Презентація на тему: "Оратори: Сократ і Арістотель"

Про матеріал
Сократ – один із найвидатніших філософів Стародавньої Греції, який жив у V столітті до нашої ери. Він відомий своєю філософією, яка базувалася на діалектиці та методі сократичного опитування. Сократ не залишив жодних письмових творів, але ідеї митця передали його учні, одним із яких був Платон. Арістотель – ще один видатний філософ Стародавньої Греції, який жив у IV столітті до нашої ери. Він був учнем Платона і знавцем історії філософії. Його внесок в різні галузі знань був надзвичайно вагомим, від філософії до науки та етики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОРАТОРИ СВІТУ: СОКРАТ і АРІСТОТЕЛЬ

Номер слайду 2

Сократ – один із найвидатніших філософів Стародавньої Греції, який жив у V столітті до нашої ери. Він відомий своєю філософією, яка базувалася на діалектиці та методі сократичного опитування. Сократ не залишив жодних письмових творів, але ідеї митця передали його учні, одним із яких був Платон.

Номер слайду 3

Арістотель – ще один видатний філософ Стародавньої Греції, який жив у IV столітті до нашої ери. Він був учнем Платона і знавцем історії філософії. Його внесок в різні галузі знань був надзвичайно вагомим, від філософії до науки та етики.

Номер слайду 4

Арістотель народився в 384 році до нашої ери в родині лікаря, саме цим обумовлена величезна кількість його майбутніх праць у галузі фізіології та анатомії. У 15 років Арістотель стає сиротою, і його дядько, який узяв хлопчика під своє опікунство, розповідає йому про вже дуже знаменитого в той час вчителя Платона в Афінах. У 18 років Арістотель самостійно дістався до Афін і вступив до академії Платона, шанувальником якого вже був три роки. Згодом, завдяки своїм успіхам у науковій діяльності Арістотелю надали місце викладача в академії. Через кілька років, македонський цар Філіпп II запросив філософа виховувати свого сина Александра III (у майбутньому великого полководця). Знайомство Александра й Арістотеля було не довгим: у 339 році до н.е., Філіпп II помер і спадкоємець уже не потребував навчання, та й не до нього йому було в цей складний кризовий час для Македонії. Арістотель повернувся до Афін уже популярним і відомим вченим, загалом, завдяки своєму зв’язку з царським двором.

Номер слайду 5

В Афінах Арістотель заснував власну школу під назвою лікея (так називався храм Аполлона). Спосіб навчання учнів у Арістотеля був специфічним: він читав лекції про метафізику, фізику й діалектику, прогулюючись по саду під зеленню дерев. Оскільки ситуація в Афінах загострювалася з кожним днем, а Арістотель вважався одним із наближених Александра Македонського, він залишив Афіни влітку 323 року до н.е., й оселився в Халкіді в Греції, де й помер через рік.

Номер слайду 6

У своєму житті Арістотель приділяв дуже багато часу дослідженню життя тварин: вивчав життя комах, розтинав земноводних і плазунів, склав безліч томів опису молюсків, риб і ссавців. Одне з висловлювань Арістотеля говорить: «Той, хто пізнає початок речей і стежить за їхнім поступовим розвитком, дізнається їх найкраще». Праця Арістотеля «Історія тварин», стала одним із найвідоміших творів Античності. А систематика тваринного світу, створена Арістотелем, була обов’язковим предметом у школах до часів К. Ліннея (1707—1778). За часів Арістотеля був період віри в переселення душ. Сам Арістотель вважав, що найголовніше в організмі людини це серце, яке формується раніше за інші органи. Саме воно, за переконаннями вченого, є розумовим центром живої істоти. Мозок же тільки виробляє рідину, що охолоджує серце.

Номер слайду 7

Арістотель писав два варіанти робіт. Одні були призначені для широкої публіки, отже були набагато більш зрозумілі звичайним людям. Інші були призначені для студентів і викладачів філософії. Філософ написав багато книг і заміток для викладання своїм учням. На жаль, більшість із них були втрачені і збереглася лише третина його робіт. Арістотеля заведено вважати першим відомим ерудитом в історії. Крім філософії, Арістотель також працював у таких наукових областях, як біологія, зоологія, астрономія й ботаніка. Він навіть регулярно їздив зі своїм другом Теофрастом на острів Лесбос і вивчав там життя рослин і тварин. Для того, щоби зрозуміти, наскільки важливим був його внесок у ботаніку, варто згадати про те, що саме Арістотель був першим, хто пояснив, що рослина цвіте найкраще у «вигідних для неї місцях». Сучасні екологи називають це — «займає свою нішу». Крім науки, Арістотель також вніс істотний внесок в область етики, логіки, метафізики, музики, поезії, політики й театру. Наприклад, в уцілілої частини його книги під назвою «Поетика» давньогрецький філософ розмірковує про трагедійну й епічну поезію.

Номер слайду 8

Випередивши свій час, Арістотель твердо вірив, що Всесвіт є вічним, а також, що в нього немає ні початку, ні кінця. Незважаючи на те, що він розумів, що все може змінитися, філософ принципово вважав, що загальні умови завжди залишаються тими самими. Арістотель також вважається піонером в області метеорології. Він любив вивчати і спостерігати за природними явищами. Завдяки працям по метеорології, він був одним із небагатьох людей давнини, які міркували про комети й метеорити і про різні типи погоди, а також описував веселку, грім, блискавку і вітер. Він також згадав у своїх роботах землетруси, які на його думку, є результатом підземних вітрів. Інший великий філософ давнини, римський політичний діяч, юрист, оратор, політолог і конституціоналіст Цицерон неодноразово згадував Арістотеля у своїх працях. Його літературний стиль Цицерон називав «рікою золота».

Номер слайду 9

Велика частина інформації, яку сьогодні люди знають про Арістотеля, передавалася в основному через мусульманських вчених і філософів, які дбайливо зберігали його листи, коли давньогрецька цивілізація була в скрутному становищі, у таких місцях, як Персія, Єгипет та Індія. Арістотель був першим грецьким філософом, який проявляв великий інтерес до тварин. Багаторічне вивчення тварин дало змогу Арістотелю класифікувати їх на різні групи й різновиди. Арістотель, на думку багатьох істориків і вчених, був найрозумнішою людиною в історії. Його теорії вплинули на історію людства більше, ніж роботи будь-якої іншої постаті.

Номер слайду 10

Арістотель розвивав ідеї свого вчителя Платона, але відходив від нього у багатьох аспектах. Він розвинув вчення про логіку та метафізику, ввів поняття субстанції та акцідентів і створив систему філософських категорій. Одним із найважливіших внесків Арістотеля була його етика, яка підкреслювала важливість етичного способу життя. Він також займався природничими науками, включаючи біологію та фізику, і його внесок в розвиток наукового методу був вагомим.

Номер слайду 11

Арістотель вплинув на подальших філософів і вчених, і його праці залишилися важливими джерелами знань протягом багатьох століть. Він залишив незабутній слід у розвитку філософії, науки та етики, і його ідеї є актуальними і сьогодні.

pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
1002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку