бачити прекрасне навколо себе, милуватися красою світу. Хлопчик вважав Лукаса своїм найкращим другом, і як його старший товариш , не залишає друзів. Тому, коли король через те, що країна маленька, а з появою малечі в коробці в Ісландії стало тісно, то Лукас і Джим відправляються з нею на зустріч пригодам.

Номер слайду 12

Мультфільм

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Лукас був невисоким та дещо огрядним і його анітрохи не хвилювало, вважається локомотив потрібною річчю чи ні. Він носив робого комбінезона та кашкета із козирком. Очі в Лукаса були сині як небо над Усландією в сонячний день, а обличчя та руки майже чорними від мастила та кіптяви. І хоч він щодня мився особливим милом для локомотивних машиністів, кіптява так і не сходила. Вона дуже глибоко в’їлася до його шкіри тому, що на роботі Лукас сміявся - а робив він це часто, було видно, як блищать його чудові білі зуби, якими він міг розколоти будь-який горіх.

Номер слайду 15

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 16

Найстрашніше тепер позаду! — кинув Лукас. Відчувши смак свободи, діти в один голос прокричали голосне «ура». Усі не тямилися від радості. Вони сміялися, веселилися, кричали всі відразу, а найменші стрибали й плескали в долоні. Лукас і Джим з усмішкою дивилися на цю метушню. Потім діти оточили своїх рятівників і навперебій їм дякували. Не обійшли увагою й Емму — діти і їй дякували за сміливість і зворушливо плескали паротяжиху по товстих боках. Знайшлися навіть такі прудкі хлопчаки, які, не довго думаючи, залізли на паротяжиху й вирішили самостійно її обдивитися. Розчулена фізіономія Емми світилася повним блаженством. Уривки“Джим Ґудзик і машиніст Лукас”

Номер слайду 17

Погожої пори Лукас і Джим полюбляли посидіти ввечері на березі. Призахідне сонце відбивалося у водах безкрайнього океану, а його світло лягало блискучою золотавою доріжкою, котра тягнулась, іскриста й осяйна, аж від обрію і влягалася під ноги нашим друзям. А вони переносилися поглядом на цю доріжку і далі — ґен-ґен, до загадкових країн і земель, хтозна куди. (...)І вони серйозно замислювалися над тим, що час їм, мабуть, знову рушати в дорогу. Бо ж слід розгадати стільки загадок..

Номер слайду 18

Джим, Лукас, Емма і всі діти, яких вони звільнили, вирушили додому. Ще й дракониху із собою забрали, прив’язавши її ланцюгами за зуб. Вони довго пливли по Жовтій річці, доки дісталися Мандали. Принцеса Лі Ши так зраділа, коли побачила рідну країну, що навіть поцілувала Джима. У столиці Мандали, місті Пінь, на принцесу Лі Ши з нетерпінням чекав її батько — імператор Пунь Джин. А дракониха пані Кутняк мала свою таємницю. Було таке пророцтво: «Хто переможе дракона, але при цьому його не вб’є, той допоможе драконові перевтілитись. Адже злий... не буває щасливим». Дракониха, яку перемогли, але не вбили Джим Ґудзик і машиніст Лукас, мала заснути на цілий рік і перетворитися на Золотого Дракона Мудрості. Але перед тим як заснути, дракониха могла виконати одне бажання. Як ви думаєте, що забажали Лукас і Джим? Звісно, повернутися в Недогадію! На свою милу батьківщину — Луммерланд! Дракониха порадила героям знайти плавучий острів, притягти його до своєї країни й причепити кораловими паростками. Так Недогадія стане значно більшою, і всім вистачить там місця для життя. Герої так і зробили. Удома на них усі чекали з нетерпінням.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Поміркуйте Якої життєвої мудрості навчились Джим і Лукас, познайомившись із велетнем Ци Банем?Які уроки отримали Лукас і Джим у лісі Тисячі чудес?Яку роль у формуванні характеру хлопчика Джима зіграла дружба з машиністом Лукасом.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Написати міні-твір “Чого мене навчив Джим Ґудзик?”Дослідіть маршрут Джима Ґудзика, машиніста Лукаса”. Перегляньте художній фільм “Джим Ґудзик та машиніст Лукас”. Порівняйте сюжет з прочитаною книгою;https://youtu.be/g. UNh27f6 Xg. Q?si=UYihb. Xnf. AYof3 Zq9

Номер слайду 24

Рефлексія “Мій успіх”. Молодець. Добре. Відмінно. Ой…Можу краще. Мій успіх:

Номер слайду 25

Дякую за роботу на уроці!До зустрічі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Піддубна Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого
Переглядів
8264
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку